'Eğitim Bir-Sen kazandırmaya devam ediyor'

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, 'Eğitim Bir-Sen kazandırmaya devam ediyor.' dedi.

  • 2020
'Eğitim Bir-Sen kazandırmaya devam ediyor'

Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, başöğretmen ve uzman öğretmenlik sınavı ve eğitim camiasında gündeme dair bazı konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Sancaktaroğlu yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"19 Kasım 2022 Cumartesi günü yapılan başöğretmen ve uzman öğretmenlik sınavında 500 bin 739 öğretmen Eğitim Bir-Sen’in gayretleri ile Uzman Öğretmen veya Başöğretmen olmuştur. Kariyer basamakları sürecine baktığımız zaman 2006 yılında yapılan uzman ve başöğretmenlik sınavı bazı sendikalar tarafından mahkemeye taşınınca mahkemenin bozmuş olduğu kota neticesinde bakanlık 16 yıl boyunca bir daha sınav yapmamıştır." dedi.

"Öğretmenlik onurunu zedeleyecek performans taslak çalışmaları engellenmişti"

Sancaktaroğlu, "Okul ziyaretlerimizde çalışanlarımızın bizlere vazgeçilmez sorusu 'uzmanlık sınavı bir defa yapıldı, neden tekrarı yapılmıyor, bu konuda çalışmanız var mı?' şeklinde olmuştur. Eğitim Bir-Sen olarak kariyer basamaklarının tekrar verilmesi için mücadelemiz bu süre zarfında devam etmiştir. Zaman zaman farklı yöntemlerle kariyer basamaklarının verileceği söylense de performans değerlendirmesi dahil hep sorun oluşturacak tekliflere sendikamız sıcak bakmamış, öğretmenlik onurunu zedeleyecek performans taslak çalışmaları sendikamız Eğitim Bir-Sen tarafından yapılan imza kampanyaları ve eylemlerle engellenmişti." şeklinde konuştu.

"Yeniden uzman ve başöğretmenliğin yolu açıldı"

"Uzun yıllar sonra içeriği boş da olsa yapılacak düzenlemeler ile her öğretmenin işte benim kanunum diyebileceği bir yasa olmasını arzu ettiğimiz çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile yeniden uzman ve başöğretmenliğin yolu açılmıştır. Bu da Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e nasip olmuştur. Yola çıkarken sayın bakanın niyeti sadece yüksek lisans yapana uzmanlık, doktora yapana baş öğretmenlik şeklinde olsa da bu Milli Eğitim camiasında sadece 66 bin 679 kişiyi kapsayacağı için kapsamın genişletilmesi yönündeki baskı ve çalışmalarımız neticesinde farklı alternatifler gündeme gelmiş ve bugün Kıdem+eğitim+belge+sınav ile de olsa yüz binlerce öğretmenimizin uzman ve başöğretmen unvanı almasının yolu açılmıştır. Akl-ı selim sahipleri sadece son 2 toplu sözleşmedeki taleplerimizi inceleseler bizim talebimizin sınavsız 8 yıl öğretmenlik yapana uzmanlık, 12 yıl öğretmenlik yapana başöğretmenlik verilmesi şeklinde olduğunu göreceklerdir." ifadelerini kullandı.

"500 bin 739 öğretmen, Başöğretmen ve Uzman öğretmenlik hakkını aldı"

Sancaktaroğlu, "Öğretmenlik Meslek Kanununda pek çok eksiklikler olsa da Eğitim Bir-Sen’in gayretli çalışmaları ile süreç içerisinde genel kabul gören bir kanunumuz elbette olacaktır. Çünkü, bizim kazanımlarımızdaki maksadımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Birileri bağcıyla uğraşa dursun Eğitim Bir-Sen sayesinde yüz binlerce öğretmenimiz 15 Ocak 2023’ten itibaren tabiri caizse üzüm yemeye başlayacaktır.

19 Kasım 2022 tarihinde yapılan Kariyer basamakları sınavı sonucunda sınava giren öğretmenlerimizin yüzde 98′i başarılı olmuş ve 500 bin 739 öğretmen arkadaşımız başöğretmen ve uzman öğretmenlik hakkını almıştır. Hatta sınava girmeyin diye üyelerine demeç verenler, bir takım sendika yöneticileri de kendileri sınava girerek uzman ve başöğretmen olmuşlardır.

Bakanlığın kariyeri ölçmekten uzak, neyin uzmanlığı diye sorgulanabilecek konu ve ölçme değerIendirme teknikleri gibi süreç yönetiminde ve içeriğinde eksiklik ve hataları olsa da sonuçta 600 bin civarında öğretmenimiz uzman ve başöğretmenliği kazanılmış hak olarak hanelerine yazdırdılar.  614 bin öğretmen için kim çaba harcıyormuş, kim reklam peşindeymiş, kim sırf üye kazanmak için alanı algı oluşturarak provoke etmiş ortaya çıkmıştır.

Bir de bunlara yıllardır talep ettiğimiz ve bir takım eksiklikleri olsa da yine Eğitim Bir-Sen sayesinde nihayete eren ve son toplu sözleşmede imza altına aldığımız 3 bin 600 ek göstergenin de 15 Ocak 2023′ den itibaren yürürlüğe girecek olması geleceğe olan ümitlerimizi artırmaktadır. Sözleşmelinin kadroya geçmesi konusunda mücadelemiz de sonuç verdi. 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler de süre aranmaksızın hemen kadroya geçecek.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdogan’a, Sayın Bakanımız Vedat Bilgin’e çok teşekkür ediyorum. İnşallah mücadelemiz devam edecek ve hiçbir mesleğin ücretlisi diye bir şey yokken öğretmenlik mesleğini ücretli öğretmen kavramından kurtarıp Cumhuriyetin 100. yılında en az 100 bin öğretmen ataması yaptırarak atanamayan öğretmenlerimize de umut olacağız. Bu konuda da mücadelemiz devam edecek.

Bunun yanında MEB'de istihdam edilen süresiz sözleşmeli kadrolar ve aşçı, aşçı yardımcılarının ise kadroya alınmaları eğitim camiamızda büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır.

3 bin 600 ek gösterge, Öğretmen Meslek Kanunu, Uzmanlık ve Başöğretmenlik, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi gibi ana konular yıllardır talebimizdi, bu yıl içinde gerçekleşti. Başaracaksak yine biz birlikte başaracağız. Bir kazanım olacaksa yine altında Eğitim Bir-Sen’in imzası olacaktır."