Müteşebbis Ruhumuzu Kaybetmeye Başladık

Prof. Dr. Yenidünya, Kastamonuluların müteşebbis ruhunu kaybetmeye başladığını söyledi.

  • 310
Müteşebbis Ruhumuzu Kaybetmeye Başladık
TAKİP ET Google News ile Takip Et


CHP KASTAMONU MİLLETVEKİLİ PROF. DR. AHMET CANER YENİDÜNYA; 
“VATANDAŞLARIMIZI YENİLİKLERE AÇMAMIZ GEREKİYOR”

Kastamonu Kırsal Kalkınma Platformu Üyeleri ile bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, Kastamonuluların müteşebbis ruhunu yavaş yavaş kaybetmeye başladığını belirterek yeni pazarların oluşturulması için yenilik yapılması gerektiğini kaydetti. 
Kastamonu’nun ekonomik sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü Kırsal Kalkınma Platformu toplantıların konuğu CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya oldu. Birlik üyelerine taleplerini ve sorunlarını dinleyen Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, kısa adı BAKAP olan Batı Karadeniz Kalkınma Projesi’nin hayata geçirilmesi konusunda daha fazla ısrarcı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Batı Karadeniz Kalkınma Projesi’nin hazırlanırken bölgesel tarım çeşitliliğinin iyi belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, “Bizim işimiz sadece Batı Karadeniz Kalkınma Projesi’nin hayata geçirilmesini sağlamak olmamalıdır. Projeyi hayata geçirirken kırsal kalkınmayı destekleyecek adımları da iyi atmamız gerekiyor. Kırsal kalkınmayı hedef alabilmemiz için Kastamonu’nun ve Kastamonu’nun öncelikli sorunu olan göç sorunu için akılcı çözümler üretmemiz gerekiyor. Yaşanan göçü engeller, köylerimizin nüfussal değişiminin önüne geçebilirsek BAKAP’ın amacına ulaşmasını daha kolay sağlayabiliriz. Mesela hayvancılık konusunda verilen desteğin yüzlerce hayvanı olana değil de hayvanı az olan çiftçimize verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü yüzlerce hayvanı olan vatandaşımızın pek fazla teşvike ihtiyacı yok. Burada yapmamız gereken hayvanı az olan çiftçimizi destekleyerek onun daha fazla büyümesini sağlamaktır. Eğer bunu başarabilirsek küçülmenin önüne geçebiliriz. Küçük çiftçimizi destekleyerek hayvancılık konusunda bir noktalar gelmesini sağlamış oluruz. Teşviki gerçek ihtiyacı olan vatandaşımıza verirsek hem Kastamonu için hem de vatandaşlarımız için çok iyi iş yapmış oluruz. Aksi halse hala kısır döngü içerisinde gidip gelmeye devam ederiz” dedi.

“ÇİFTÇİNİN ÜRETTİĞİNİN PARA ETMESİ İÇİN PAZAR BULMAMIZ LAZIM”

Batı Karadeniz Kalkınma Projesinin (BAKAP) konusunda ısrarcı olunması gerektiğini belirten CHP Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, her platformda bu konuyu gündeme getirilmesini ve bu kurulacaksa bütçe kanunu geçmeden önce bununla ilgili hukuksal düzenlemelerin yapılması sonrada bütçesinin bütçe kanununa eklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kastamonu çiftçisinin daha fazla getiri elde etmesini sağlam için Pazar çalışmasına ağırlık verilmesi gerektiğini altını çizen Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya, “Çiftçimizin ürettiğinin para edebilmesi için ona pazar bulmamız gerekiyor. Kendi kendimizle değil hem ulusal hem de uluslararası piyasalar açılabilmenin yollarını araştırmalıyız. Ürettiğimizi dışarı pazara aktarabilmeliyiz. Bizim bütün ürünlerimiz doğal ama büyük marketlerde satılan doğal ürünlerin onda birine satılıyor. Farkındalık yaratmamız lazım. Bu farkındalığı oluşturmak için de Kastamonu’nun ürünlerini doğru tanıtarak algı oluşturmamız gerekiyor. Reklam çalışmasını yapabilmemiz için ise vatandaşlarımızı yeniliklere açmamız gerekiyor. Daha farklı ne yapabilirizi sorgulamamız gerekiyor. Tek başımıza yetmemeliyiz. Her zaman yaptığımızın bir fazlasını düşünmeliyiz. Kastamonu yavaş yavaş müteşebbis ruhunu kaybetmeye başlıyor. Vatandaşlarımız gerekli desteği tam olarak göremedikleri için bazı şeylerden yavaş yavaş elini çekiyor. Vatandaşlarımızın yatırım konusunda elini çekmemesi için Kastamonu’ya bölgesel kalkınma teşvikini kazandırmamız gerekiyor. Yatırım yapacaklara Kastamonu’nun yapısına uygun alanlarda nokta atışı teşvikler vermemiz gerekiyor. Nokta atışı teşvikler Türkiye’de pek çok ilde verildi. Bunun en bariz örneği Çankırı’da kurulan lastik fabrikasıdır. Bu fabrika bölgesel teşvikle kurulmuş bir yatırımdır. Sadece Batı Karadeniz Kalkınma Projesi’ni (BAKAP) hayata geçirmek ile olmaz. Bu projenin içini dolduracak adımları da bizim atmamız gerekiyor. Çalışmamızı işletme mantığıyla yürütmeye geçmezsek bakkal dükkânına döneriz. İnşallah tüm bu çalışmaların içini dolduracak akılcı, gerçekçi çalışmaların adımlarını hep beraber atacağız” diye konuştu.

“ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRMELERİ DURDURULACAK”

Kastamonu’daki özelleştirme ile yaşanan mağduriyetlere de değinen Prof. Dr. Yenidünya, “Partimizin programında Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi yoktur. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesini kabul edilmeyeceğini seçim bildirgemize ekledik. Şeker fabrikalarının kamu teşebbüsü olmasındaki gaye sadece kar etmek değildir. Şeker fabrikaları o yörede uğraşan vatandaşlarımızın daha fazla desteklenmesi adına kurulmuş işletmelerdir. Bu nedenle üretimin daha fazla desteklenmesi noktasında bizim amacımız bu fabrikaların özelleştirme programından çıkarılması olacaktır. Kastamonu’da özelleştirilen kurumlar özelleştirmenin hemen ardından kapatıldı. Kastamonu kapanan işletmeler yüzünden ekonomik gelirden mahrum bırakıldı. Bir zamanlar yöresine ışık tutan tesislerimiz şimdi atıl vaziyette bekletiliyor. Bu durumu kabul etmiyoruz. Şeker fabrikasının da akıbetinin aynı olmaması için her türlü girişimin içerisinde olacağım” şeklinde konuştu.

“KASTAMONU’DAN SEÇİLİP ANKARA’DA VEKİL OLMAYACAĞIM”

‘Kastamonu’muzda her şey var helvayı yapmamız gerekiyor’ diyen Prof.D r. Ahmet Caner Yenidünya, “Ben çok umutluyum. BAKAP kabuğumuzu kırmaya yönelik bir çabadır. Bu çabaların desteklenmesi gerekiyor. 8 Haziran’da milletimiz bu yetkiyi bize verecek ben buna gönülden inanıyorum. Çünkü Kastamonu insanı bize bu yetkiyi verecek ben Kastamonu’dan seçilip Ankara’da vekil olmayacağım. Kastamonu’dan seçilip Kastamonu’da vekillik yapacağım. Burada bana oy versin vermesin bütün Kastamonu halkının vekili olacağım” ifadelerini kullandı.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)