Kastamonu'da hat sergisi

Hattatlar şehri Kastamonu'da hat sergisi açılıyor.

  • 1067
Kastamonu'da hat sergisi

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şubesi öncülüğünde Kastamonu Belediyesi ve Kutlu Bilgi Derneği’nin katkılarıyla Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde Mehmet Feyzi Efendi’nin vefatının 35. yılı münasebetiyle Hüsn-i Hat Sergisi açılıyor.

TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Kamil Çonkor, yapılacak sergiye tüm Kastamonuluları davet etti.

Çonkor, "Her coğrafi bölgenin kendine has özellikleri vardır. Kastamonu yöresi de istila görmemiş yerleşim yeri olduğu için dil, kültür ve manevi değerler yönünden zengin ve kimliğini muhafaza etmiş bir bölgedir. Kastamonu’nun Türklerin idaresine geçmesinden sonra şehir, ilmi ve edebi faaliyetlerin de merkezi olmuş, bu sayede kültürel yozlaşmadan uzak kalmıştır. Candaroğulları beylerinin ilim ve edebiyatla bizzat uğraşmaları; ilim insanları, edipler ve sanatkârlara yüksek maaş ödemeleri sahalarında tanınmış bir çok ilim insanını ve sanatkarı Kastamonu’ya çekmiştir. Bu itibarla Candaroğulları döneminden itibaren önemli bir kültür potansiyeline sahip olan bu şehirde birçok ilim insanı, şair, yazar ve sanatkâr yetişmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de Kastamonu’nun bu özelliği devam etmiş, birçok ilim insanı ve sanatkâr yetişmiştir." dedi.

Kastamonu'da hat sergisi

Kastamonu’nun öne çıkan özelliklerinden biri de önemli hattatlar yetiştirmesi olduğunu söyleyen Çonkor, "Candaroğulları’ndan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan günümüze gelinceye kadar hat sanatında ustalaşmış, yazılarıyla ün salmış önemli hattatlar Kastamonu’da yetişmiştir. Hattat Mehmed Şevkî Efendi, Hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Hattat Hacı Nuri Korman, Hattat Emrullah Demirkaya ve daha niceleri.

TÜRKAV Kastamonu Şubesi olarak Mehmet Feyzi Efendi’nin vefatının 35. yılı vesilesiyle Kastamonu’daki hat geleneğine dikkat çekmek için Hüsn-i Hat sergisi açmak istedik. Organizasyon için Kastamonu’daki hat geleneğinin günümüz temsilcilerinden Hattat Ahmet Kutluhan hocamız ile iletişime geçerek sergi organizasyonu için destek istedik. Bir Kastamonulu olarak Ahmet Kutluhan hocamız bu görevi seve seve üstlendi. Kendisine ve öğrencilerine ait yazılarla birlikte daha önce başka şehirlerde açtıkları gibi Kastamonu’da da Hüsnü-i Hat sergisi açmak için hazırlıklara başladı. Uzun süren hazırlık sürecinin ardından sergi için bütün çalışmalar tamamlandı. Yine ilimizin Hat tarihinde de bu serginin önemli bir yeri olacaktır. Zira 37 plakalı güzel Kastamonu’muzda, 37 Hat sanatçısının katılımı ile böyle büyük bir Hat sergisi ilk defa açılıyor. Hayırlı olsun. Geleneksel Türk-İslâm Sanatlarımızın ilimizde tanınmasına ve gelişmesine, yeni Hattat Şevkî Efendiler yetişmesine vesile olsun inşallah.

2 Mart 2024 Cumartesi günü saat 14:00’te gerçekleşecek söyleşi ve açılışla birlikte Kastamonu’da önemli bir etkinliğe imza atmış olacağız. Bütün halkımızı sergi açılışımıza davet ediyorum. Sergimiz bir hafta açık olacaktır. Açılışa katılamayan hat meraklılarını da bu süre içerisinde sergimizi ziyarete bekleriz. Başta Hattat Ahmet Kutluhan hocamız ve talebeleri olmak üzere Kastamonu Belediyesine, Kutlu Bilgi Derneğine ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

HATTAT AHMET KUTLUHAN KİMDİR?

1975 yılında Kastamonu Tosya’da doğdu. 1991 yılında Kastamonu İmam Hatip Lisesinden, 1997 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu.

Hüsn-i Hat sanatına ilk olarak lise yıllarında Kastamonu’da Rik'a meşk ederek başladı.

1992’de üniversite eğitimi için İstanbul'a geldiğinde Hattat Hasan Çelebi’den sülüs ve nesih yazılarını çalışmaya başladı. 1998'de İRCİCA'da (İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) düzenlenen törenle SÜLÜS VE NESİH icazeti aldı.

Ayrıca, fakültede Prof. Dr. Muhittin Serin’den Rik’a’yı tekrar çalışarak geliştirdi. Prof. Dr. Ali Alparslan’dan Celi Divani yazıyı meşk etti. Aynı hocadan Ta’lik dersleri alırken Ocak 2006’da hocası vefat etti. Yarım kalan Ta’lik yazıya Hattat Hasan Çelebi Hoca’dan devam ederek 25 Kasım 2010’da İRCİCA’da (İslam,Tarih,Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) düzenlenen törenle TA’LİK icazeti aldı. Bugüne kadar pek çok karma sergiye katıldı.

İlk kişisel sergisini 2005’de İstanbul-Kadıköy Seven Sanat Galerisi‘nde açmıştır. İkinci kişisel sergisini ise 6 Kasım 2015'te Eyüp Sultan Kültür Merkezi’nde açmıştır.

2009 ve 2011’de İRAN-TAHRAN’da uluslararası Hüsn-i Hat Sergilerine katılmıştır.

Çalışmalarına Üsküdar'daki atölyesinde devam eden Ahmet Kutluhan, hocası Hasan Çelebi'nin onayı ile 40 öğrencisine icazet vermiştir.

Halen Üsküdar Balaban Tekkesinde cumartesi günleri hüsn-i hat dersleri vermektedir.