Hükümlülerde parmak izi ile anlık kontrol dönemi

Hükümlü veya adli kontrolde parmak izi ile anlık kontrol dönemi başladı.

  • 7187
Hükümlülerde parmak izi ile anlık kontrol dönemi

Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde, haklarında adli kontrol kararı verilenler ve şartlı tahliye edilerek denetimli serbestlik tedbiri altında bulunanlar, imza yerine parmak izi tanıyan cihazla takip edilmeye başlandı.

Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü ve Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Denetimli Serbestlik Parmak İzi Kontrol Sistemi projesi hayata geçirildi.

Şehit Recep Şahin Polis Merkezinde hayata geçirilen uygulama, evrak yoğunluğunu azaltarak kırtasiye tasarrufu sağlarken, suistimallerin de önüne geçecek.

Projenin tanıtım programı Şehit Recep Şahin Polis Merkezinde gerçekleştirildi.

Tanıtım programına, Kastamonu Valisi Avni Çakır, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, İdare Mahkemesi Başkanı Mahmut Taşçı, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mücahit Avkıran, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ömer Sülün, Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanı Jandarma Albay Mehmet Çelik katıldı.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, teknolojinin hayatın her anında olduğunu ve teknolojiyi adalet sisteminde de kullanacaklarını ifade etti.

Mahkemelerin bazı durumlarda tutukluluk yerine adli kontrol kararı verebildiğini anımsatan Başsavcı Kapağan, “Adli kontrol çerçevesinde hükümlülerin belirli yerlere müracaat etmesi gerekiyor. Bu belirli yerler dediğimiz yerler polis merkezlerimiz oluyor. Bu çerçevede şahıslar polis merkezine gittiklerinde imza atıyorlardı. Bu parmak izi uygulamasına geçmemiz ile birlikte artık kırtasiyeciliği kaldırıyoruz. Şahıs polis merkezine giderek parmağını basıyor. Bu uygulama ile şaibe ortadan kalkıyor. Şu anda parmak izi incelemesinden faydalanacak 290 hükümlümüz bulunuyor. Aynı zamanda Kovid-19’dan ötürü izinli olan hükümlülerimiz de var. Kovid-19 izni bittikten sonra 400 civarında hükümlümüz olacak. Ekstra bir yoğunluk olacaktı. Bu uygulama ile birlikte yoğunluk yaşanmayacak. Bu projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmanın ardından sistemin çalışma şekli hakkında katılımcılara bilgilendirmede bulunuldu.

Islak imza yerine parmak izi kullanılacak

Mahkemelerce haklarında adli kontrol kararı verilenler ve şartlı tahliye edilerek denetimli serbestlik tedbiri altında bulunanlar, ıslak imza yerine parmak izi tanıma cihazıyla yapılan işlemle yükümlülüklerini yerine getirmeye başladı.

Proje ile parmak kimliği kayıt ve doğrulama ünitelerinde hükümlülerin parmak izlerinin kullanılmasıyla denetimlerinin daha etkin hale getirilmesi amaçlanıyor.

Polis Merkezi Amirliğine kurulan Parmak İzi Adli Kontrol Sistemi ile şahısların parmak izleri sisteme bir kez tanıtılarak dijital dosya ve arşiv oluşturulacak.

İmzaya gelen şahısların iş ve işlemleri akıcı, kesintisiz ve daha güvenilir hale gelecek.