'Kanun referansla çalışır hale gelmiştir'

ATAUZDER Genel Başkanı Gündeşli, 'Referansı olan meslekten ayrılmış uzman çavuşların kadroya alınması, diğerlerinin alınmaması kanunun referansla çalıştığının ispatıdır.' dedi.

  • 2135
'Kanun referansla çalışır hale gelmiştir'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde en az 2 yıl süreyle görev yapmış, sağlık, ailevi ve mesleki mobbing gibi sebeplerden dolayı görevinden ayrılmak zorunda kalan ve sağlık sorunlarından dolayı sözleşmesi feshedilmiş, terörle mücadelede görev yapan, bu kutsal görevleri esnasında yaralanma veya uzvunu kaybetme sonucunda yasayla kendilerine "Gazilik" unvanı verilmeyen eski uzman çavuşlar atama ve gazilik unvanı bekliyor.

6 Mart 2023 tarihinde kurulan Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER) Genel Başkanı Mustafa Gündeşli, "Referansı olan meslekten ayrılmış uzman çavuşların kadroya alınması, referansı olmayan uzman çavuşların ise türlü bahanelerle kadroya alınmaması kanunun referans ile çalıştığının ispatıdır." dedi.

'Kanun referansla çalışır hale gelmiştir'

"BİZİM SORUNUMUZ SİYASET ÜSTÜ VİCDAN MESELESİDİR"

Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER) Genel Başkanı Mustafa Gündeşli, "Bizler; bu zamana kadar vatanın bekası için gerek sınır içerisinde, gerekse sınır ötesinde canla başla mücadele ettiğimiz gibi, bundan sonraki süreçte de aynı azim ve kararlılıkla devam edeceğiz. Bizim sorunumuz siyaset üstü vicdan meselesidir. Değerli devlet büyüklerimizden kanunla verilmiş bu hakkımızın çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz." diye konuştu.

"Sayısı 20 bini bulan eski uzman çavuşlar ve aileleri olarak kamu kurum ve kuruluşlarına 'Genel Açıktan Atama' yapılması ve terörle mücadelede yaralanma sonucu 'Gazilik' unvanı alamayan kahramanların gazilik unvanlarının verilmesini istiyoruz." diyen Gündeşli, "29 Ocak 2016 tarihinde uzman erbaşların 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92’nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için 'en az iki hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir.' hükmü değiştirilerek 'en az yedi hizmet yılı' tamamlama şartı getirilmiştir. 29 Ocak 2016 yılından önce göreve başlamış olup; iki yıldan fazla görev yapıp ayrılan kişiler, hak kaybı yaşamaktadır. Zira kanun değişikliğinden önceki tarihte bu kişilerin hukuken kazanılmış hakkı mevcut olduğundan korunması gerekmektedir. Eski haliyle kanunda açık bir şekilde belirtilen 'iki yıl görev yapmış olmak kaydıyla memuriyet hakkı kazanılmıştır.' denilmektedir. Ancak günümüzde uzman çavuşların hangi tarihler arasında görev yaptığına bakılmaksızın kamu kurumlarına yapılan başvurularda yedi yıl görev süresi istenilmektedir. Oysa ki emsal kararlar ve örnekleri olduğu halde yedi yıl şartı öne sürülmektedir." ifadelerini kullandı.

"KANUN REFERANSLA ÇALIŞIR HALE GELMİŞTİR"

Gündeşli, "Yine 29 Ocak 2016 tarihinde 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nda yapılan değişiklik ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92'nci maddesi hükmünden yararlanabilmek için gerekli yedi yıllık hizmet süresini tamamlamış ve bu suretle meslekten ayrılmış olan uzman çavuşlarımız ise başvuru yaptıkları bütün kamu kurum ve kuruluşlarından 'açık kadro yoktur' yanıtını almakta ve kanun maddesi yok sayılmaktadır. Kanun referansla çalışır hale gelmiştir. Referansı olan meslekten ayrılmış uzman çavuşların kadroya alınması referansı olmayan uzman çavuşların ise türlü bahanelerle kadroya alınmaması kanunun referans ile çalıştığının ispatıdır. Bu haksızlığa dur denilene kadar ve kanun önünde hakkımızı alana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"HER UZMAN ÇAVUŞUN ACI BİR HİKAYESİ VAR"

Gündeşli, "Bizler genç yaşlarda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzman çavuş olarak göreve başladık. Sermayemiz tetik parmağımız ve vatan sevgisiydi. Yıllarca yılmadan, yorulmadan vatan için hizmet etmiş bulunmaktayız. Biz, hakkımız olmayan hiçbir davanın peşinde değiliz. Bu zor süreçte, çoğu silah arkadaşlarımızın maddi imkansızlıklar sebebiyle yuvası dağılmış, çoğu silah arkadaşımızın aile düzeni bozulmuştur. Silah arkadaşlarımız kaderine terk edilmiştir. Görevinden ayrılmak zorunda kalan her uzman çavuşun acı bir hikayesi vardır. Keşke imkanımız olsa kendilerinden dinlemiş olsaydık. Söyleyecek çok söz, dinleyecek çok hikaye vardır. Var olan hakkımız için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz." diye konuştu.

Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER) Genel Başkanı Mustafa Gündeşli şöyle devam etti:

"Atanamayan Uzman Çavuşlar olarak iki yıl görev yapmış olanlar dahil; yaş, kilo ve boy gözetmeksizin kanun hükmünde kararnameyle devlet kurumlarına genel atama talep etmekteyiz. Bizler ve ailelerimiz sadece şu soruya cevap arıyoruz; 3269 sayılı kanunun 5'nci maddesi gereği atananlar neden atandı! Aynı kanuna sahip olan bizler neden atanamıyoruz?"