Enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Türkiye'de Enerji Kimlik Belgesi dönemi başlayacak.

  • 1835
Enerji kimlik belgesi nasıl alınır?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na istinaden ülkemiz sınırları içerisindeki binaların EKB (Enerji Kimlik Belgesi) bulundurması zorunlu hale geliyor.

Özellikle yapılardaki ısıtma, soğutma, sıcak – soğuk su tesisatları, elektrik ve aydınlatma gibi enerji giderlerinin verimli hale getirmesi uygulamanın temel amacı. Böylelikle ülke çapında yüksek bir enerji tasarrufu sağlanmış olacak. Ayrıca daha verimli kullanılan enerji kaynakları sayesinde çevre kirliliğinin de azaltılması planlanıyor. Ülkemiz enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde oyuzluk bir dilimini yapılarda kullandığımız düşünülürse, uygulama oldukça umut veren kriterlere sahip.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır

EKB belgelerinin zorunlu olmasına artık bir yıldan az bir zaman kaldı. Hal böyle olunca özellikle Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır sorusu şimdiden gündeme oturmaya başladı. İlgili bakanlıklar tarafından yapılan düzenlemeler sayesinde Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri bu görevi üstlenecek yetkiye sahip oldu.

Enerji Verimliliği Danışmanlık firmaları bünyelerinde çalışan enerji uzmanı mühendis ve mimarlar aracılığı ile binalarda inceleme yapabilecek. Bu incelemeler neticesinde çıkan değerler ışığında Enerji Kimlik Belgesi düzenlenebiliyor. Ancak Enerji Kimlik Belgesinin belli kriterleri yakalaması şartı aranıyor.

Buna göre; A sınıfı = en yüksek verimli enerji performansı , G sınıfı = en düşük verimli enerji performansı olmak üzere alfabetik sıralamayı baz alan bir sınıflandırma mevcut. Bu sınıflandırma aralığında C sınıfı altında kalan Enerji Kimlik Belgeleri, iskan ruhsatları için geçerli sayılmıyor. Yani Enerji Kimlik Belgesi C sınıfının altında kalan yapılarda satış ve kiralama işlemleri de gerçekleştirilemiyor. Zira 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecek yasa uyarınca geçerli Enerji Kimlik Belgeleri C sınıfı ve üzerinde değerlere sahip olanlar şeklinde belirlendi.

EKB incelemeleri ve belge düzenlenmesi bütün bina için yapılabiliyor. Buna ek olarak – isteğe bağlı – kat maliki esasına göre daireler için ayrı Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek de mümkün.

Yeni yasaya göre yeni yapılacak binaların da henüz proje aşamasından itibaren en az C sınıfı enerji kimlik belgesine sahip olacak şekilde dizayn edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde yeni yapıların da imar ruhsatı alamaması söz konusu.

Tanıtım yazısıdır