Örencik TOKİ donuyor

Kastamonu'da Örencik köyü sınırları içerisinde bulunan TOKİ konutlarında yakıt sorunu yaşanıyor. Adeta Örencik TOKİ donuyor.

  • 7405
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Örencik TOKİ donuyor

Kastamonu Merkez Örencik köyü sınırları içerisinde inşa edilen TOKİ konutları 16 blok ve 316 daireden oluşuyor.

Çoğu ev sahibinin oturduğu konutlarda kışın ortasında kömür alınmadığı için kaloriferler yanmıyor. Dar gelirli olan TOKİ sakini vatandaşlar elektrik sobaları ile ısınmaya çalışırken ay başında gelecek faturaları nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyorlar.

“Yönetime hiçbir şekilde hesap soramıyoruz, denetleyemiyoruz”

Kışın ortasında kömürün bittiğini belirten TOKİ sakini İsmail Bayram, “Yönetime bunu söylediğimiz zaman Şubat'ın sonuna kadar taksit süreleri olduğundan kömür alınamayacağını söyledi. Fakat Kastamonu gibi bir kış memleketinde böyle bir tarih abes oldu, yönetimin işini yapmadığı bir gerçektir. Madem böyle bir sorun vardı paramız kadar kömür alacaktınız niye taksitleri erken toplamadınız. Burada alt komşunun evini dört kere tuvaletten su bastı, pis bir su abdest alamıyorlar. Fakat nedense yönetim suçu bize yıktı, siz kötü kullanıyorsunuz dedi. Çevre temizliği ortada, her şey ortada, akşamları burada bira içenler şudur budur giriyor, kapı yaptıralım dedik, ne yaptırdıysak bizim kat maliki olmadığımızı, yönetime hiçbir şekilde hesap soramayacağımızı söylüyorlar. Denetleyemiyoruz biz bu adamları ve hesapta soramıyoruz. Araştırdığımız zaman haklı olduklarını ama hiçbir şekilde gelir gider söylemiyor. Bloğumuza ne kadar kömür geldi, kim yaktı, ne kadar yakıldı bilmiyoruz biz bunu. Dedik ki tutanak altında bizim daire sakinlerimizden bloklarımızda oturanlar da sizle birlikte tutanak altına alsınlar dediğimiz halde bir art niyet arayarak kabul etmiyor bunu. Kömür geliyor indirdim indirdim bindirdim bindirdim hiçbir şeyi bilmiyoruz biz burada. Parayı veren biziz kışın ortasında eksi 10-15 derecede üşüyen soğukta kalan da biziz. Ben buradan savcılığa suç duyurusunda bulunuyorum. Bu adamlar görevini yapmamaktadır. Gerekirse istifa etsinler gerekirse araştırmaya alsınlar.”

“İlimiz yetkililerinden konuya el atmalarını istiyoruz”

Elektrikli soba ile bir tane odayı ısıttıklarını söyleyen Bayram, “Çoluk çocuk 4 kişiyiz, bir odada oturuyoruz. Elektriğe gelen zamdan sonra da Allah yardımcımız olsun. Zaten adı üstünde TOKİ dar gelirli insanların oturduğu bir site. İlimiz yetkililerinden beklentimiz bu konuya el atmaları, yönetimi değiştirmeleri. Madem yapamayacak bu adamlar bunlar gitsinler kayyum atasınlar başka birini göndersinler. Denetleme dediğimiz adama soruyoruz ‘para toplamadık’ diyor. ‘Yasal işlem yap’ diyoruz, ‘biz vadeyi şubat sonuna kadar vermişiz yasal işlemde yapamıyoruz’ diyor. Böyle bir yöneticilik böyle bir şey olmaz. Madem böyle bir şey vardı zamanında taksit tarihlerini belirleselerdi. Biz paramızı ödediğimiz halde bizim suçumuz günahımız ne” şeklinde konuştu.

“45 seneden sonra ev sahibi oldum”

TOKİ sakinlerinden Necibe Güleç, “Kömür parasını bu ayın 20'sinde yatırdık. Niye yakmıyorlar, soğukta donuyoruz, Çöp parası topluyorlar, merdivenler süpürülmüyor silinmiyor. Boşuna çöp paraları toplanıyor. Bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. Üvey evlat gibiyiz. 45 seneden sonra ben bir ev sahibi olmuşum. Kepazelik ile oturduktan sonra ben ne anladım” diye konuştu.

“Valimizin, belediye başkanımızın sesimizi duymasını istiyoruz”

TOKİ sakinlerinden Şerife Çömenli, “Biz buraya taşınalı 5 ay oldu. 5 aydır verdiğimiz paralar, yakıt paraları, aidatlar nereye gitti. Hiçbirinden bir bilgimiz yok. Biz burada paramızla kepaze oluyoruz. Biz insanca yaşamak istiyoruz. Valimizden, belediye başkanımızdan bizlerin sesini duymaları ve bizim sorunlarımızı çözmelerini istiyoruz. Gerekirse yönetici değişsin, gelsinler gözleriyle görsünler halimizi. Kış gününde kimse bizi bu duruma düşürmek zorunda değil. Ben bu parayı kazanmak için milletin pisliğini temizliyorum. Bizden 2 bin lira daha fazla yakıt parası alacaklarını söylediler ve böyle bir hakları yok. Biz hepimiz hastayız, tuvalet pisliğinin içinde yaşamaya çalışıyoruz. Şu kovid ortamında bu bize reva görülmemeli” şeklinde konuştu.

“Bize üvey evlat muamelesi yapılmasın”

Paramızla hizmet istiyoruz diyen TOKİ sakini Kadir Ekici, "Bize burada üvey evlat muamelesi yapılıyor. Bir tane ne yerel yönetim ne belediye başkanımız ne valimiz hiçbir yetkili gelip de siz arkadaş burada ne yapıyorsunuz diyenimiz yok. Sadece sabahleyin geldi bir tane kar küreme aracı. Allah razı olsun o kadar yine mağdur etmediler. Gelsinler, bize üvey evlat muamelesi yapılmasın. Gelsin bir kere sorunlarımızı sorsunlar. Biz üvey evlat değiliz. Devlete isyan etmiyoruz. Paramızla hizmet istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz” diye konuştu.

Bloklarda şu anda görevlinin bulunmadığını belirten TOKİ sakinleri; çöplerini kendilerinin attığını, blokların temizliğinin yapılmadığını, ayrıca yöneticinin Kastamonu merkezde oturduğunu, birçok blokta ise kanalizasyonun patlamış ve sığınaklara taşmış olduğunu, yine alt katlarda oturanlardan bazılarının evlerine de taştığını, sağlık problemi oluşturduğunu ifade ettiler.

Yetkililere çağrı yapan TOKİ sakinleri, doğalgazın biran evvel gelmesi için çalışma başlatılmasını, en azından bu rezilliğin olmayacağını, herkesin yaktığı kadar ödeyeceğini dile getirdiler.