'Kastamonu basını asla sahipsiz değildir'

KGC Başkanı Erkan Yılmaz 'Kastamonu basını, son dönemde hak etmediği ithamlarla muhatap olmak mecburiyetinde bırakılmıştır' dedi.

  • 1709
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Kastamonu basını asla sahipsiz değildir'

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Erkan Yılmaz, cemiyet binası önünde basın açıklamasında bulundu.

Başkan Yılmaz, açıklamasının ilk bölümünde Kastamonu halkına, ikinci bölümünde ise meslektaşlarına seslendi.

Başkan Erkan Yılmaz; “Bizler Kastamonu'nun rengini, kokusunu, tadını sayfalarımıza oradan da gönüllere aktaran yerel basının temsilcileri olarak, üzülerek şahit olduğumuz bazı sorunlara dikkat çekmek üzere karşınızda bulunmaktayız.
Hemen başta belirtmemiz gerekir ki; bizler Milli Mücadele ruhunda birleşmiş, en zor şartlar altında dahi yılmamış, aziz milletimizle omuz omuza mücadele vermiş, kamu görevi yaptığının farkında olan bir topluluğuz. Geçmişteki kadar görkemli bir geleceğin kuruluşunda kararlılıkla yer almanın haklı gururunu taşıyoruz. Biliyoruz ki bu hedef bugünkü sağlam duruş ve çalışmalarla gerçek olacaktır.

İnsanımızın farklılıklarını ayrılık değil zenginlik olarak algılayan, iyiliklerin daima yanında olup kötülüklerin karşısında yer alan sevdalılarız. Malum olduğu üzere, gazetecilik Anayasa’da teminat altına alınmış tıpkı, ulaştırma, haberleşme, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi bir kamu görevidir. Haber verme temel işlevinin yanı sıra; bilgilendirme, eğitme, nesilden nesile kültür aktarımı, hoşça vakit geçirme, denetleme, karar verme süreçlerine katkı, fikir üretme, yol gösterme gibi son derece önemli görevleri yerine getirmektedir.

Yanı sıra; yerel demokrasinin hayata geçişi, yerel kahramanların üretilmesi, sivil toplumun işlerlik kazanması, üniversite ve bürokrasinin toplumla buluşması, yeni markalar üretilmesi, şehrimizin hakkının savunulması, genç kalemlerin yetişmesi, yetişmiş kalemlerin kendini ifade alanı bulması, halk edebiyatının gelişimi ve buna benzer vazgeçilmez değerdeki hizmetler de yerel basın tarafından yerine getirilmektedir.”

“Kastamonu basınını bugüne kadar kimse yıldıramadı ve yıldıramayacaktır da”

Başkan Yılmaz; “Böylesi hayati görevleri üstlenmiş, tarihi 1,5 asrı aşan Kastamonu basını, maalesef özellikle son dönemde hak etmediği ithamlarla muhatap olmak mecburiyetinde bırakılmıştır.

Türkiye genelinde olduğu gibi Kastamonu'da da gazetecilerin sürekli olarak hedef gösterilmeye çalışılması artık ne yazık ki sıradan bir hal almıştır. Basın toplantılarında, sosyal medya paylaşımlarında ve daha birçok alanda gazeteciler yazdıkları haberler nedeniyle toplumun önüne rahatlıkla atılabilmektedir. Kendilerine yönelik eleştirilere tahammül edemeyen kişi veya kişiler, sosyal medya paylaşımlarıyla sık sık gazetecileri hedef göstermekte, sonra da yönlendirdikleri gruplar, gazetecileri açıkça tehdit edebilmektedir.

Oysa ki Demokratik ülkelerde kişiler, her gün haberlerini, yorumlarını ve düşüncelerini beğenmedikleri gazetecileri hedef gösteren, nefret söylemi içeren ifadeler kullanmazlar.

Kastamonu il genelinde yayın yapan tüm basın kuruluşları ve gazetecilerimiz adına bugün buradan şu gerçeğe dikkat çekmek istiyorum. Kastamonu basınını yaptığı veya yapacağı haberler üzerinden bugüne kadar kimse yıldıramadı ve yıldıramayacaktır da. Her fırsatta ifade ettik, yineliyoruz. Kastamonu basını asla sahipsiz değildir.”

“Gazetelerden kaçırılan ihale ilanları noktasında gerekeni yapacağız”

Başkan Yılmaz; Öte yandan gazetelerimiz açısından büyük önem taşıyan ihale ilanları konusunda, Kastamonu Valisi Sayın Avni Çakır'ın bizleri de mutlu eden bir genelgesi halen yürürlüktedir. Buradan kamu kurumlarımıza seslenmek istiyorum. İhale ilanlarından kaçınma eğilimi birçok kurumumuzda halen devam etmektedir. Kurumlarımızı bu konuda artık daha yakından takip ediyoruz. Gazetelerde yayınlanması gerekirken, çeşitli gerekçelerle gazetelerden kaçırılan ihale ilanları noktasında önümüzdeki süreçte gerekeni yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Ayrıca, daha önceden birçok kez ifade etmemize rağmen çeşitli salonlarda ve açık alanlarda düzenlenen toplantı ve oturumlarda, gazeteciler için bir köşe veya yer ayrılması noktasındaki ısrarlı talebimizi de yineliyoruz.

Bir süre önce başlattığımız yerel basına destek kampanyası kapsamında, mesajlar yayımlayarak yerel basının yanında olduğunu ilan eden, ancak henüz bu mesajlarını fiiliyata yansıtmayan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bürokratlarımıza da, bu mesajlarını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.”

“Gerçek anlamda gazetecilik yapanların korkmaması gerekir”

Başkan Yılmaz söyle devam etti: “Artık Kastamonu'da gazetecilerin sözde değil özde birliğe ve dayanışmaya ihtiyacı vardır. Gazeteciler olarak bizler dik durmak zorundayız. Birbirimizle dayanışmak, birbirimize güvenmek zorundayız. Kalemini veya sosyal medya hesaplarını gazeteci kimliği altında kendi çıkarları uğruna kullanan, tasvip etmediğimiz, hatta sahibinin dahi arkasında duramayacağı paylaşımlar noktasında uyanık olma ve bu tür kişi veya kişileri de mesleğimizden soyutlama zorunluluğumuz vardır.

Bizim mesleğimiz hakikaten zor bir meslektir. Öyle herkesin soyunmaması gereken bir meslektir. Ve bu mesleği gerçek anlamda yapanların da korkmaması gerekmektedir.

Bizim İstiklal Marşımız nasıl başlıyor; ‘Korkma’ diyor, 'Korkma'... Ve devam ediyor; Korkma, sönmez bu şafaklarda… Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak… Ne diyor, eğer tüten tek bir ocak kalmışsa senin korkmana gerek yok, o bir tek ocaktan biz diriliriz. Bu zorlu mesleği icra ederken; Susmayın, korkmayın… Daha güzel günlerde buluşmak ümidiyle.”