En fazla pil toplayan okul Merkez Ortaokulu oldu

Kastamonu Belediyesi ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'nin okullarda düzenlediği Atık Pil Toplama Kampanyası sona erdi. 

  • 1243
En fazla pil toplayan okul Merkez Ortaokulu oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1 Ekim 2015-30 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen Atık Pil Toplama kampanyasında en fazla atık pil toplayan ilk üç okul ödüllerini Belediye Başkanı Tahsin Babaş’tan aldı.
Kampanya kapsamında il merkezinde toplam bin 395 kilo 755 gram atık pil toplandı. En fazla pil toplayan okul 322 kilo 130 gram ile Merkez Ortaokulu oldu. İkinci 220 kilo 800 gram atık pil toplayan 23 Ağustos Ortaokulu, üçüncü ise 201 kilo 810 gram atık pil toplayan Bilim ve Sanat Merkezi oldu.

Merkez Ortaokulu’na laptop ve yazıcı, 23 Ağustos Ortaokulu’na masa üstü bilgisayar ve yazıcı, Bilim ve Sanat Merkezi’ne ise yazıcı ile satranç takımı ve eğitim panosu ile ödüllendirildi. Kampanya çerçevesinde en çok atık pil toplayan okulların idareci ve öğrencilerini makamında kabul eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş, okullara ödüllerini verdi.
Çevreyi koruma bilincinin küçük yaşlarda kazanılabildiğine dikkat çeken Başkan Babaş, kampanyaya hassasiyet gösteren idareci ve öğrencilere teşekkür etti.

TÜİK’in verilerine göre Çevre Endeksi’nde Türkiye’nin en temiz ili seçilen Kastamonu’nun Şehir-i Emini olarak öğrencileri bilgilendiren Tahsin Babaş, “Unutulmamalıdır ki 1 ton pil, 1 ton çöpten çevreye daha fazla zarar verir. 1 kalem pil 4 metrekare toprağı kirletir ve bu toprakta üretim yapılamaz hale gelir. Yine 1 pil 1 ton suyu kirletir ve sularda yaşayan canlılara zarar verir. Pil yapımı için harcanan enerji, ürettiği enerjiden 50 kat daha fazladır. Bu etkenler düşünüldüğünde yapılan çalışmanın ne denli önemli olduğu görülmektedir. Bu kampanyaya duyarlılık gösteren tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Atık yağların doğaya bırakılmasının da en az pillerin doğaya atılması kadar tehlikeli olduğuna dikkat çeken Başkan Babaş, “Vatandaşlarımızın bu konuda da hassas davranmalarını istiyorum. Kullanılmış bitkisel atık yağlar atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Bir litre atık yağın lavabolardan dökülmesi, bir milyon litre içme suyunu kullanılamaz duruma getirmektedir” diye konuştu.

Kastamonu’nun çevre sorunları ile ilgilide açıklamalarda bulunan Başkan Babaş, Kastamonu'da Katı Atık Depolama Tesisi’nin faaliyete geçmesiyle vahşi depolama sistemine son verildiğini hatırlattı ve en kısa sürede de Katık Atık Depolama Tesisi için Atık Su Artıma Tesisi yapılacağını da kaydetti.

İnşaat artıklarının gelişi güzel çevreye bırakılmaya devam etmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Başkan Babaş, “Belediye olarak bu konuda tespit ettiğimiz noktalar var. Ancak inşaat artıklarının halen daha gelişi güzel çevreye bırakıldığını görüyoruz. Bu konuda uyarımı yeniliyorum. Çevreye gelişi güzel inşaat atığı bırakan kişi ya da firmaları tespit ettiğimiz takdirde yasal ceza uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

Cadde ve sokaklara sigara izmariti atılmaması konusunda da özen gösterilmesini, izmaritlerin belediye tarafından cadde üzerlerine yaptırılan küllüklere bırakılmasını isteyen Başkan Babaş, evsel atıkların yerinde ayrıştırılması uygulamasını ise yakında başlayacaklarını kaydetti.