Öğrenciler sordu, girişimciler cevapladı

İş adamı Cumhur Genç "Gençlerimiz fikirlerini sadece akıllarında tutmasınlar" dedi.

  • 854
Öğrenciler sordu, girişimciler cevapladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğrencileri genç iş adamları ile ‘Girişimcilik’ konulu röportaj gerçekleştirdi. Röportajın ilk konuğu iş adamı Cumhur Genç oldu.

Her bireyin bir girişimci olduğunu kaydeden iş adamı Cumhur Genç, Türkiye’nin ekonomik şartlarının girişimciliği ön plana çıkardığını, fırsatların iyi değerlendirildiğinde girişimciliğin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

2004 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra 2005 yılına kadar özel bir şirkette çalıştığını belirten Cumhur Genç; “Bir girişimde bulunmadan önce var olan veya olabilecek riskleri en aşağıya indirmek gerekiyor. Ben de ilk etapta riski kendim almak istemedim. Özel bir şirketin risk almasını istedim. Bu yüzden ilk etapta özel bir şirkette çalıştım. Daha sonrasında kendim ticarete atıldım. Kendim ticarete atıldığım zaman da girişimciliği düşündüm. Fırsatı yakalamak mesele idi. Yeni bir sektör ya da yenilikçi bir sektörü bulunduğunuz şehre kazandırmanız gerekiyor. Biz de bunu düşünerek otomobil kiralama sektörüne girdik. Sektöre girdikten sonra markalaşma noktasına gittik. Yeni bir marka adeta yeni doğmuş çocuğunuz gibidir. Yeni marka oluştururken riskleri de en az seviyeye indirmeniz gerekiyor. 15 yıllık ticari hayatımızda riskler her zaman karşımıza çıkmıştır. Şirketimizi kurduktan sonra markalaşma adına reklam çalışmaları yaptık. Özellikle yeni girişimciler için reklam çok önemlidir. Yenilikçi fikirlerle beraber pazarda iyi bir noktaya gelebiliyorsunuz” dedi.

Ticarete atıldıkları dönemde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun kendisini girişimciliğe biraz daha ittiğini anımsatan Genç; “Sonrasında istihdam oluşturmak istiyorsunuz. İnsanlarla bir araya gelmek, onların fikirleri ile kendi fikirlerinizi harmanlayıp teknolojik yatırımlarla birleştirmek girişimciler için en önemli unsurlardan bir tanesidir. Aynı zamanda ticari hayatınızda KDV oluşturmak istiyorsunuz. Araç alım satımında yüzde 1’lik bir katma değer oluştururken araç kiralamada ise yüzde 18’lik bir katma değer oluşturuyorsunuz. Bütün bunları bir araya getirirseniz her şey kendiliğinden oturmuş oluyor” diye konuştu.

Girişimci olmak isteyen gençler için de bir takım önerilerde bulunan Genç; “Gençlerimiz fikirlerini sadece akıllarında tutmasınlar. Bu fikirleri söylesinler. Bu fikri söylediğiniz anda girişimcilik başlıyor. Ben bunu düşündüm demek girişimcilik demek değildir. Çekinmeden fırsatları denemek gerekiyor. Başarısızlıktan korkmamak gerekiyor. Başarısızlıktan sonra mutlaka bir başarı gelecektir. Türkiye’de girişimi olabilmek, girişimci olarak kalabilmek gerçekten zor bir durum. Bu yüzden hedeflerin doğru belirlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.