"Başarısız politikalarının bedelini öğretmenlerimiz ve çocuklarımız ödemektedir"

Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı "5 Ekim Dünya Öğretmenler günü çözülemeyen ve her geçen yıl artan sorunlarla karşılanıyor" dedi.

  • 740
&quotBaşarısız politikalarının bedelini öğretmenlerimiz ve çocuklarımız ödemektedir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Baltacı; "Eğitim emekçilerinin uluslararası alanda birlik, dayanışma ve örgütlü mücadelesinin simgesi olan 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, Türkiye’de bir türlü çözülemeyen ve her geçen yıl artan sorunlarla karşılanıyor.

Maalesef öğretmenlerimizin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları, 17 yıllık AKP iktidarı döneminde ciddi şekilde saldırıya uğramıştır. İktidar ve MEB, eğitime yönelik politika ve uygulamalardaki başarısızlığını sorgulamak yerine, her fırsatta sistem değişikliğine giderek sadece öğrencileri değil, öğretmenleri de mağdur etmektedir.

Saray rejimi muhalif ve örgütlü öğretmeni sakıncalı görmekte; öğretmenin mesleki, sosyal ve demokratik haklarını engellenmekte; toplumda saygınlığını sürdürecek maddi olanaklardan yoksun bırakmaktadır. Siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, okullarda şiddetin artması, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunlar 17 yılda daha da derinleşmiştir. Eğitimi bilimsel ve laik özünden kopartıp özelleştirmeye çalışan, yeni sistemle birlikte ilk darbeyi karma eğitime vuran saray rejimi, eğitimi çökertirken öğretmeni de ezmektedir.

Kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek 'doğrudan torpil' anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getiren Bakanlık, öğretmen açığını ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışmaktadır.

Kastamonu’da yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte tespit edilen öğretmen açığı 603’dür. Kastamonu’da 2018 -2019 eğitim öğretim dönemi 3 bin 647 kadrolu öğretmenle başlarken, 2019-2020 eğitim öğretim dönemi 172 kadrolu öğretmen kaybıyla, 3 bin 475 kadrolu öğretmenle başlamıştır. 2019-2020 eğitim öğretim döneminde Kastamonu’da 334 sözleşmeli, 292 de ücretli öğretmen görev yapacaktır.  Ücretli öğretmenlik gibi insan ve meslek onuruna yakışmayan geçici çözümlerle okullardaki öğretmen açığının kapatılması, eğitimin kalitesinin yükseltilmesi mümkün değildir.

AKP’nin eğitimdeki başarısız politikalarının bedelini sadece öğretmenlerimiz değil çocuklarımız da ödemektedir. Bugün Kastamonu’da bin 146 öğrenci fiziki koşullar sağlanamadığı için ikili eğitim görmektedir. Ortaöğretim kademesindeki 85 öğrencimiz açıkta kaldığı, herhangi bir liseye yerleşemediği için örgün eğitimden çekilmek zorunda kalmıştır.

Ayrıca çocuklarımızın eğitime ulaşma hakkı her geçen yıl gasp edilmektedir. Köyünde öğretmen olmadığı, okulu kapandığı için taşımalı eğitime mahkûm bırakılan öğrencilerimiz ne üzücüdür ki her yeni dönem öncesi bu imkânı da kaybetmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğü’nce her yeni eğitim öğretim dönemi öncesi getirilen kilometre kıstası nedeniyle 2017-2018 eğitim öğretim dönemi öncesi Kastamonu’da taşımalı eğitimden yararlanan köy ve bağlısı 2 bin 444, öğrenci sayısı ise 10 bin 946 iken 2019-2020 eğitim öğretim dönemi öncesi taşımalı eğitimden faydalanan köy ve bağlısı 2 bin 40’a öğrenci sayısı da 9 bin 920’ye düşmüştür.

Eğitimde mutlaka liyakate dayalı bir sistem kurulmalıdır. Atamalar siyasete değil, liyakate bakılarak yapılmalıdır. Kadrolaşmayı hedefleyen atamalar sonlandırılmalıdır. Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalıdır. Geleceğimiz olan çocuklarımızın yol göstericisi öğretmenlerimize 5 Ekim ve 24 Kasım’da birer maaş ikramiye verilmelidir. Öğretmenlerimizin ek göstergeleri 3600’e mutlaka çıkartılmalıdır. Hazırlık ödenekleri bir maaş seviyesine çekilmelidir. Ek ders ücretleri günün şartlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmeli ve en az iki kat arttırılmalıdır. Tüm öğretmenler kadroya alınarak ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen ve kadrolu öğretmen ayrımına ayrıca ataması yapılmayan öğretmen ayıbına son verilmelidir.

Bu duygularla ebediyete intikal etmiş başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tarihin kimi dönemlerinde iktidarların hedefi haline gelmiş, katledilmiş, ihraç edilmiş, sürülmüş ancak hiçbir zaman hayallerinin ve gerçeğin serüvenlerinden vazgeçmemiş tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler gününü kutluyorum."