'Milletin aklıyla alay ediyorlar'

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 'AKP, milletin aklıyla etmektedir' dedi.

  • 3479
'Milletin aklıyla alay ediyorlar'

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Karadeniz Masası Koordinatörü Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon oranlarına göre; Tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 54,44 olarak tespit edilmiştir. Bağımsız ekonomist ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu ENAG’a göre ise yıllık tüketici enflasyonu yüzde 123,80’dir" dedi.

Baltacı; "Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük iller sıralamasında başı çeken, üretim ve istihdamda her geçen gün kan kaybeden Kastamonu’muzda, enflasyonun yıkıcı etkisi baskılanmış TÜİK rakamlarına göre bile diğer illerdekinden çok daha fazla hissedilmiştir. Türkiye genelindeki enflasyon TUİK’e göre yüzde 54,44 iken Kastamonu’daki enflasyon TUİK’e göre yüzde 61,54 olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye’de yıllık tüketici enflasyonunun en çok artış gösterdiği iller sıralamasında Kastamonu’muz 7’nci sırada yer almıştır.

TUİK’in makyajlı rakamlarıyla, sokaktaki enflasyonun fotoğrafını net olarak çeken ENAG tarafından tespit edilen rakamlar kıyaslandığında ise Kastamonu’muzdaki yıllık tüketici enflasyonun gerçekte yüzde 135’den az olmadığı gerçeği karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

bölge

Milletvekili Baltacı şöyle devam etti: "'Faiz sebep, enflasyon sonuç' safsatasının ülkemizi getirdiği nokta, maalesef vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandıkları bir ekonomik buhran yaratmıştır.

Karnabaharın yüzde 227, patlıcanın yüzde 185, kabağın yüzde 173 arttığı bir ekonomide açıklanan enflasyon rakamları resmî kurumlar eliyle Hükûmetin nasıl bir algı operasyonu yürüttüğünün de fotoğrafıdır. Milletimiz tenceresini kaynatamamakta zorluk yaşamaktadır."

"Milletin aklıyla alay ediyorlar"

Baltacı; "AKP, iktidara geldiğinde yüzde 29,7 olan tüketici enflasyonunu bugün yüzde 54,44’e çıkarmıştır. Enflasyon 20 yılın zirvesindedir. Tüm bu yaşananlara rağmen, AKP temsilcilerinin 'Avrupa’da akaryakıtı en ucuz kullanan ülke Türkiye' ve 'gelişmiş ülkelerde, bütün dünyada enflasyon var' diyerek tercihlerinin doğurduğu sonuçları gizlemeye, üstünü örtmeye çalışmaları başka bir ifadeyle milletin aklıyla alay etmektir.

Bütün dünyada enflasyonu Türkiye'den yüksek olan ülke sayısı sadece 7’dir. Bu ülkeler; Surinam, Zimbabve, Küba, Suriye, Lübnan, Sudan ve Venezuela’dır. Japonya'da yıllık enflasyon yüzde 0,5, Çin'de yüzde 0,9, Suudi Arabistan'da yüzde 1,2, Endonezya'da yüzde 2, Avusturalya'da yüzde 3,5, Fransa'da yüzde 3,6, Amerika'da yüzde 7,5,  euro bölgesini içine alan bütün Avrupa alanında yüzde 5,8’dir. Afrika ülkesi Çad'da yıllık enflasyon yüzde 1’dir. Türkiye korkunç bir enflasyon tsunamisine sürüklenmektedir."

"Ekonomide güven artırıcı adımlar hızla atılmalı"

Türkiye'nin düzlüğe çıkması için yeni kadrolara, yeni kurallara, yeni kurumlara ihtiyacı olduğunu belirten Baltacı; "Ülkemizi esir alan bu kibir ve cehalet iş başında olduğu müddetçe ülkemizin başka hasımlara ihtiyacı yoktur. Türkiye'nin çok acil bir enflasyonla mücadele programına ihtiyacı vardır. TCMB'nin başına ehil isimlerin atanması, TCMB'nin elindeki araçları serbestçe kullanması başta olmak üzere, ekonomide güven artırıcı adımların hızla atılması gerekmektedir. Mevcut hükümetin bu adımları atamayacağı artık görülmüştür. Türkiye'nin düzlüğe çıkması için yeni kadrolara, yeni kurallara, yeni kurumlara ihtiyacı vardır. Milletimizin teveccühüyle tüm bunları yapacak olan, ülkemizi içine düşürüldüğü çukurdan çekip, çıkaracak olan Cumhuriyet Halk Partisi’dir, Millet İttifakıdır."