KUZKA, ITB Berlin Fuarına Çıkarma Yaptı

Berlin'de gerçekleştirilen Uluslararası Turizm Borsası Fuarı'na, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı desteği ile katılan Kastamonu, Çankırı ve Sinop'un standı büyük ilgi gördü.

  • 574
KUZKA, ITB Berlin Fuarına Çıkarma Yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyanın en büyük turizm fuarı ve turizm sektörünün buluşma noktası olarak bilinen ve bu yıl 50’incisi düzenlenen Uluslararası Turizm Borsası Fuarı (ITB), Almanya’nın başkenti Berlin kapılarını ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

187 farklı ülkede 10 bini aşkın katılımcının stant kurduğu fuarda Türkiye’yi temsil eden Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı desteği ile hazırlanan stantta hem turizm sektörünün profesyonellerini ağırladı hem de ziyaretçilere illerin tanıtımını yaptı. Fuara Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini temsilen Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici, Sinop Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Turizm Bakanlığı Tanıtım Rejisörü Dağhan Celayir katıldı.

Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Sinop’un yıllarca Anadolu’nun en kuzey noktası olarak bildiği ancak çok az insanın gezip gördüğü bir ilken son yıllarda karayolu ve havayolu yatırımlarının ardından yeni yeni keşfedilen turizm destinasyonu olduğunu ifade ederek, “Sinop’un erişilebilirlik problemini çözmesinin ardından öncellikle tüm Türkiye’ye ardından da dünyaya Sinop’u tanıtmak için çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Bu anlamda KUZKA da bizim beraber Sinop’un tanıtımı anlamında beraber çalıştığımız çok önemli bir partnerimiz. Kastamonu, Çankırı zaten kendi içinde bir destinasyon gibi birbiriyle bağlantılı bir şekilde turizme sunulabilecek bir piyasa” dedi. Çetinkaya, Sinop’un eski dönemlerden beri üzerinde kurulan medeniyetlerin izlerini, kalıntılarını da taşıyan bir şehir olduğunu dile getirerek, “ Doğallığının ötesinde tarihi bir dokusu var. Milattan Önce 4 binli, 5 binli yıllara dayanan bir geçmişi var” ifadelerini kullandı. “Her şeyin ötesinde Sinop, Türkiye’nin en mutlu şehri diyen” Sinop Valisi, 2013 ve 2015 yıllarında yapılan Yaşam Memnuniyet Endeksi’nde Sinop’un Türkiye’nin en mutlu şehri seçildiğini kaydetti.

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, fuarda Çankırı’nın KUZKA ile tanıtım atağına geçtiğini belirterek, “Dünyanın önemli fuarlarından biri. Bizim için başlangıçtır. Çankırı üzerindeki örtüyü atıyor. Türkiye’de farkındalık yarattık. Türkiye’de kaya tuzu üretiminin ve tüketimin yüzde 95’ini Çankırı karşılıyor” dedi. Kaya tuzundan üretilen bir takım objelerin fuarda sergilendiğini dile getiren Çankırı Valisi, “Çankırı’nın sadece kaya tuzu değil, başka objeleri de sözel kültürel mirasları da var. Bu sözel, kültürel miraslar UNESCO tarafından 2010 yılında korunması gerekli yapılar içerisine alınmıştır. Bunun en önemlisi de yaren kültürüdür. İmkan bulursak Dubai’de ona imkan vereceğiz Nisan ayında” açıklamasını yaptı.

Berlin’deki fuarda ilk kez yer aldıklarını bildiren Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, “Kendimizi geç kalmış olarak hissediyoruz” dedi. Ergül, uluslararası bir takım kazıların devam ettiğini kaydederek, “ Sinop’un yüzde 51’i bozulmamış olarak bizim elimizde mevcut. Bunu gelecek yıllara güzel sunabilirsek, Sinop’a en büyük faydayı sağlamış oluruz” açıklamasını yaptı.

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici, Karadeniz’de bulunan illerin bölgeyi tanıtması ve bu işin devamlı olarak yapılması gerektiğini dile getirdi. fuara devamlı gelerek, bu sektörden pay alınması gerektiğini sile getirdi.

Sinop Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Boyabat Belediyesi olarak ilk defa yurtdışında yapılan bir turizm fuara katıldıklarını söyleyerek, “Boyabat’ın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtıyoruz. Boyabat’ın doğal güzelliklerini tanıtıyoruz. Bu tanıtımların sonucunda da Boyabat , Türkiye içindeki yerini de alacaktır. Bunu hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Turizm Bakanlığı Tanıtım Rejisörü Dağhan Celayir ise, Türkiye için çekilen Turkuaz filminin ön gösterimi için ITB fuarına katıldıklarını kaydederek, filmin Kültür Bakanlığının ve Turizm Genel Müdürlüğü ile THY’nin ortaklaşa yaptığı bir proje olduğunu söyledi. Film için 12 günlük çekim sürelerinin olduğunu kaydeden Celayir, filmin deneyimini anlattığını söyledi.

BERLİN (İHA)