İletişim Fakültesi öğrencilerinden mesleğin mutfağına ziyaret

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, Turkuvaz Medya Grubu'nun İstanbul'daki medya merkezini ziyaret etti.

  • 3895
İletişim Fakültesi öğrencilerinden mesleğin mutfağına ziyaret

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, mesleklerinin mutfağı olan medya sektörünün devi Turkuvaz Medya Grubu’nun İstanbul’daki medya merkezini ziyaret etti. Mesleğin profesyonelleri ile bir araya gelen öğrenciler mesleği, mutfağında öğrendi.

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Radyo Televizyon ve Sinema, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümlerinde öğrenim gören 30 kişiden oluşan öğrenci grubu, Sosyoloji Öğretim Üyesi Dr. Can Ceylan'ın öncülüğünde Avrupa’nın en büyük medya ve haberleşme ve yayıncılık şirketi olan Turkuvaz Medya Yayın Grubu’nu ziyaret etmek üzere İstanbul’a gitti.

Öğrenciler, ilk olarak Turkuvaz Medya Grubu’nun İstanbul Avrupa Yakası’nda bulunan medya merkezindeki matbaa basım tesisini daha sonra da, ATV, A Haber, A Spor, A Para, Vav TV stüdyolarını yerinde gördü.

Canlı yayın yapımına yerinde inceleme

Türkiye’nin en çok izlenilen programlarından olan Kim Milyoner Olmak İster, Esra Erol’da programlarının çekildiği stüdyolarını inceleyen öğrenciler, yetkili görevlilerden stüdyolarda kullanılan ışık, kamera, prompter gibi ekipman sistemleri ve dekorlar hakkında bilgi aldı.

Burada görevlilerden yayıncılık ilkeleri ve stüdyolar hakkında bilgi alan öğrenciler, görevliler tarafından stüdyo dekorlarındaki felsefik ayrıntılar hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirildi.

Canlı yayının kalbi olan reji ve ana kumanda bölümlerini de inceleyen öğrencilere, program canlı yayıncılığı ve canlı yayın yapımında kullanılan ekipman ve donanımlar hakkında da detaylı bilgi verildi.

Canlı yayın konuğu oldular

Öğrenciler son olarak ziyaret programı kapsamında yer alan ve Turkuvaz Medya’nın bünyesinde yer alan Vav TV’de yayınlanan, Tahir İnan’ın sunduğu Gençlerle Baş Başa programının canlı yayınına katıldı.

Gençlerle Baş Başa programının bu haftaki bölümüne, TRT1’de yayınlanan ve Türkiye ve Dünya çapında büyük yankı uyandıran Payitaht Abdülhamit dizisinin başrol oyuncusu Bahadır Yenişehirlioğlu konuk oldu.

İletişim Fakültesi öğrencileri, programa konuk olan Yenişehirlioğlu’na  oyunculuk ve yazarlık hayatı ile ilgili soru sorma fırsatına sahip oldu.

Son olarak program sunucusu Tahir İnan ve konuk Bahadır Yenişehirlioğlu ile toplu fotoğraf çekimi gerçekleştiren öğrenciler, Turkuvaz Medya’da çalışan muhabir, editör, sunucu ve program yönetmenleri tarafından meslek, sektör gereksinimleri hakkında bilgilendirildi.

Öte yandan, İstanbul’daki ziyaretlerini dolu dolu geçiren öğrenciler, Turkuvaz Medya Grubu bünyesindeki televizyon kanallarında ünlü spor yorumcuları ve program sunucuları ile tanışma fırsatı buldu.

