İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Şube Müdürlüğüyle ilgili soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Şube Müdürlüğü'yle ilgili soru önergesi verdi.

  • 645
İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Şube Müdürlüğüyle ilgili soru önergesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Baltacı önergesinde; İnebolu'dan başlayıp Küre, Seydiler, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Çubuk ve Kalecik'ten Ankara'ya kadar uzanan 105 kilometrelik güzergâhın 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3’üncü maddesi gereğince "İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı" olarak belirlendiğine dikkat çeken Milletvekili Hasan Baltacı, Bakan Pakdemirli’ye İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Şube Müdürlüğü kurulması yönünde bir çalışmaları olup olmadığını, böyle bir çalışma varsa müdürlüğün hangi il de kurulacağını sordu.

Milletvekili Baltacı aynı zamanda Türkiye’nin en önemli doğa koruma kurumlarından biri olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün lağvedileceğiyle ilgili kamuoyuna yansıyan iddiaların doğru olup olmadığını Bakan Pakdemirli’den yanıtlamasını istedi.

Önergeyle ilgili kısa bir açıklama yapan ve Kurtuluş Savaşı’nda Kastamonu’nun sadece cephede değil, cephenin gerisinde kalanlarla da mücadele verdiğini belirten Milletvekili Baltacı, “Kurtuluş Savaşı’nda ihtiyaç duyulan cephanenin Anadolu içlerine ve cephelere sevkinde İnebolular başta olmak üzere tüm Kastamonulular önemli bir görev yerine getirmiştir. Coğrafi olarak zorlu bir güzergâhtan oluşan İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattı; İstiklal Savaşı’nın cephe gerisindeki en önemli lojistik yolu olmuştur. Bu yoldan batı cephesindeki savaşın kaderini etkileyecek kadar silah ve cephane taşınmıştır. Bu silah ve cephaneleri acılarını vatanın kurtuluşuna değişmeyen Kastamonu’nun kadınları ve yaşlıları kağnılarla taşımışlardır. Kastamonu’nun bu fedakârlığı Fransız gazetelerine atılan “Kağnı kamyonu yendi” manşeti Kastamonu’nun Dünya tarihine düştüğü en önemi nottur. Bu gerçeği Başkumandan Mustafa Kemal’in “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; Kulağım İnebolu’da” sözü yeterince anlatmaktadır. Kastamonulu kadın kahramanlarımızdan Şerife Bacı’nın cephane taşırken donarak şehit olması, Halime Çavuş’un erkek kılığına girerek düşmanla savaşması İstiklal Yolu’nun kalbinin Kastamonu olduğunun tartışılmaz kanıtıdır. İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Şube Müdürlüğü kurulacaksa Kastamonu’ya kurulmalıdır.” ifadelerini kullandı.