'İstanbul'un fethi ile tarihin akışı değişmiştir'

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, 29 Mayıs İstanbul'un Fethi yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

  • 956
'İstanbul'un fethi ile tarihin akışı değişmiştir'

Başkan Vidinlioğlu; "2 bin 500 yıldır tarih sahnesinde bulunan bir millet olarak pek çok devletler kurduk, devletler yaşattık. Nice ülkeler, şehirler, beldeler fethettik. Ancak, bunlardan biri var ki tarihimizin en önemli yüz akı, en büyük şeref levhasıdır. İşte bu 1453 İstanbul’un fethidir. Büyük fethin 568. yıl dönümünü gururla yaşıyoruz.

İstanbul’un fethi ile tarihin akışının değiştiği, bir çağın kapanıp bir çağın açıldığı, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan ve Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları’nın başkenti olan İstanbul, insanlığın ortak medeniyet mirasında çok özel bir yere sahiptir. Ve aynı zamanda siyasal, sosyal ve kültürel sonuçlarıyla dünya tarihinin akışını değiştiren tarihimizin en büyük zaferlerinden birisidir. Bu zafer Fatih Sultan Mehmet’in hoşgörü ve adalete dayanan yönetim anlayışıyla da tarihe geçmiş bir başarıdır. Bu anlayış ve hoşgörü ile birlikte İstanbul, farklı inanç ve kültürlerin bir arada rahatça yaşadığı bir şehir haline gelmiştir.

Bu şanlı zaferle ve bize bırakılan miras ile, bugün bizim görevimiz Fatih’in ruhu ile hareket etmek, atalarımıza layık nesiller olma gayreti göstermek ile ülkemizi maddi ve manevi sıkıntılardan kurtarmaktır. Geçmişten günümüze fethin seyri, şekli değişmiştir. Bizler artık ilim, kültür, sanat, sevgi, saygı ve dayanışma ile gönülleri fethetmeliyiz. Yardımlaşma esaslı belediyecilik anlayışımız ile de Kastamonu Belediyesi olarak dünden bugüne hemşerilerimizin gönüllerini fethetmeyi başarmış ve bunun devamlılığını sağlamayı amaçlamış bulunmaktayız. Yine bu anlayış ile çalışmalarımıza devam etmekte Kastamonu’muzun refah düzeyini artırmaya çalışmaktayız. Ecdadımızın kazandığı bu zafer ve kahramanlık destanı bugüne kadar birçok mücadelemizde bizlere ışık tutmuş ve ilham kaynağı olmuştur.

İstanbul’un fethinin 568. yıl dönümünü kutlarken, başta Fatih Sultan Mehmet olmak üzere, İstanbul’u bizlere kazandıran ecdadımızı ve aziz şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyorum."