KGC'den iptal çağrısı

Tasarruf Genelgesi, yerel basını tehdit ediyor. Yerel gazetelerin gelir kaynaklarındaki düşüş, sektörün geleceğini tehlikeye sokuyor. KGC Başkanı Yılmaz, iptal çağrısında bulundu.

  • 1189
KGC'den iptal çağrısı

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Erkan Yılmaz, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesini istedi.

17 Mayıs 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanan Tasarruf Genelgesi, devlet kurumlarının yerel basın aboneliğini iptal etme ve ilanları durdurma önerileriyle gündeme gelmişti. Bu önerilere yönelik tepkiler büyük olmuştu.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun ortak bildirisine dikkat çeken Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, "Ekonomik darboğaz içindeki yerel basına uygulanan kısıtlamaların kaldırılması için milletvekillerine ve bakanlara çağrıda bulunduk." dedi.

"YEREL BASININ ADETA CAN SUYUNU KESECEK UYGULAMALARDIR"

Yerel basının temel gelir kaynaklarının gazete abonelikleri, reklamlar ve resmi ilanlar olduğunu belirten Yılmaz, "Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, gazete abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır. Örneğin; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan 'Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak' düzenlemeleri yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır." dedi.

İPTAL ÇAĞRISI

Başkan Erkan Yılmaz, "Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir. Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır. Konuya hassasiyet göstermenizi, demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.