"Kastamonu Üniversitesi'nin adı Şeyh Şaban-ı Veli olarak değiştirilmeli"

KASDER Genel Başkanı Remzi Şen "Kastamonu Üniversitesi'nin adı Şeyh Şaban-ı Veli olarak değiştirilmeli" dedi.

  • 1314
&quotKastamonu Üniversitesi'nin adı Şeyh Şaban-ı Veli olarak değiştirilmeli"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul’da faaliyet gösteren Kastamonulular Dayanışma Derneği (KASDER) Genel Merkezi ve Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı tarafından “Vuslatının 450. Yılında Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’yi Anma ve Anlama” programı düzenlendi.

Bakırköy Leyla Gencer Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan KASDER Genel Başkanı Remzi Şen; “Döneminin 4 büyük evliyası olan Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram Veli ve Mevlana Hz.’lerinin adına nasıl ülkemizde bir üniversite varsa, Kastamonu Üniversitemizin adının başına da ilimizin manevi direği olan Şeyh Şaban-ı Veli ismi konulmalı” dedi.

Şen konuşmasına şöyle devam etti: “Evliyalar ve Şehitler yurdu Kastamonu’muzdan tüm insanlığa ışık saçan Anadolu’nun 4 manevi ervabından birisi olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin vuslatının 450. yılındayız. Bu yüce insanı rahmet ve minnetle anıyorum. Tarih ve kültür kokan Kastamonu’muzun bağrından çıkan gönül mimarımızı tanımamız gerektiğini düşünmekteyiz. 16. yüzyılda Halveti yolunun Şaban-i kolunun kurucusu olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli, yetiştirdiği çok sayıda aşık ve şairlerle de Kastamonu’ya ve Anadolu’ya büyük hizmetler vermiştir. Devletinin ve milletinin ve insanlığın geleceğini yeniden ve en ince düşüncülerle yapılandırmaya çalışan Hz. Pir Şeyh Şabanı Veli ve onun yetiştirdiği talebeler sadece Anadolu’nun çeşitli şehirlerine değil, Osmanlı Coğrafyasının ve İslam aleminin değişik bölgelerinde buralarda huzur ve saadet için çalışmalar yapmışlardır. Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli, bizim kültür tarihimizin 2. Yesevisi konumundadır. Hoca Ahmet Yesevi, namı değer Piri Türkistan, Orta Asya’da Türklere İslamiyet’i öğretmiş, yetiştirdiği talebelerle Selçuklu’ya bir imparatorluk kurdurmuştur. Osmanlı Türklüğü’de Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli ve talebelerinin fikir ve düşünceleriyle Devletten imparatorluğa ulaşmıştır. Buradan soruyorum, değerli dostlar hiç işgal olmadan en fazla şehidi Kastamonu nasıl verir? Hayret ediyorlar, bilmiyorlar ki Kastamonu toprağı doğaldır, binlerce evliyanın bu topraklarda yatması boşa değildir. Toprağımıza bereket katan Hz. Pir, Binlerce evliyayı onlardan aldıkları öğüt ile vatan uğrunda şehit olmaya koşan binlerce şehidimizi unutmayacağız ve unutturmayacağız. Buna Türkiye’nin en güçlü hemşeri derneği olan KASDER’in tanıtımı ile devam edeceğiz. KASDER olarak Şerife Bacıyı, Halime Çavuşu, Salih Reis’i, Ersizler köyünü unutturmayacağız. Sözleri Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin çok anlamlı ve çok derin olan ’Sonumuz önümüzden hayır olacak’ diyerek bitirmek istiyorum.”

Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı Başkanı Muharrem Avcı’da Şeyh Şaban-ı Veli Hz.’nin ilimiz ve İslam dünyasında ki yeri ve önemine değinerek bu etkinliğe katkı sağlayan ve katılan herkese teşekkürlerini sundu.

“MHP Milletvekili Erdem’den Kastamonululara teşekkür”

Programa katılan MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ise "Genel Başkanımız Sn. Devlet Bahçeli’nin hepinize ayrı ayrı selamını getirdim" diyerek sözlerine başladı.

Erdem ayrıca Şeyh Şaban-ı Veli’nin Anadolu’da döneminin 4 manevi saç ayağından biri olduğuna dikkat çekerek Kastamonululara Şeyh Şaban-ı Veli ruhunu günümüze de taşıdıkları için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından program Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara’nın konferansı ve ardından Tasavvuf Musikisi Dinletisi ve Sema Gösterisi ile devam etti.

Programa katılan misafirlere KASDER Genel Merkezi tarafından tarhana çorbası ikram edildi.

Programa katılan MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Bakırköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Bursa-Kestel Kaymakamı Ahmet Karakaya, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı Başkanı Muharrem Avcı, Bolu Hayrettin Tokadi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Musa Okur, MHP Kastamonu 21 ve 23. Dönem Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, Emekli Kaymakam Taşköprülü hemşerimiz Saim Eskioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Emel Tığlı, Taşköprü Dernekler Federasyonu Başkanı Halil Hasanoğlu, Bakırköy MHP İlçe Başkanı Turgut İnan, Sultangazi MHP İlçe Başkanı Yusuf Özel, AK Parti Bakırköy Belediye Başkan adayı Mehmet Umur, AK Parti Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Nihat Sezer, Bursa-Kastamonu Dernek Başkanı İsmail Tiftik, Bakırköy KASDER Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, Taşköprü Belediyesi Meclis Üyesi Yaşar Kartal, Taşköprü Dernek Başkanı Feyyaz Eskioğlu, Taşköprü Çevre Köyleri Derneği Başkanı Murat Yılmaz, siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticileri, STK temsilcileri, daire amirleri, KASDER Yönetim Kurulu üyeleri ve şube başkanları, çok sayıda iş adamı ve Kastamonulu vatandaş 800 kişilik kültür merkezini hınca hınç doldurdu.