Koronavirüs'e karşı sarımsak!

Diyetisyen Yıldıran 'Koronavirüs sürecinde Taşköprü sarımsağı, bağışıklık sistemini güçlendiren önemli ve güçlü bir besin kaynağıdır' dedi.

  • 4491
Koronavirüs'e karşı sarımsak!

Dünya’da en kalitelisi Taşköprü’de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağının hasadı tamamlandı.

Sarımsak yüzyıllardan beri hem sofraların vazgeçilmez lezzeti olarak hem de çeşitli hastalıkların şifası olarak tüketiliyor.

İçeriğinde manganez, B1, B6, C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, bakır ve özellikle sadece Taşköprü Sarımsağında bulunan selenyum oranıyla kolesterol, tansiyon, kalp rahatsızlığı ve daha birçok hastalığın şifası için takviye besin olarak kullanılıyor.

"Koronavirüs sürecinde sarımsak tüketimi arttı"

Sarımsak tüketiminin koronavirüs salgını sürecinde bir hayli arttığına dikkat çeken Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Diyetisyen İrem Yıldıran, “Yüksek besin değeri ve antibiyotik özellikleri nedeniyle Kovid-19’a karşı da araştırmalara konu olan sarımsağın insan sağlığına faydaları saymakla bitmez. Hasat zamanı Temmuz, Ağustos aylarında olan Kastamonu Taşköprü sarımsağının bizim için ne kadar değerli olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle son zamanlarda salgın hastalık Kovid-19 virüsü sebebiyle, sarımsak tüketimi artış göstermektedir. Çünkü sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi oldukça fazladır” dedi.

"Sarımsak doğal ve etkili bir takviye"

Taşköprü sarımsağındaki selenyum maddesinin kanser ve bağışıklık sistemine olumlu etkisinin herkes tarafından bilindiğini, Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınında da sarımsağın doğal takviye olarak kullanıldığını belirten Diyetisyen İrem Yıldıran, “Sarımsağı doğal besin takviyesi olarak tüm vatandaşlarımıza öneriyoruz. Peki bu kıymetli besinin sağlığımıza etkileri neler ve nasıl tüketmeliyiz?

- Sarımsak, antioksidan, vitamin ve mineralden zengindir.
- Mide, bağırsak ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
- Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarını önleyici etkisi vardır.
- Hipertansiyon hastalarında tansiyon düşürücü etkisi görülmüştür.
- Kolesterolü düşürür.
- Antibiyotik etkisi yaratır. İçerdiği allicin ve kükürt bileşikleri sayesinde bazı bakteri, mantar ve virüslerle savaşabilir.
- Günlük 1-2 diş tüketilmesi yeterli olacaktır. Faydalarından en üst düzeyde yararlanabilmek için çiğ olarak tüketilmeli yada aşırı ısıya maruz bırakmadan yemeklere piştikten sonra eklenebilir” ifadelerini kullandı.