İnebolu'da pedallar Cumhuriyet için çevrildi

Cumhuriyet'in kuruluşunun 95. yılı kapsamında Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde bisiklet turu düzenlendi.

  • 614
İnebolu'da pedallar Cumhuriyet için çevrildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde bisiklet turu düzenlendi. Bisiklet turu, İnebolu Türk Ocağı önünden başladı. Cumhuriyetin 95. yılı etkinlikleri kapsamında birlik ve beraberliği sağlamak için tur düzenlediklerini ifade eden İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, “29 Ekim’i büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde ilçemizde birlik ve beraberliği sağlamak için bisiklet turu etkinliği düzenledik. Bu etkinliğin adına da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Bisiklet Turu diye belirttik. Buradaki bizim asıl amacımız Milli Mücadele dönemini Atalarımız büyük güçlüklerle zorluklarla, milli ve manevi değerle sahip çıkarak, birlik ve beraberlik duygusu içerisinde birbirine sarılarak bu mücadeleyi kazandılar. Bizde ilçemizde birliği beraberliği sağlamak adına bu güzel ve anlamlı günde havanında güzel olmasıyla bir farkındalık oluşturmak istedik. İnşallah birliğe beraberliğe vesile olur. Herkes burada güzel zaman ve vakit geçirdi, katılımda yoğun oldu. Sağlık Bakanlığımızın da Belediyemize tahsis ettiği bisikletlerimiz var, onları da bisikleti olmayanlara verdik. Az önce 90 yaşında bir amca da benden bisiklet istedi. Onda bile heves var, yediden yetmişe herkes şuanda burada. Tarihi Türk Ocağı binası önünden bu etkinliğimizi başlatıyoruz. İnebolu İstiklal Madalyalı tek ilçemiz ve bu tarihi binada da bu startı verip inşallah kazasız belasız bir şekilde bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Genç, ihtiyar yine cepheye gideriz”

83 yaşında olan ve bisiklet turunda pedal çeviren Cemal Er ise, İnebolu’nun savaş yıllarında önemli görevler üstlendiğini belirterek, gerektiği durumda yaşlı, genç olarak tekrar cepheye gideceklerini ifade etti. Er, “Cumhuriyet Bayramı yaşlılarımızın, gençlerimizin kurtardığı bir yer burası. İnebolu, cephanenin gittiği bir yer. Denizden çıkıyor ve kağnılar ile Kastamonu’ya oradan Anadolu’ya gidiyor. O bakımdan İnebolu’nun özel bir yeri var. Atatürk, Şapka İnkılabını İnebolu’da verdi. 3 gün 3 gece burada kalıyor. Burayı seviyor. Genç, ihtiyar yine cepheye gideriz. Şu anda bir şey olsa yine gideriz” şeklinde konuştu.

“Burada 2-3 kilometre bisiklet ile gitmişiz bu hiçbir şey değil”

Tura katılan Yiğitcan Kibar da, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 95 yıl önce Cumhuriyeti kurdu. Çok zorluklar çekti. Kadını ile yaşlısı ile çocuğuyla o dönem kimse okula gidemedi. Herkes şehit oldu. Biz sadece burada 2-3 kilometre bisiklet ile gitmişiz bu hiçbir şey değil bunun yanında. Tüylerimiz diken diken oldu. Çok gururlandık” ifadelerini kullandı.

Esma Dursun ise, “Vatanımız ve milletimiz için bunların yapılması gerçekten çok iyi oluyor. Bunun İnebolu’da yapılması daha da güzel. Çok mutluyum” şeklinde konuştu.

Tarihi İnebolu Türk Ocağı önünden verilen startın ardından kalabalık grup, bisikletlerine binerek sahil boyunca 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle pedal çevirdi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Bisiklet Turu, bir süre sonra tekrar başlangıç noktası olan İnebolu Tarihi Türk Ocağın önünde son buldu.