Kazakistan'da Ormancılık Forumu Düzenledi

Kastamonu Üniversitesi, Kazakistan'da ilk Ormancılık Forumu düzenlendi.

  • 467
Kazakistan'da Ormancılık Forumu Düzenledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et


“Degrade Ormanların Rehabilitasyonu ve Restorasyonu” temalı Uluslararası Bilimsel Forum, Kazakistan’ın başkenti Astana’da S. Seifullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Kastamonu Üniversitesi organizasyonu ile yapıldı.

Kazakistan’ın ormancılık alanındaki ilk forum olma özelliği taşıyan etkinliğin açılış töreninde konuşan forumun Onursal Başkanı Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, “İki kardeş memleket Türkiye ve Kazakistan’da iki kardeş üniversite Seifulin ve Kastamonu Üniversitesinin bu forumu düzenlemek için bir yıldır çalıştı. Bu çalışmanın bir sonucu olarak da, bu forum Kazakistan ormanlarının milletlerarası seviyede konuşulması, görüşülmesi, tartışılması ve ormanla alakalı yeni planlamaların yapılmasına yardımcı olacak yeni ufukların açılması amaçlanmaktadır. Hayatımızın vazgeçilmezi ve yaşanabilir bir dünyayı gelecekte çocuklara emanet edebilmemizin temel tabiat unsurlarından biri olan ormanlarımızın korunması kaybedilenlerinin yerine yeni orman alanlarının tesis edilmesi çok mühimdir. Bu sebeple sizlerin çalışmaları bizlere ışık tutacak, rehber olacaktır” dedi.

Anavatanları Türkiye’den Atayurdu Kazakistan’a baktıkları zaman toplam arazinin yüzde 4’üne kadar azalan ormanları gelecekte gıpta edilecek seviyelerde artırmasını beklediklerini ve bunu istediklerini söyleyen Rektör Aydın, “Bu manada bize düşen çalışma ve gayreti de her zaman yerine getireceğiz. Çocuklarımızın daha yeşil, daha ferah, ormanları bol bir memlekette huzurla yaşamalarını Allah’tan niyaz ederek hepinize saygı, sevgi ve muhabbetlerimiz takdim ediyorum. Kastamonu Üniversitesi olarak Türk Dünyasında 4 yıldır aktif olarak faaliyet gösteriyoruz ve devamlı var olacağız. Bu düzenlediğimiz üçüncü büyük ortak çalışma olacak. Bundan sonrada bilimsel faaliyetlerinin Türk Dünyasında fen bilimleri alanında da diğer sosyal alanlarda olduğu gibi artarak devam edecektir” diye konuştu.
Forum hakkında bilgiler veren forumun Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Sezgin Ayan ise, “Abılay Han’ın topraklarında, Kazak Elinde, Seifullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi çatısı altında Türk Diliyle hitap etmekten büyük bir heyecan duyuyorum. Kazakistan ve Orta Asya’nın diğer ülkeleri için en önemli ekolojik risklerin başında gelen; çölleşme ile ekstrem ekolojik şartların ve antropojenik etkilerin nedeniyle süregelen orman degredasyonu ve ormansızlaşma yakın gelecekte iklim değişimi etkisiyle daha da artabilir. Bu nedenle; bu Forumda; Orman Tahribine ve Çölleşmeye dikkat çekerek gerek politik düzeyde gerekse halk nazarında bir farkındalık oluşturmak hedeflenmiştir. Bir yıl önce iki üniversitenin arasında imzalanan geniş çaplı protokol kapsamında Kazak Tarım Teknik Üniversitesi Rektörü özellikle karşılıklı işbirliğinde “öncelikli alanımızın ormancılık olması” kararı alınmıştı. İcra edeceğimiz bu Forum, hem bu talebe olumlu bir cevap olmakta hem de Türk Dünyasının Ak Sakalı Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in S. Seifullin Kazak Tarım Teknik Üniversitesi için gösterdiği Tarımda Uluslararası Standartta İlk Araştırma Üniversitesi hedefine katkı verecektir” ifadelerini kullandı.