"Mesleki öğrenimimin dönüm noktası oldu"

Hayatında ilk defa bir medya devi şirketini yerinde gördüğünü anlatan Radyo Sinema ve Televizyon 1. sınıf öğrencisi Deniz Çalık, ziyaretin kendisi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Çalık, “İlk defa bir medya şirketinin yapımlarının işleyişini yerinde gördüm. Burada canlı yapımlarını yapım aşamalarını ve canlı yayınlarda kullanılan devasa ekipmanların kullanımı hakkında bilgi sahibi oldum ve bu durum benim mesleki öğrenimimin dönüm noktası oldu. Öte yandan, Türkiye ve Dünya’da büyük beğeniyle izlenen televizyon programlarının yapımının gerçekleştirildiği stüdyoları gezdik. Stüdyolarda aslında televizyonda gördüğümüz görüntü ile yerinde incelediğimiz görüntü aynı değil, burada ışık sisteminden dekoruna ve kamera açılarının görüntüye büyük ölçüde etki ettiğini anladım. Burada binlerce insan emek veriyor ve en iyisi olması için gayret ediyor. Bu anlamda çok farklı bir deneyim yaşamış oldum ve bu benim için çok önemliydi. Buranın atmosferi apayrıydı ve burada olmaktan çok mutlu oldum. Medya merkezini ziyaretlerim sırasında ünlü spor yorumcuları ile tanışma fırsatım oldu. Bir televizyon canlı yayın programının yapımı ve işleyişine tanıklık ettik. Bütün bu deneyimleri yaşamamıza fırsat veren Can Ceylan hocamıza çok teşekkür ederim." dedi.

"Medya alanında deneyimli insanlar görmek ruhuma iyi geldi"

Halkla İlişkiler Bölümü öğrencisi Nur Ünlü ise medya alanında profesyonel çalışanları görmenin ruhuna iyi geldiğini ve ziyaret esnasında kendisini olmak istediği yerde hissettiğini ifade ettiği konuşmasında, “Medya merkezine gittiğimizde kendimi olmak istediğim yerde hissettim, emek verilen her çalışmanın sonucunun benim için yararlı olacağına bir kez daha inandım. Kendime olan inancım arttı ve akademik başarım için bende çalışma isteği uyandırdı. Meslek alanımda deneyimli insanlar görmek ruhuma iyi geldi ve başarılı olma arzusu oluşturdu. Mesleğin profesyonelleri sayesinde mesleğimin bir kez daha ne kadar çok değerli olduğunu hatırladım. Bu fırsat sayesinde bizimle her konuda ilgilendikleri ve küçük meslektaşlarına bu kadar önem vermeleri benim kendimi çok değerli hissetmemi sağladı. Kendimi sayelerinde bu mesleğe ait hissettim. Gösterdikleri ilgi ve mütevazi yaklaşımları için buradan teşekkürlerimi iletiyorum." diye konuştu.

"Büyük motivasyon kaynağı kazandırdı"

Medya merkezi ziyaretlerinin kendisi için büyük bir motivasyon kazandırdığını vurgulayan Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Mert Can Başcan da, gurur ve mutluluk duyduğunu belirterek, "Henüz yolun başında olduğumuz bu günlerde Turkuvaz Medya’ya yaptığımız gezi, bana büyük bir motivasyon kazandırdı ve büyük bir heyecan yaşattı. Yaptığım ilk medya gezisinin medya devi Turkuvaz Medya’da olması da gerçekten ayrı bir gurur ve mutluluk. Benim alanım futbol. A Spor yorumcuları ile karşılaşıp sohbet etmek çok keyifliydi. Sorduğumuz sorulara sanki aynı kanalda beraber çalışıyormuşcasına verdikleri samimi ve içten cevapları benim için çok önemli ve değerliydi. Onlarla tanışmak güzel bir deneyim oldu. İnşallah bir gün beraber çalışma fırsatı buluruz." şeklinde konuştu.

Başcan, Turkuvaz Medya’nın medya merkezinin fiziksel anlamda da çok büyük olduğunu, stüdyoların üst teknolojik ekipmanlarla donatılması ve modern dekorlarla kurulmasının bir medya merkezinde gelinebilecek son seviye olduğunu sözlerine ekledi.

Radyo Sinema ve Televizyon birinci sınıf öğrencisi Rukiye Pürcü de, ziyaretin mesleki gelişimi açısından rehber niteliğinde olduğunun altını çizerek, "Gelecekte ne yapmak istediğimden ve nerede olmak istediğimden emin oldum. Bu yolda nelere dikkat etmem, neden ve nasıl kendimi daha iyi geliştirmem gerektiğinin daha çok farkına vardım. Ertelemeden ne yapacaksak şu an yapmalıyız. Çünkü kimse bizi beklemeyecek." dedi.