Kırgızistan'da 'Tarihi Liderler' konferansı

Türk Aksakallılar Birliği (TAİB) Kırgızistan'da bulunan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi iş birliğiyle 'Tarihi Liderler' konulu konferans düzenledi.

  • 8611
Kırgızistan'da 'Tarihi Liderler' konferansı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de faaliyetlerini sürdüren Türk Aksakallılar Birliği (TAİB) Kırgızistan’da bulunan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi iş birliğiyle 'Tarihi Liderler' konulu konferans düzenledi.

15 Haziran Ulusal Kurtuluş gününe ithafen düzenlenen 'Tarihi Liderler' konferansına, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye’den çok sayıda akademisyen ve sivil toplum örgütü kuruluşları katıldı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türkçe konuşan ülkelerin bu tür organizasyonlara ihtiyaç duyduğunu ve Kırgızistan için böylesine anlamlı bir günde TAİB’in girişimleri ile 'Tarihi Liderler' konferansına ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

Azerbaycan’da ve Türk dünyasında önemli faaliyetlere imza atan Türk Aksakallılar Birliği’ni ve kardeş Azerbaycan’dan gelen tüm misafirleri Kırgızistan’da görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Rektör Alpaslan Ceylan, Türk halkları arasındaki birliğin güçlendirilmesinin tarihi bir gereklilik olduğunu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk devletleri arasındaki ilişkileri geliştirme çabalarına övgüde bulundu.

Kırgızistan ve Azerbaycan’ın ve gerekse Türk devletlerinin kaderlerinin aynı olduğunu ifade eden Azerbaycanlı Akademisyen ve TAİB Başkanı Sudeif İmamverdiyev’de 1990’ların başında Azerbaycan’da yaşanan kaos, dönemin siyasilerinin beceriksizliğini ve Karabağ’ın işgalini örneklerle konuklara anlattı.

İmamverdiyev, “Azerbaycan’ın o dönemde bağımsızlığını kaybetmek üzere olduğunu, büyük lider merhum Haydar Aliyev'in halk için zor bir dönemde liderlik misyonunu üstlendiğini ve ülkenin bağımsızlığının güçlendirilmesine eşi görülmemiş katkılarda bulunduğunu söyledi.

TAİB Başkanı İmamverdiyev ayrıca Haydar Aliyev'in iktidara gelmesinden sonra Azerbaycan'ın gelişme ve refah dönemine girdiğini ve hızlı bir şekilde düzenli ordunun kurulduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın Kırgızistan Büyükelçisi Latif Gandilov’da konferansta yaptığı konuşmada, Haydar Aliyev’in gerek Azerbaycan’ın gerek diğer Türk devletlerinin verdiği bağımsızlık mücadelesinde de önemli katkılar sağladığını ve bunu Türk dünyasının unutmayacağını söyledi.

Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekili Prof. Dr. Elman Nasirov’da Türk dünyasının her geçen gün güçlendiğini ve bu tür birlikteliklerle hızlı yol aldığını belirterek, 1990'lı yıllarda Azerbaycan'ın hem siyasi hem de ekonomik istikrarsızlık içinde olduğunu ancak bugün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in akıllı ve doğru politikasıyla kalkınma adına hem siyasi hem ekonomik adımlar attığını söyledi.

Milletvekili Nasirov; 'Yüzyılın sözleşmesi'nin imzalanması sırasında yaşanan gerilimlere, büyük şirketlerin Azerbaycan'a yatırım yapma isteksizliğine, analitik merkezler tarafından ülkede sosyo-politik istikrarın sağlanamamasına dikkat çekti.

Nasirov; Merhum Haydar Aliyev’in Azerbaycan'ı kaostan, anarşiden kurtarıp büyük güçlerin güvenini kazandıktan sonra 'yüzyılın antlaşması' projesini hayata geçirmesinin takdire şayan olduğunu söyledi.

Konferansa TAİB Yönetim Kurulu üyesi Dr. Maid Hajiyev, İcra Daire Başkanı Nejat Dağlar, Uluslararası İlişkiler Başkanı Elnur Eltürk, Kırgızistan Azerbaycan Büyükelçi çalışanları, Kırgızistan ve Azerbaycan diasporası üyeleri Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi akademisyen ve öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın sonunda her iki ülke temsilcileri birbirlerine ülkelerinden getirdikleri hediyeleri takdim ettiler.