Kastamonu Üniversitesi tarafından Kazakistan’da düzenlenen foruma, Kazakistan’ın KazakTV ve Kz.24 başta olmak üzere ulusal yayın yapan televizyon kanalları büyük ilgi gösterdi.

Türkiye ve Kazakistan dışında foruma, Azerbaycan, İtalya, Slovakya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Fas, Nijerya, Kırgızistan, Özbekistan, İran, Belarus, Rusya ve Tataristan olmak üzere toplam 15 farklı ülkeden akademisyenler katıldı. Foruma, 10 oturumda 62’si sözlü olmak üzere toplam 117 bildiri sunuldu. Forum kapsamında, Burabay Milli Parkı ve Ormanlarına arazi gezisi yapıldı. Yaklaşık 250 katılımcının iştirak ettiği forumda, TİKA’nın önemli finansal desteği ile Türkiye’den 11 farklı üniversite, Orman Genel Müdürlüğü ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nden toplam 30 akademisyen ve uygulamacı teorik ve pratik deneyimlerini paylaştı. Foruma ayrıca, IUFRO, EFI, UNDP, UNCCD gibi uluslararası kuruluşlar, Türkiye’den başta TİKA olmak üzere Orman Genel Müdürlüğü ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Kazakistan Cumhuriyeti Ormancılık ve Yaban Hayatı Komitesi, Ormancılık ve Orman Ürünleri Birliği ile Orman ve Tarım Bilimsel Araştırma Enstitüsü destek verdi.

Forumun bildirgesinde, iki yılda bir düzenlenmek suretiyle geleneksel hale getirilmesi ve pratik deneyimlerin tartışılması amacıyla arazi programlarının genişletilmesi, sunulan bildirilerin tam metin olarak yayınlanması konusunda kararlar alındı.

REKTÖR AYDIN, “İSLAM MEDENİYETLERİ ŞEHRİ ALMATI” SEMPOZYUMUNA KATILDI

Astana’daki forumun ardından Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Almatı şehrinde Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi’nin kuruluşunun 10. yılı dolayısıyla düzenlenen “İslam Medeniyetleri Şehri Almatı” sempozyumuna katıldı. Sempozyuma dünyadan ve Türkiye’den 13 üniversite rektörü katıldı.

Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi’nin kuruluşunun 10. yılını doldurduğunu, bu üniversite ile birçok ortak çalışmalar yaptıklarını belirterek, bunun bir örneğinin de “Kastamonu Üniversitesi Dil ve Kültür Merkezi”ni üniversite içinde Almatı’da açmak istediklerini kaydetti.

Kastamonu Üniversitesi’nin 21 bin öğrencisinin olduğunu ve bunun 800 tanesinin yüksek lisans ve doktora eğitimi aldığını ifade eden Rektör Aydın, “Üniversitemizde 120 tane Kazakistanlı öğrenci, öğrenim görüyor. Kazak halkı bizim gözümüzün bebeğidir, biz onlar olmadan dünyayı göremeyiz” şeklinde konuştu.

Kazakistan bayrağında güneş, Türk bayrağında ay bulunduğunu ve birbirini tamamlayarak bir günü ifade ettiğini ve iki ülkenin birbirini tamamladığına dikkat çeken Rektör Aydın, 90 yıldır gönüllerinin kaldığı Ata topraklarına hizmet etmenin kendilerine bir görev olduğunu kaydetti.

Rektör Aydın, ayrıca Kazakistan’da temaslarında L.N. Gumulyev Eurasia National Üniversitesi ve Kazak Milli Pedagoji Üniversitesi ile Uluslararası İlişkiler ve Mevlana Değişim programları anlaşmaları imzalamak için çeşitli temaslarda da bulundu.

Sempozyum sonunda Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kazakistan KZ ile 1TV kanalına ve Türkeli gazetesine üniversiteyi tanıtan ve sempozyumlarla ilgili röportaj verdi.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)