Kastamonu Gazeteciler Derneği, kuruluşunu ilan etti

Kastamonu Gazeteciler Derneği (KGD), kuruluşunu ilan ederek, 'şimdi birlik zamanı mesajı' verdi.

  • 3065
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kastamonu Gazeteciler Derneği, kuruluşunu ilan etti

Kastamonu basınının en köklü kuruluşları, dernek çatısı altında bir araya geldi.

24 basın kuruluşu ve 61 gazetecinin bir araya gelerek kurduğu Kastamonu Gazeteciler Derneği (KGD), 15 Ağustos’ta Kastamonu Valiliği Sivil Toplum İlişkiler Müdürlüğü’nün onayıyla beraber resmen kuruldu.

Saatçiler Konağı’nda düzenlenen kahvaltıda bir araya gelen KGD üyeleri, birliktelik mesajı verdi.

KGD Kurucu Başkanı İzzet Sarı, programda yaptığı konuşmasında; “Yeni birlikteliğimizin, yeni topluluğumuzun, yeni derneğimizin öncelikle değerli meslektaşlarımıza ve tüm Kastamonu’ya hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

"Hepiniz bu memleket için birer değersiniz"

Kastamonu Gazeteciler Derneği üyeleri, Saatçiler Konağı’nda gerçekleştirilen programla ilk kez bir araya geldi.

Programda açıklamalarda bulunan KGD Başkanı İzzet Sarı, şunları kaydetti:

"Kastamonu basınının cefakar, fedakar ve cesur kalemleri… Hepiniz bu memleket için birer değersiniz. Hepiniz bu memleket için ter akıtan, düşünen, fikir üreten altın değil, elmas misali bu memleketin birer değerisiniz. Kiminiz alaylı, kiminiz okullu, kiminiz yıllar yılı hâla baba mesleğini namusuyla, haysiyetiyle kalbi memleket için atarak görevini yapan birer cevhersiniz. Bugün burada bulunan ve aramızda olamayan il içinden ve il dışında görev yapan çok değerli meslektaşlarımız da bizim yanımızda ve bizimle hareket edeceğini açık yüreklilikle bildirdiler. Bizler, yıllarca bu memlekette insanları bilgilendirmek ve aydınlatmak için ter döken, düşünen, fikir üreten beyin işçileriyiz. Bizler, her birimiz, bu memleket için gecesini gündüzüne katarak ellerimizde fotoğraf makineleri ve kameralarımız ile zaman mefhumu gözetmeksizin ilçe ilçe koşuşturan, çalıştığımız gazeteler, internet siteleri ve ulusal ajanslar için 7/24 emek harcayan fikir işçileriyiz. Bizler, kimi zaman itildik, kimi zaman dövüldük, kimi zaman itibarsızlaştırıldık, kimi zaman da yalan haber denilerek yalancı ilan edildik. Memleket için, mesleğimiz için hepsini yuttuk. Lakin şunu unutmayalım ki; bizler, basın emekçileri, hiçbir zaman olmayanı olmuş gibi kamuoyuna aktarmadık. Hiçbir zaman doğrularımızdan taviz vermedik. Mesleğimizin uluslararası kriterlerine ve saygınlığına hep sadık kaldık. Bundan sonra da sadık kalmaya devam edeceğiz."

Kastamonu Gazeteciler Derneği, kuruluşunu ilan etti

"Kastamonu basını bölünmek, parçalanmak isteniyor"

Özellikle son bir yıl içerisinde Kastamonu basınına yönelik saldırılar ve sıkıntıların yaşandığına vurgu yapan Sarı; “Bizler kendi derdimizi, kendi sorunlarımızı kamuoyunun önünde hiçbir zaman gündem yapmadık, yapmayacağız da. Lakin son bir yıldır bizim meslekte ve camiamızda inanılmaz olaylar yaşanmakta. İbretle ve büyük bir itina ile takip ediyoruz ki; Kastamonu basını bölünmek, parçalanmak isteniyor. İbretle ve şaşkınlıkla takip ediyoruz ki; Kastamonu basını bölünüp, parçalanıp yönetilmek isteniyor. Derdi, davası Kastamonu olan herkese saygılıyız. Lakin son zamanlarda bazı meslektaşlarımız özellikle kendi bağlı oldukları sivil toplum örgütünden uzaklaştırılıp, itilip, kakılıyor ve itibarsızlaştırılıyor. Yine üyesi olduğu STK üyeleri tarafından aslı astarı olmayan bahanelerle bazı kurumlara şikayet ediliyor. Örnek vermek gerekirse; bir gazetemiz, sudan sebeplerle Basın İlan Kurumu’na resmi ilanı düşsün diye şikayet ediliyor, yine 20 yıldır büyük bir fedakarlıkla Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Temsilciliği yapan arkadaşımız genel merkeze yine sudan sebeplerle şikayet edilerek, TSYD temsilciliğinin kendi kontrollerine geçmesi için talep bulunuyorlar. Bunun gibi çok sayıda örnek verebiliriz. Burada bulunan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Yine Kastamonu’da şubesi bulunan Türk Basın Birliği ve Anadolu Basın Birliği’ne de aynı meslektaşlarımız üyedir. Bunu anlamakta gerçekten zorlanıyoruz. Aynı kişiler, aynı üyeler… Gerçekten şaşırmamak elde değil."

