Karayolları'nda ödenek sıkıntısı iddiası!

Kastamonu Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü'nde iş yapan şirketlere 3 aydır ödeme yapılmadığı yönünde iddialar gündeme geldi.

  • 1791
Karayolları'nda ödenek sıkıntısı iddiası!

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün değişik bölgelerinde iş yapan şirketlerin hak edişlerinin çoğu zamanında ödenirken, Kastamonu Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü’nde iş yapan şirketlere 3 aydır ödeme yapılmadığı yönündeki iddialar gündeme geldi.

Kastamonu, Bartın ve Sinop yaşadığı sel afetinin yaralarını sarmak için olağan üstü bir çaba sarf ediyor. Tüm kurumlar afet bölgesinde inanılmaz bir organizasyon ile hayatı yeniden normalleştirmek için çaba harcarken, Kastamonu Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü’de aynı şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Ancak; Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında çeşitli faaliyetlerde bulunan firmaların yaptıkları işlerin hak edişlerini zamanın da alamamaları taşeron şirketlerini sıkıntıya düşürüyor.

15. Bölge Müdürlüğü’nde yapım ve özellikle bakıma bağlı hizmet ağırlıklı işler yapan taşeron firmalar yaklaşık 3 aydır işlerini zamanında yapmalarına karşılık hak ediş alamadıkları iddia ediliyor.

En son 25 Ağustos’da hak edişlerin ödeneceği şirket yetkililerine bildirmeleri, ancak yüzde 5’i tutarında ödeme yapılması şirketleri iyice sıkıntıya düşürmüş durumda.

Konuyla ilgili görüştüğümüz bazı şirket sahipleri, diğer bölgelerde iş yapan firmaların hak edişlerinin ağırlıklı kısmı ödendiğini ancak ne hikmetse Kastamonu Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü’nde iş yapan firmalara yüzde 5’e dahi denk gelmeyen miktarda ödeme yapılmasının açıklanabilir bir tarafı olmadığını ifade ettiler.

Sürekli personel maaşlarını ve diğer giderlerini karşılayabilmek için yüksek oranda bankalardan kredi çekmek durumunda kaldıklarını ifade eden firma sahipleri, böyle durumların hem çalışma motivasyonunu bozduğunu hem de iş yapma heveslerinin kaçtığını belirtiyorlar.

Kastamonu, Bartın ve Sinop illerinin afet bölgesi ilan edilmesine rağmen, diğer tüm illeri kapsayan bölge müdürlüklerinde ödenek sıkıntısı 15. Bölge Müdürlüğüne göre daha az olup işlerin yolunda gitmesi buna karşı sel bölgesinde bulunan Kastamonu’nun ödenek sıkıntısı yaşaması gerçekten düşündürücü bir durum.

Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün sorumlu olduğu bölgede meydana gelen sel afeti ve devamında oluşan heyelan nedeniyle yıkılan yolların böyle bir durumda nasıl tamir edileceği yada yaptırılacağı ise büyük bir soru işareti.

Kastamonu 15. Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerinin, iş yapan firmaların hak ediş miktarının önceden belli olması kurumdaki sıkıntıyı açıkça göstermektedir ancak bunun nedenlerinin ne olduğu öğrenilemedi.