'Mesleğimiz tehdit altında! Avukatlar Günü'nü kutlayamıyoruz!'

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle açıklama yapan Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir, 'Mesleğimiz tehdit altında! 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutlayamıyoruz' dedi.

  • 2111
'Mesleğimiz tehdit altında! Avukatlar Günü'nü kutlayamıyoruz!'

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törene, İdare Mahkemesi Başkanı Mahmut Taşçı, Baro Başkanı Av. Özgür Demir ile çok sayıda avukat katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir açıklama yaptı.

“Mesleğimiz önemli sıkıntılarla boğuşuyor”

Avukatlar Günü’nün mesleğin hukuka katkısının artışında ve bunun toplum tarafından daha iyi anlaşılmasında bir dönüm noktası olmasını dileyen Başkan Demir; “Bugün 5 Nisan Avukatlar Günü. Mesleğimizin hukuk sistemimizdeki yerinin gitgide ağırlık kazandığı bir süreçte olduğumuz kanısındayım. Bunun toplumumuz tarafından da görülmesi ve mesleğimize olan bakış açısının olması gereken noktaya gelmesi nihai amaçlarımızdandır. Halkımızın adalete olan inancını perçinleyen avukatlık mesleğinin günümüzde önemli sıkıntılarla boğuştuğunu söylememek aşırı iyimserlik olur.

Yalnız bu aşamada önemli ve umut verici olan 81 İl Barosunun ortaklaşa düzenledikleri bir açıklamada ve aynı mesajlarla birleşmesidir. Türkiye Barolar Birliği’nin birleştirici kimliğini yeniden kazanmış olmasının mühim bir sonucu olan ortak mesajları şu anda tüm illerimizde olduğu gibi şehrimizin Cumhuriyet Meydanı’ndan, Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’nın önünden paylaşmak istiyorum” diye konuştu.

“Mesleğimiz tehdit altında! 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlayamıyoruz!”

Baro Başkanı Demir şöyle devam etti: “Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanamaması; yargıya güven ve hukuka inancı azaltırken, avukatlık mesleğinin itibarını zayıflattı. Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunacağız. Avukatlık mesleğinin itibarını kimseye teslim etmeyeceğiz. Avukata yönelik şiddet mesleğimizi icra ettiğimiz mekanların sınırlarını aşarak, meslek grubumuzu hedef haline getiren ve can alan, ülke çapına yayılmış bir şiddet türü haline geldi. Avukata yönelik şiddeti ne olursa olsun durduracağız. Meslektaşlarımızı ekonomik, sosyal ve psikolojik şiddet karşısında yalnız bırakmayacağız.”

5 nisan avukatlar günü

“Avukatlık ücreti yetersiz”

Başkan Demir; “Avukatlık ücretleri insan onuruna yaraşır şekilde, avukatın sarf ettiği emeği ve üstlendiği sorumluluğu karşılamıyor. Ücret tarifelerinde olması gereken artışları; ödemelerin zamanında yapılmasını sağlayacağız.

Hukuk Fakültesi kontenjan ve sayılarının ihtiyaç durumu gözetilmeden ve barolara danışılmadan artırılması, avukatlık mesleğinde nitelik kaybına sebep oluyor. Üniversite giriş sınavında Hukuk Fakültesi barajının yükseltilmesini sağlayarak meslekteki niteliksizleşmenin önüne geçeceğiz.

Bağlı çalışan avukatların ücret ve özlük hakları kanuni bir statüye; stajyer avukatlar eşit nitelikteki diğer hukuk mesleklerinin stajyerleri ile eşit koşullara sahip değil. Bağlı çalışan avukatların emek mücadelesini sahipleneceğiz. Stajyer avukatların önündeki kanuni engellerin kaldırılmasını sağlayacağız.

Adalete erişim avukatlar ve yurttaşlar için ekonomiye, mekâna ve zamana dayalı engellerle doludur. Adalete erişimin önündeki engelleri kaldırmak için yetkili makamlarla kurulacak kesintisiz iş birliği ile çözümleri birlikte hayata geçireceğiz. Çoklu Baro Kanunu ile meslek örgütlerimiz bölündü. Baroları birliğimizde birleştireceğiz. Hiçbir avukatı yalnız, hiçbir vatandaşı savunmasız bırakmayacağız. 5 Nisan Avukatlar Günü’nü birlikte kutlayacağız.”