KASMİB'ten 'Çevre Günü' konulu webinar

KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla 'Çevre Günü' temalı webinar (web semineri) düzenlendi.

  • 1748
KASMİB'ten 'Çevre Günü' konulu webinar

İnternet üzerinden online olarak düzenlenen etkinlikte, daha önce ilan edilen “Dünya Çevre Günü ve Kastamonu” konulu resim yarışmasının sonuçları açıklandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen bir AB Hibe projesi olan ve Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin (KASMİB) nihai yararlanıcı olduğu KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi’nde yapım işleri ile ilgili çalışmalar son hızla devam ederken proje kapsamında internetten canlı olarak yayınlanan bir etkinlik düzenlendi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen “Çevre Günü” konulu webinarın (web semineri) moderatörlüğünü Selvi Candan yaparken, webinarın açılışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre ve İklim Eylemi tanıtım videosu ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın video mesajı yer aldı.

Programa konuşmacı olarak KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot ve Kastamonu Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Savaş Canbulat katıldı. Program sonunda 12 yaş ve altı çocuklar için düzenlenen “Dünya Çevre Günü ve Kastamonu” konulu Resim Yarışmasında ilk 3 dereceye girenler açıklanırken, ödül sahibi çocuklar da programa canlı olarak bağlandı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen etkinlikte ilk olarak konuşma yapan Birlik Müdürü Adnan Tot, öncelikle herkesin Dünya Çevre Günü’nü kutladı. Ardından KASMİB’in tanıtımı, yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler veren Tot, KASMİB’in kuruluş amacının Kastamonu İl sınırları içerisinde doğal ve kültürel değerleri korumak, uluslararası çevre standartlarını baz alarak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak, bu amaçla tesisler kurmak, bu tesisleri işletmek ya da işlettirmek olduğunu söyledi.

Doğal ve kültürel çevreyi, su kaynaklarını ve orman varlığını korumak için her türlü girişimlerde bulunulması gerektiğine değinen Adnan Tot, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yaparak çevre kirliliğine karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin de altını çizdi.

KASMİB’in yürüttüğü hizmetler hakkında açıklamalar yapan Adnan Tot, Katı Atık, Tıbbi Atık ve Ambalaj Atıklarının Yönetimi ile ilgili çalışmaları anlattı. KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinde bugüne kadar gelinen aşamaları özetleyen Tot, projede halen devam eden, eski vahşi depolama alanları için yürütülen rehabilitasyon projeleri ile Katı Atık Bertaraf Tesisi içinde kurulan sızıntı suyu arıtma tesisi yapımı hakkında bilgiler verdi.

Projeye ait Youtube kanalından canlı yayınlanan etkinliğin devamında ise Prof. Dr. Savaş Canbulat “Ekosistem Restorasyonu” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Çevrenin önemi konusuna değinen Prof. Dr. Canbulat, “Ekosistemlerimiz ne kadar sağlıklıysa, gezegen ve insanlar da o kadar sağlıklıdır” mesajını verdi.

Ekosistemlerin neden bozulduğu hakkında bilgiler veren Canbulat, ülkemizde entegre çevre yönetimi yaklaşımının uygulanması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Savaş Canbulat yaptığı sunumda, ağaçları yetiştirmek, şehirleri yeşillendirmek, bahçeleri yeniden canlandırmak, beslenme düzenini değiştirmek, nehirleri ve kıyıları temizlemek vb. yöntemlerle ormanlar ve tarım arazilerinin, şehirlerin, sulak alanların ve okyanuslar dahil her türlü ekosistemin restore edilebileceğini ifade etti.

RESİM YARIŞMASI SONUÇLARI AÇIKLANDI

Günün anlam ve önemine ithafen düzenlenen resim yarışması sonucunda ilk üç dereceye giren öğrenciler açıklandı.

“Dünya Çevre Günü ve Kastamonu” konulu resim yarışmasında birincilik ödülü 12 yaşındaki Ecrin Selin Yüksek’in, ikincilik ödülü 8 yaşındaki Feyzanur Uzunoğlu’nun, üçüncülük ödülü ise 5 yaşındaki Azra Kökoğlu’nun olurken dereceye giren çocuklar canlı olarak yayınlanan programa katılarak Dünya Çevre Günü dolayısıyla dilek ve mesajlarını ilettiler.

Çocuklar verdikleri mesajlarla KASMİB yönetimine böyle anlamlı bir günde resim yarışmasını düzenleyerek kendilerine çevre bilinci sağlanması fırsatı verildiği için teşekkürlerini sunarak, çevre gününü kutladılar.

Yarışmada ilk üç dereceye giren çocuklara tablet bilgisayar hediye edileceği, ayrıca mansiyon ödülüne layık görülen 40 yarışmacıya da hediyeler verileceği belirtildi.