Prof. Dr. Yenidünya Şeker Fabrikası'nı Ziyaret Etti

Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya Şeker Fabrikası'nı ve Şeker-İş Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu'nu ziyaret etti.

  • 324
Prof. Dr. Yenidünya Şeker Fabrikası'nı Ziyaret Etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Genel seçimlere az bir zaman kala kurum ziyaretlerini sıklaştıran CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya Şeker Fabrikası’nda çalışan işçilerin öğle yemeğine misafir oldu. İşçilerle beraber öğle yemeği yiyen Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya şeker işçilerinin sorunlarını dinledi.

“FABRİKAYI BU HALE GETİRENLER SORGULANMALI”

İşçilerin fabrikanın akıbeti yönündeki endişelerine kulak veren Prof. Dr. Yenidünya, 27 kuruluşa ekonomik yönden destek olan Kastamonu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme yöntemiyle satılmasına müsaade etmeyeceklerini belirterek: “Yerli katma değeri en fazla, ilimize ve bölgemize ekonomik katkısı yadsınamayacak derece büyük olan şeker fabrikamızın özelleştirme sonrası mağdur olan işletmelerimizin başına gelenlerin gelmemesi için mücadele vermeye devam edeceğiz. Şeker Fabrikası çiftçilerimize ve pancar üreticilerimize ekonomik destek sağlayan ülkemizin önemli kamu iktisadi teşebbüslerinden bir tanesidir. Şeker daha alternatifi bulunamayan stratejik bir ürün olarak dünyada kabul görüyor. Dünyada bu kadar stratejik bir öneme sahip olan ürünün üretimini yapan, Kastamonu’ya, Kastamonululara ve Kastamonu çiftçisine büyük ekonomik girdi sağlayan fabrikamızı modernize etmek yerine, eksikliklerini tamamlayıp daha fazla ürün işleyen bir fabrika haline getirmek yerine, üretimin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapmak yerine neden özelleştirmek için diretiyoruz? Fabrikanın eleman ihtiyacını karşılamayarak, fabrikayı çağın koşullarına göre modernize etmeyerek, üretimi arttıracak önlemler almayarak ne yapmak istiyoruz? Bu durumu ve işi bu noktaya getirenleri bir kere sorgulamamız gerekiyor” dedi.

“ŞEKER FABRİKASININ SORUNLARINI ÇÖZMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Şeker Fabrikası konusunda destek olduğunu söyleyenlerin, çiftçinin ve işçinin yanında olduklarını söyleyenlerin söylemlerinin aksi yönünden davranış sergilediklerini kaydeden Prof. Dr. Yenidünya:

“Çiftçiye, üreticiye desteğimiz son 13 yılda arttı diye açıklamalar yapılıyor. Nedense yapılan açıklamalar ile görünen uygulamalar gerçeği yansıtmıyor. Çiftçimize, üreticimize, işçimize bir yandan destek verirken verilen desteği fazlasıyla doğrudan ve dolaylı vergilerle geri alıyoruz. Şeker pancarı üretimimiz her geçen sene azalıyor. Bu dönem pancar üretimimiz 210 bin tonda kalmış durumda bulunuyor. Bir zamanlar 500 bin tonun üzerinde olan üretim yüzde 50’den fazla düşmüş durumda. Üretimdeki bu düşüş kimsenin dikkatini çekmiyor mu? Çiftçimiz artan maliyetler nedeniyle neredeyse ürün ekemez duruma gelmiş. Mazot 4 TL olmuş, gübre fiyatları son 13 yılda yüzde 50’den fazla artmış, makine ekipman fiyatları almış başını gitmiş, bu durum görmezden gelinemez. Öncelikle bu sorunlara kalıcı çözümler getirmemiz gerekiyor. Üreticimize, çiftçimize lafla değil uygulamalarla destek olmamız gerekiyor. Çiftçilerimizin üzerinde kambur olmuş maliyetleri en asgari düzeye çekmemiz lazım. Bunu yaptığımız zaman üretim daha fazla olacaktır. Üretim olmadığı zaman işletmeler tek başlarına bir işe yaramaz. Çiftçilerimizin sorunlarını çözdüğümüzde ikinci aşamada fabrikamızın sorunlarını daha kolay çözeriz. Günün her saatinde doğrudan ve dolaylı olarak kullandığımız şekeri daha fazla nasıl üretebilirizin yollarını arayalım. Şeker Fabrikamızın fiziki alt yapısını güçlendirecek, makine ve ekipmanlarını yenileyecek, işçi ihtiyacını karşılayacak çalışmaları acilen hayata geçirmemiz gerekiyor. Fabrikayı özelleştirerek sorunları çözemeyiz. Kapanmayacak denilen SEKA’nın, Et Balık Kurumu’nun, Kendir Fabrikası’nın başına gelenleri herkes biliyor, herkes görüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdiğim ilk günden itibaren Kastamonu Şeker Fabrikası’nın kapanmamsı, özelleştirilmemesi, fiziki imkânlarının iyileştirilmesi için mücadele vereceğim. Cumhuriyet Dönemi’nde kurulan, milli değerlerimiz olan Kastamonu ekonomisine ciddi katkı sağlayan şeker fabrikamızın, fabrikada çalışan işçilerimizin sorunlarını çözmek boynumun borcudur. İşçilerimizin feryadına kulak vereceğiz. Kimileri gibi boş sözlerle işçimizi, çiftçimizi umutlandırmayacağız. Sözümüz namusumuzdur” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin, işçinin, esnafın, memurun CHP iktidarında rahat nefes alacağını dile getiren CHP Kastamonu Milletvekili Adayı Prof. Dr. Yenidünya, 7 Haziran akşamının Yaşanacak Bir Kastamonu’nun başlangıcı olacağını vurguladı.


Kazım BOLAT