Kastamonu'daki Bakır Rezervi Ne Kadar?

Kastamonu'nun Hanönü ilçesindeki Gökırmak Nehri'nde bulunan bakır rezervi nedeniyle söz konusu nehrin yatağı değişecek. Yapılacak tünellerle de suyun başka bir alana alınması sağlanacak.

  • 1309
Kastamonu'daki Bakır Rezervi Ne Kadar?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hanönü ilçesinde özel bir şirket tarafından madencilik ruhsatı alınan alanda bakır madeni rezervi tespit edilmişti. İlçenin Küreçayı köyü sınırları içerisinde bulunan ve Batı Karadeniz’in tek nehri olan Gökırmak Nehri yatağında tespit edilen bakır madeni rezervinin alınması için ırmak yatağının, Bakır Madeni Derivasyon Projesi'yle, tünel içinde başka bir alana alınacağı belirtildi. Bu bölgede yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdüren taşeron firma, 700 metre uzunluğunda 7.5 metre çapında olan iki ayrı tünelin açılmasına başladı. Şu ana kadar 584 metre açılan tünelin bitirilmesi için çalışmaların aralıksız olarak devam ettiği bildirildi.

Maden şirketi direktörü Yusuf Tuncel, gazetecilere yaptığı açıklamada, sadece Kastamonu için değil, Türkiye ekonomisi için de çok önemli olan bu yatırım için yapılan rezerv arama çalışmalarında şu ana kadar, 70 bin metre sondaj yapılmış ve şu an için uluslararası kurumlar tarafından akredite edilmiş olan 24,5 milyon ton görünür, 12 milyon ton muhtemel bakır rezervi tespit edildiğini söyledi.

Tuncel, "Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan bu büyük yatırım çok yakın zamanda faaliyete geçecektir" dedi.


"IRMAK YATAĞI DEĞİŞECEK"
2017 yılında üretime geçileceğini belirten Tuncel, Gökırmak Nehri’nin bir bölümünde, ırmak yatağında bakır madeni rezervinin olduğunun tespit edildiğini, bu bakımdan bu rezervin alınması için ırmak yatağının değiştirileceğini söyledi. Gökırmak Nehri yatağının 700 metre uzunluğunda, 7.5 metre çapında olan iki tünel ile başka bir alana alınacağını ifade eden Tuncel, çevre ve doğaya zarar vermeden bu çalışmanın sürdüğünü kaydetti.

Gökırmak Maden Sahası Derivasyon Projesi kapsamında yapılacak işleri özetleyen Tuncel, "2 adet derivasyon tüneli, giriş ve çıkış kapıları, derivasyon tüneline yaklaşım kanalı, memba batordosu ve geçirimsizlik perdesinin oluşturulması, mansap batordosu ve geçirimsizlik perdesinin oluşturulması ve dolu savak yapılması söz konusudur" dedi.

2 giriş ve 2 çıkış tünelinde ayrı ayrı çalışmaların devam ettiğini belirten Maden Direktörü Yusuf Tuncel, 584 metre ilerleme yapıldığını, 7.5 metre çapında yapılan iki tünelin tamamlandığında toplamda bin 400 metreye ulaşacağını söyledi. Memba batordosu geçirimsizlik perdesi mobilazasyon çalışmaların bitirilerek imalata başladığını anlatan Tuncel, 1.5 milyon dolarlık özel iş makinesinin sahada çalışmaya başladığını, Alman eğitmenler tarafından müteahhitle bilgilerin aktarıldığını belirtti.

Derivasyon projesinde 43. hafta itibariyle toplam 220 kişi çalışırken, tüm projelerde müteahhitler dahil 417 çalışana ulaşıldığı kaydedildi.

EMRE YILMAZ (İHA)