'Esnaf çıldırma noktasında'

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, 'Esnaf çıldırma noktasında' dedi.

  • 2240
'Esnaf çıldırma noktasında'

Türkiye Esnaf Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, elektrik faturalarına karşı esnafın tepkisinin yerden göğe kadar haklı olduğunu bildirdi.

Palandöken yüksek faturalara çözüm bulunmasını isteyerek, devletin bu günler için var olduğunu söyledi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken elektrik faturaları nedeniyle ülkenin birçok yerinde başlayan protestoları Aydınlık’a değerlendirdi.

Anayasanın 173. Maddesinde “Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır” dendiğini hatırlatan Palandöken, Anayasanın bu hükmünün uygulanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin il ve ilçelerindeki esnaflardan kendine sürekli şikayetler iletildiğini kaydeden Palandöken, “Türkiye’nin her tarafından tepki geliyor. Bu elektrik faturalarını kimse makul gösteremez. Esnaflarımız da bu faturaları ödeyemez. Esnaf çok zor durumda. Dükkân kapatmakla karşı karşıya. Elektriksiz olur mu? Marangoz hızarını mı çalıştırmayacak? Bakkal, kasap buzdolabını mı çalıştırmayacak… Bunu yapamazsa işini yapması mümkün mü?” diye sitem etti.

"Esnaf çıldırma noktasında"

Esnafın mahallenin nabzı olduğunu, esnafın bitmesi durumunda herkesin biteceğini belirten Palandöken şunları söyledi: “Esnaf çıldırma noktasında. Şu anda Türkiye’nin birçok yerinde tepkisini dile getiriyor. Esnaf tepkisinde haklıdır. Yerden göğe kadar haklıdır. Esnafın tepkisi daha da yükseliyor. Esnafın rekabet gücü yükseltilmezse büyüklere yem olur. Şu anda gelişme bu yöndedir, bu durum önlenmelidir.”

"Esnaf tarifesi uygulanmalı"

Esnafın sıkıntısının sürekli büyüdüğünü vurgulayan Palandöken, “Esnaf çok sıkıntı içinde. Şu anda en yüksek tarifeden elektrik ücreti ödüyor. Esnafa ticarethane tarifesi uygulanıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bu yüksek faturalarda çözüm bulunmalıdır. Devlet bu günler için var. Esnafın çarkını çevirebilmesi için ‘esnaf tarifesi’ hayata geçirilmeli” diye konuştu.

"Yaz aylarında fatura yükselecek"

Esnafın yaz aylarında daha fazla elektrik kullanacağını da hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken şu görüşleri dile getirdi: “Yaz aylarında elektrik klimalar devreye girecek, dolaplar daha fazla çalışacak. Su pompaları devreye girecek. Faturaları daha da artacak. Her sektörden esnaflarımızın sorunu büyüyor. Düşünün lahmacun ucuz yemek olmaktan çıktı. Okul servisleri taşıma araçları. Bu ihaleler yapılırken mazot 6 liraydı. Şimdi 15 liraya dayandı. Bu koşullarda işlerini yapmaları mümkün değil. Esnaf genel iyileştirme bekliyor. Ülkemizde istihdamın büyük bölümünü küçük ve orta ölçekli işletmeler sağlıyor. Bu durum devam ederse buralarda işçi çıkarmalar gündeme gelir. Bu Türkiye’nin lehine bir durum olmaz.”

Palandöken, dünyada yeni elektrik üretim modellerinin gelişmekte olduğunu vurgulayarak, “Kendi elektriğini kendi üreten bina sistemleri devreye sokulmaktadır. Devlet bu tür girişimleri desteklemelidir” dedi.