Miralay Halit Paşa'ya vefa

Dadaylı Emekli Eğitimci Bıyıklı'nın çıkarttığı 'Miralay Halit Akmansü' isimli kitap yurt genelinde ses getirmeye devam ediyor.

  • 1255
Miralay Halit Paşa'ya vefa

Dadaylı Emekli Eğitimci Halil Serdar Bıyıklı'nın büyük bir emek sarf ederek çıkarttığı 'Miralay Halit Akmansü' isimli kitap dalga dalga yurt genelinde ses getirmeye devam ediyor.

Daday Milli Eğitim İlçe Müdürü Ahmet Şirin ve beraberindekiler Kastamonu Gazeteciler Derneği Başkanı İzzet Sarı ve yönetim kurulunu ziyaret ederek Miray Halit Paşa ile ilgili yapmayı planladıkları bir takım etkinliklerle ilgili bilgi aktardılar.

Miralay Halit Paşa'nın vefatının 70'nci yıl dönümü nedeniyle gerek Daday’da ve gerekse Ankara ve Uşak’ta bir takım anma etkinliklerinin yapılacağı bilgisini veren Halil Serdar Bıyıklı ve Ahmet Şirin, çalışmaları hiçbir karşılık beklemeden sadece ecdada vefa borcundan dolayı yapmayı planladıklarını aktardılar.

Miralay Halit Paşa'ya vefa

Önümüzdeki günlerde Dadaylı Miralay Halit Akmansü (Paşa) ile ilgili anma programları düzenlenecek.

Miralay Halit Bey Kimdir?

1884 yılında Daday'ın Kelebek Mahallesinde doğmuştur. Hatip İsa Oğullarındandır. İlk tahsilini Daday'da yaptıktan sonra Kastamonu Sultanisi'ne girdi.1899 yılında naklen geçtiği Kastamonu Askeri Rüştiye'sini 1900 yılında, aynı yıl girdiği Bursa Askeri Rüştiye'sini 1903'te bitirdi. 1906'da Harbiye'den ve 1909 yılında Harp Akademisi'nden mezun oldu. Kurmaylık stajını yapmak üzere merkezi Şam'da bulunan 5. Ordu emrine verilen Halit Bey, 1910 yılında Havran'da patlak veren Dürzi isyanı ve Kerek sancağında çıkan aşiretlerin ayaklanmasının bastırılmasında görev aldı. Stajdan sonra Halep Redif Fırkası Kurmay Başkanlığına, 1913'te Bağdat'taki 13. Kolordu Kurmaylığına, ardından Ankara Redif Müfettişliği Kurmay Başkanlığına, daha sonra da Şam'da bulunan 8. Kolordu Erkan-ı Harbiyesi'ne tayin edildi.

3 Eylül 1922 tarihinde Mustafa Kemal Paşa tarafından kutlanarak 31 Ağustos 1922'den geçerli olmak üzere Büyük Millet Meclisi Hükümetince Miralaylığa terfi ettirildi.

Atatürk tarafından Millet Meclisine çağırılmış, Milletvekilliği ve Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü yapmıştır.

Nisan 1923'te Atatürk'ün isteği üzerine siyasete atılan Halit Bey'in seçim bölgesi olan Kastamonu'da tespit ettiği listedeki adaylar seçildi. Kendisi de 19 Temmuz 1923'te mazbatasını alarak mebus oldu. Bu tarihten sonra fiili askerlik hayatı sona erdi.

Soyadı kanunundan sonra Akmansü soyadını alan Halit Bey'in, Misak-ı Milli sınırları içinde müstakil bir Türkiye'nin kurulmasında önemli hizmetleri geçti. 10 Şubat 1953'te ölen ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilen Akmansü, 27 Eylül 1988'de Ankara'daki Devlet Mezarlığına nakledildi.