Gün'den bayram tatili açıklaması!

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gün 'Tatil iç turizm açısından hareketlilik katar ancak beklentileri karşılamaz' dedi.

  • 373
Gün'den bayram tatili açıklaması!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

10 günlük Kurban Bayramı tatili dolayısıyla Türkiye genelinde yaşanan hareketliliğin tatil hareketliliği olmadığını, tatilin vatandaşlar için köylerini görme, akrabaları ile hasret gidermeden öteye geçmediğini vurguladı.

Geçen sene yaşanan Rusya krizi ve Avrupa turizmindeki ciddi düşüş oranları nedeniyle en kötü yılını geçiren sektör temsilcilerinin Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasını talep etmesi ve talebin hükümet tarafından kabul edilmesinin ardından vatandaşlar soluğu tatil bölgelerinde aldı. Gözle görülür bir hareketliliğin yaşandığı Kastamonu’da 10 günlük bayram tatitili turizm temsilcilerinin beklentilerini karşılamadı. Tatil süresinin 10 güne çıkarılmasına özellikle iş dünyasından tepki gelmiş ve üretimde düşüş yaşanabileceği endişesiyle tatil süresinin kısa tutulmasını talep etmişti.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gün, iş dünyasının tatil süresinin uzunluğu konusunda hayıflanmasının doğru olduğunu ifade ederek 30 günlük periyotta 20 günlük iş yapan sanayicilerin üretimini ciddi şekilde etkileyeceğini söyledi. Yaşanan durumun hem maddi hem de ticari külfet getireceğini kaydeden Mustafa Gün, 10 günlük tatilin özellikle iç turizm açısından hareketlilik katacağının altını çizdi.

“BEKLENEN DURUMUN KARŞILANMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Kurban Bayramı’nda vatandaşların zamanlarını özellikle köylerinde geçirmek istediğini ifade eden Gün: “Belli başlı düşüncelerin ötesinde 10 günlük Kurban Bayramı tatilinin turizmi ne denli etkileyeceğini sorgulamak gerekiyor. Turizm acentelerinde şu ana kadar Kurban Bayramı dolayısıyla paket tur almak için gelen kişi sayısı oldukça düşük. Önceden rezerve yaptıranların tatil planlarında bir değişiklik yok. Ama rezerve yapmayan kesim için 10 günlük tatil köylerini görme, akrabaları ile hasret gidermeden öteye geçmiyor. Paket turlara ilgi olmadı” dedi.

Bayram tatilinin şehirlerde bir hareketlilik yaşattığını, kentlerden kentlere göçü başlattığına dikkat çeken Gün: “Tatili bir bütün olarak düşünürsek bu hareketliliğin ekonomiye katkısı olacaktır. Yol üzeri alışverişler, kentlerdeki alışverişler illaki katma değer oluşturur. Durumu sadece tatile çıkma olarak düşünürsek beklenen durumun karşılanmayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“ALMASINI, İSTEMESİNİ BECEREMEDİK”
Kastamonu’nun son dönemlerinde iç turizminde hareketlilik yaşandığını kaydeden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gün,  önceki senelerde 1 turist gelirken şimdi ise 2 turist geldiğini aktardı. Bu hareketliliğin ekoturizm etkinlikleri ile çoğaltılabileceğini, ekoturizm konusunda konuşulmasına rağmen somut adımlar atılamadığını belirten Gün: “Orman ve Su İşleri Bakanımızın talimatları doğrultusunda ekoturizm çalışmalarına biz katkı sunmadık. Bu bağlamda sınıfta kaldık. Yapılabilecek çalışmaları bir araya getirip, kendimiz de bir araya gelip almasını, istemesini beceremedik. İstekler sadece lafta kaldı ve laf üretmekten öteye geçemedik. İşin ehillerini işin içine katmadık. İşin ehillerini katmadığımız sürece aynı şeyleri hala konuşuyor olacağız” açıklamasında bulundu. 

Kazım BOLAT