Diyette doğru bilinen yanlışlar

Diyetisyen Gizem Bakar, diyette doğru bilinen yanlışları anlattı.

  • 7031
Diyette doğru bilinen yanlışlar

Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi diyetisyeni Gizem Bakar, diyette doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.

Bakar, şöyle devam etti:

Aç kalarak zayıflanır mı?

Uzun süreli açlık, metabolizmayı etkileyerek vücudun enerji harcamasını azaltmaktadır. Vücudumuz ihtiyacı olan enerjiyi sağlayabilmek için vücuda az besin geldiğini fark ettiğinde, besinleri yakmak yerine depolamaktadır. Bu da kilo vermeyi zorlaştıran bir faktördür.

Günlük 2 öğün beslenerek daha çabuk kilo verilir mi?

Günde iki öğün beslenmek, aç kalmak anlamına geldiği için metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Böylelikle kilo verme süreciniz güçleşmektedir.

Sadece meyve ve sebze tüketerek zayıflanır mı?

Tek besine dayalı diyetler, vücudun ihtiyacı olan makro ve mikro besin öğelerini karşılamaya yetmez. Sadece meyve ve sebze tüketilirse vücudun ihtiyacı olan protein ve yağ karşılanamadığı için metabolizma yavaşlamaktadır. Başlangıçta kilo kaybı gözlense de vücuttaki yağ oranı artmaya başlamaktadır.

Sigarayı bırakırsam hızlı kilo alabilir miyim?

Sigaranın içerisinde bulunan nikotin, bireylerde çok az bir oranda metabolizmayı arttırmaktadır. Sigara içen birçok bireyin zayıf kalmasının sebebi; metabolizmadaki artış değil, yemek isteğinde azalmadan kaynaklıdır. Sigara bırakıldığı zamanda vücut ağırlığının artışındaki sebebi, sigara içmek yerine yapılan küçük ve yüksek kalorili atıştırmalardır.

Fazla su tüketmek vücutta ödem yapar mı?

Yapmaz. Aksine az su tüketmek vücutta ödem yapmasına neden olur. Diyet sürecinde vücut dengesini korumak açısından günde 2,5- 3 lt su tüketmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde vücut yeterli su alamadığında, kendisini korumak adına tükettiğiniz suyu tutacak ve vücudunuzda ödem oluşmasına sebep olacaktır.

Protein ağırlıklı beslenmek sağlıklı kilo kaybı sağlar mı?

Protein ağırlıklı beslenmede vücut, proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve böylelikle kilo kaybı sağlanır. Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağ da vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme meydana gelebilmektedir.