"Bazen kaybederken kazanırsınız"

Kastamonu Gazeteciler Derneği’nin kuruluşunun, mayıs ayında yapılan Gazeteciler Cemiyeti genel kurulunun sonuçlarıyla ilgisi olmadığını vurgulayan İzzet Sarı; “Bugünkü birlikteliğimizin kesinlikle 21 Mayıs’ta yapılan Gazeteciler Cemiyeti’nin genel kurul sonuçlarıyla ilgisi yoktur. Sizlerin teveccühü ile Gazeteciler Cemiyeti’ne aday olduk ve seçimleri hepinizin bildiği malum gerekçe ve sebeplerden dolayı kaybettik. Kaybettik diye belki aramızda üzülenler olmuş olabilir ama bizler hiç üzülmedik. Cemiyet seçimlerinde yapılan birden fazla hatadan dolayı seçimlerin iptal edilmesi talebiyle Kastamonu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne konuyu taşıdık. Arkadaşlarımız çok iyi biliyor ki bizler buraya yeniden aday olmak için değil; nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti anayasaya göre yönetiliyorsa, dernekler için de anayasa yerine geçen tüzüğe göre yönetilmelidir. Biz de burada çok sayıda tüzük ihlali yaşadığımız ve gördüğümüz için bu konuyu mahkemeye taşıdık. Sonucu ne olursa olsun biz adalet yerine gelsin diye mücadele ettik. Henüz mahkeme sonuçlanmadı. Adli tatilden sonra kısa bir sürede karara bağlanacağını umuyoruz. Yargıya intikal etmiş bir konu için çok da fazla konuşmanın doğru olmayacağına inanıyoruz. Bizler şuna inanıyoruz ki; bazen kaybederken kazanırsınız. Bizler kazandığımızı düşünüyoruz. Meslektaşlarımıza söz veriyoruz; Bundan sonra itilip kakılmayacaksınız. Bundan sonra; Kimse sizi itibarsızlaştıramayacak. Bundan sonra; Kimse size karşı sesini yükseltemeyecek. Sizlerin talebi, sizlerin ısrarla 'yetti artık' diyerek bizi bu birlikteliğe zorlamanız sorucunda, Kastamonu Gazeteciler Derneği’ni kurmuş bulunuyoruz.”

"Kimse ile savaşmayacağız"

Kastamonu Gazeteciler Derneği’nin yol haritası hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan İzzet Sarı; “Kastamonu’nun ortak değerlerine ve memleket meselelerinde sahip çıkacağız. Gazetecilik mesleğinin onuru ve itibarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Derneğimiz, meslektaşlarımız adına bir dayanışma örneği sergileyecek. Derneğimize üye olan meslektaşlarımızın sonuna kadar hak, hukuk ve meslek saygınlığını korumak için savaşacağız. Derneğimize üye basın-yayın kuruluşlarının haklarını ve hukukunu sonuna kadar kendi meselemiz olarak göreceğiz. Kimse ile savaşmayacağız, kimseyi rakip olarak görmeyeceğiz. Memleketimizdeki tüm STK’larla iyi ilişkiler içinde yol yürüyeceğiz. Gerek üyelerimiz için gerek memleketimizin menfaatleri için bıkıp usanmadan projeler üreteceğiz. En önemlisi de hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmayacağız. Yol kesen değil, yol gösteren olacağız. Her şeyden önemlisi; bu memlekette faaliyet gösteren tüm STK’lara 'örnek' olmaya çalışacağız." diye konuştu.

"Toplam 61 arkadaşımız ile yolumuza devam ediyoruz"

KGD Başkanı Sarı, son olarak şunları dile getirdi:

"Bizim gönlümüzdeki dernek ismi ve logomuz farklıydı. Lakin yeni çıkan yasaya göre bazı kelimeler ve isimlerin kullanılması yasak olduğu için derneğimizin ismini bu şekilde belirledik. Logomuzda Türk Bayrağı'nı onurla ve gururla kullanmak istedik. Lakin yeni yasa buna da müsaade etmediği için maalesef Türk Bayrağını ve bazı simgeleri de kullanamadık. Son olarak; Bu yola kimlerle çıktık? Kastamonu Merkez’de yıllarca faaliyet gösteren; Kastamonu Açıksöz, Kastamonu Doğrusöz, Kastamonu Sözcü, Kastamonu Gündem, ilçelerimizde faaliyet gösteren; Tosya Açıksöz, Yeni İnebolu, Taşköprü Postası, Taşköprü Haber, Abana Haber, Daday Haber, Tosya Gazetesi, İstamonu Gazetesi, Kastamonu Güncel, Başkent Postası, Tosya Haberleri.com, Akvim TV, Açıksöz TV, İstamonu TV, Tosya TV, Tosya ART37 TV, Tosya Meydan TV, CNG Haber, TRT Kastamonu muhabiri, İhlas Haber Ajansı’nın merkez ve ilçelerimizdeki çok sayıda muhabirleri, Anadolu Ajansı’nın bazı muhabirleri ve Demirören Haber Ajansı’nın Tosya Muhabiri… Kısaca bu basın kuruluşları ve bünyelerinde görev yapan basın emekçisi kardeşlerimiz ile bu yola çıkmış bulunuyoruz. Bugün itibariyle Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nden 37 arkadaşımız ile birlikte istifa ediyor, Kastamonu Gazeteciler Derneği bünyesinde yeni üyelerimiz ile birlikte toplam 61 arkadaşımız ile yolumuza devam ediyoruz. Yeni birlikteliğimizin yeni topluluğumuzun, yeni derneğimizin öncelikle değerli meslektaşlarımıza ve tüm Kastamonu’ya hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz. Kastamonu basınının aydınlık geleceği için şimdi birlik zamanı…"

Kastamonu Gazeteciler Derneği, kuruluşunu ilan etti