Mehmet Feyzi Efendi, kabri başında anıldı

Mehmet Feyzi Efendi, vefatının 35. yıl dönümünde kabri başında düzenlenen programla anıldı.

  • 990
Mehmet Feyzi Efendi, kabri başında anıldı

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şubesinin Kutlu Bilgi Derneği ve Kastamonu Belediyesi’nin katkılarıyla hazırladığı Mehmet Feyzi Efendi’yi anma programı yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Mehmet Feyzi Efendi'nin Gümüşlüce Kabristanı’ndaki kabri başında başlayan anma programına, Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, TÜRKAV Genel Başkanı Ebubekir Korkmaz, AK Parti Belediye Başkan adayı Tahsin Babaş, MHP Belediye Başkan adayı Yüksel Aydın, Kastamonu İl Müftüsü Bekir Derin, AK Parti ve MHP İl Başkanları, Ülkü Ocakları İl Başkanı, STK başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mehmet Feyzi Efendi, kabri başında anıldı

"Mehmet Feyzi Efendi, ulu bir çınar, yüce bir feyiz pınarıdır"

TÜRKAV Şube Başkanı Kamil Çonkor, "Necip Türk Milletinin bağrında, manevi hayatına asırlarca hükmeden Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri ve Horasan erlerinden itibaren Anadolu coğrafyasında hiçbir devir ve dönemde mana önderleri eksik olmamıştır. Bu manevi çınarlar, içinde bulundukları toplumları aydınlatmak için ömürlerini feda etmişlerdir. Yüce gönüllü Türk Milleti de maneviyat ulularını bağrına basmış, el üstünde tutmuş, yolunu yol bilmiş, dünyevi ve uhrevi hayatlarını onların manevi ışık ve işaretleri ile şekillendirmiştir. İşte bu gönül ve mana erlerinden olan Mehmet Feyzi Efendi Hazretleri de 'taşıyla, toprağıyla mübarektir bu Kastamonu. Mekke silsilesine bağlıdır. Buradan oraya yol vardır' dediği Kastamonu'nun bağrında filizlenmiş, ulu bir çınar, yüce bir feyiz pınarıdır." dedi.

Mehmet Feyzi Efendi'nin kısaca hayatından bahseden Çonkor, "Mehmet Feyzi Efendi, 1912'de Kastamonu’da doğdu. Mahalle mektebindeki tahsilinden sonra Hâfız Ömer Aköz hocada hıfzını tamamladı ve kendisinden kıraat dersleri aldı. Ayrıca Hâfız Tevfik, Hâfız Abdurrahman ve Hoca Kâmil efendilerden, temel İslâmî ilimlerle ilgili dersler okudu.

Askerlik görevi sebebiyle, İstanbul’da bulunduğu yıllarda, Hacı Hayrullah Efendi, Hüsrev Hoca ve Abdülhakim Arvâsî gibi âlimlerin tefsir ve hadis derslerine katıldı. Askerliği süresince askerlere Kur’an öğretti, tâlim ve tecvid dersleri verdi.

Askerlik dönüşünde, o yıllarda Kastamonu’da bulunan Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinden ders aldı, onun hizmetinde bulundu. Said Nursi Hazretleri ile olan yakınlığı sebebiyle açılan davalarda yargılanarak Denizli ve Afyon Cezaevlerinde tutuklu kaldı. Ancak her iki davadan da beraat etti. Melek Hanım’la yaptığı evlilikten biri erkek olmak üzere beş çocuğu dünyaya geldi. Üç kez hac ibadetini yapma imkânı buldu. Mirac kandiline denk gelen 4 Mart 1989 tarihinde Kastamonu’da Rahmet-i Rahman’a kavuştu.

Yüceler Yücesi Rabbimizin rahmetleri ve bereketleri daima üzerine olsun. Bizi de şefaat ve himmetlerinden ayırmasın." diye konuştu.

Çonkor ayrıca, programın hazırlanmasında katkısı ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Mehmet Feyzi Efendi, kabri başında anıldı

TÜRKAV Şube Başkanı Kamil Çonkor'un konuşmasının ardından Kur’an-ı Kerim okunarak hatim duası yapıldı. Duanın ardından katılımcılara ikramda bulunuldu.

Programın öğleden sonraki bölümünde Kuzeykent Nikah ve Konferans Salonunda MHP eski Genel Başkan Yardımcısı Ziya Yılmazbilen tarafından "Mehmet Feyzi Efendi’nin Devlet, Vatan ve Millet Anlayışı" konulu konferans verildi.