Milletvekili Baltacı, dolu afetini meclis gündeminde tutmaya devam ediyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 13 Eylül'de Kastamonu'da meydana gelen dolu afetini ve doğurduğu mağduriyeti Meclis gündeminde tutmaya devam etti.

  • 883
Milletvekili Baltacı, dolu afetini meclis gündeminde tutmaya devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonuluların tatmin edici bir çözüm üretilmesini beklediği sorunla ilgili ilk adımını Meclis Araştırması açılması talebinde bulunarak atan Hasan Baltacı, bu kez genel kurulda aynı konuyla ilgili gündem dışı söz aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 27’nci dönem 2’nci yasama yılı 5’nci birleşiminde gündem dışı konuşan Milletvekili Hasan Baltacı, afette zarar gören ev, iş yeri, araç, çiftçi ve tarım alanlarına ait son rakamları paylaştı.

6 bin 412 ev ve işyeri, 10 bin 790 araç, 6 bin 60 çiftçi ile 265 bin 250 dekar tarım arazisinin dolu afetinden olumsuz etkilendiğini söyleyen Milletvekili Hasan Baltacı, olağanüstü bu hava olayı öncesi Kastamonuluların herhangi bir kurum ya da kanal aracılığıyla uyarılmamış olmasının, mağduriyetin bu boyutlara çıkmasında en önemli etken olduğuna işaret etti.

Afetzedeler için gönderilen 1 milyon 952 bin 250 TL ödeneğin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bir günlük harcamasına eş değer olmasına atıfta bulunan ve yetersiz kalmasını eleştiren Milletvekili Hasan Baltacı, “13 Eylül 2018 tarihinde ilimizde meydana gelen dolu, sağanak yağış ve sonrası oluşan sel nedeniyle binlerce yurttaşımız mağdur olmuştur. 33 vatandaşımızın yaralanmasına yol açan afette; 6 bin 412 ev ve işyeri, 10 bin 790 araç, 6 bin 60 çiftçi ile 265 bin 250 dekar tarım arazisi zarar görmüştür. İl merkezi ve 180 köyde elektrik hizmetleri 5 günü bulan süreyle aksamış, mahalle ve köy yollarında bozulmalar meydana gelmiştir. Olağanüstü bu hava olayı öncesi Kastamonu, herhangi bir kurum ya da kanal aracılığıyla uyarılmadığı için mağduriyet bu boyutlara ulaşmıştır. Afetten toplamda 23 bin 262 yurttaşımız zarar görmesine rağmen, yaraların sarılması için, sarayın 1 günlük harcaması kadar yani 1 milyon 952 bin 250 TL ödenek ancak gönderilmiştir. Söz konusu ödenek sadece 2 bin 364 afetzedenin derdine derman olmuştur. Bu rakam mağduriyetlerin giderilmesi için yeterli değildir. Afet sonucu mağdur olan yurttaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yüce Meclis’i saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

CHP genel başkan yardımcıları; Veli Ağbaba, Seyit Torun, Gamze Akkuş İlgezdi ve Orhan Sarıbal’ın yanı sıra 15 milletvekilinin desteğiyle daha önce TBMM’den bu konuda Meclis Araştırması açılmasını isteyen Hasan Baltacı’nın bu teklifinin ise önümüzdeki günlerde genel kurula gelmesi ve oylamaya sunulması bekleniyor.

Milletvekili Baltacı’nın, Meclis Araştırması açılması teklifi; ihmali olan kurum ile yöneticilerin mağduriyetlerdeki rolünün ortaya çıkarılmasını ayrıca ev, işyeri, araç ve tarım arazilerinde meydana gelen zararın eksiksiz belirlenip tamamının karşılanmasını istiyor.