'Şehri büyük külfetten kurtaracağız'

Kastamonu Belediye Başkanı Vidinlioğlu, 'Dev proje ile 168 kilometre içme suyu, 68 kilometre atık su hattı yenilenecek. Şehri büyük bir külfetten kurtaracağız.' dedi.

  • 1137
'Şehri büyük külfetten kurtaracağız'

Kastamonu Belediye Meclisi toplantısı önceki gün akşam yapıldı.

Deprem, sel ve yangın acil imar projesinin yapım işi için kullandırılacak 25 milyon avro tutarındaki krediye ilişkin Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu'na yetki verildi.

ALTYAPI DA TARİHİ ADIM İÇİN GERİ SAYIM

Kastamonu merkez nüfusunun hızlı artışı, Küresel ısınma neticesinde şehre düşen yağış miktarındaki artış ve yaşanan afetler altyapının alarm vermesine neden olmuştu.

Bunun üzerine göreve geldiği gün itibariyle altyapı çalışmalarına ayrı bir önem veren Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, bugüne kadar öz kaynaktan 150 milyon liralık bir altyapı yatırımı yaptı. Ancak Vidinlioğlu, çalışmaların yeterli olmadığını sorunun bütüncül olduğunu vurgulayarak 50 yılı aşkın bir altyapıyla Kastamonu’nun kaderine terk edilmemesi gerektiğini defaten söylemişti.

5 YIL ÖDEMESİZ 25 YIL VADELİ KAYNAK

Şehrin atar damarı olan altyapı sıkıntılarını çözmek için gerekli girişimlerde bulunan Başkan Vidinlioğlu aradığı mali kaynağı Dünya Bankası’ndan buldu.

İller Bankası garantörlüğünde Dünya Bankası’ndan çekilecek 5 yıl ödemesiz akabinde ise 25 yıla bölünecek 25 milyon avroluk kaynak, tarihin en büyük altyapı adımı için bir fırsat doğmasını sağladı.

MECLİSTE OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Kastamonu Belediye Meclisi gündemine önceki gün akşam gelen konu oy birliğiyle kabul edildi.

Finansmanı Dünya Bankası’ndan karşılanan İller Bankası Anonim Şirketi tarafından yürütülen Türkiye Deprem, Sel ve Yangın Acil İmar Projesi kapsamında Belediye deprem, sel ve yangın acil imar projesinin yapım işi için kullandırılacak 25 milyon avro tutarındaki krediye ilişkin alt kredi anlaşmasının yapılması için Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu’na yetki verildi.

İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN ASBEST BORULAR YENİLENECEK

168 kilometre içme suyu, 68 kilometre ise atık su hattının yenileceği projenin böylece önü açılmış oldu.

Proje; şehri asbestli borulardan kurtaracak, kaçak kayıp oranını azaltacak, içme suyu arızalarını ve yağış sonrası yaşanan sel sıkıntısını büyük ölçüde ortadan kaldıracak.

"DENETİM TAMAMEN DÜNYA BANKASI VE İLLER BANKASI TARAFINDAN YAPILACAK"

Şehri büyük bir külfetten hep birlikte kurtaracağız diyen Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu şunları söyledi:

"Yaklaşık üç dört ay öncesine dayalı bir görüşmeydi. İller bankası nezdinde yaptığımız girişimler çerçevesinde İl Bank eski Genel Müdürümüz bu konuda Kastamonu’ya öncelik verdi. 28 belediye içerisinde Kastamonu Belediyesi bu işe uygun görüldü. 25 Milyon avroluk projenin bir miktarı ekipman için tahsis edilmiş durumda. 20 Milyon avroydu 5 milyon avro da buna ilave edildi. Tamamen denetimi Dünya Bankası ve İller Bankası tarafından yapılacak. İhaleyi alan firma tarafından altyapı çalışmaları yapılacak.

ALTYAPIMIZ ÇOK ESKİYDİ

Şehrin biliyorsunuz altyapısı yaklaşık 50 yıl öncesine dayanan bir altyapıydı. Altyapımız çok eskiydi kayıp kaçak oranımız çok fazlaydı. Asbest borular vardı. Zaman zaman meclis üyelerimizde bu konuyu dile getirmişti. Tamamen altyapının elden geçirilmesi bu şekilde sağlanmış olacak. Tabi bunun güzel tarafı 5 yıl ödemesiz olması. Yapıldıkça ödenecek olması. Ve geri ödemesinin de 5 yıldan sonra 25 yıla yayılması. Bu anlamda çok uygun şartlarda ortaya çıkmış bir kredi oldu. Bu işe çok emek verdik. Ben emeği geçen herkese, öncelikle İl Bank eski Genel Müdürümüze teşekkür etmek istiyorum. Yine genel müdür yardımcılarımıza teşekkür ediyoruz bizlere öncelik verdikleri için. 168 kilometre içme suyu, 68 kilometre ise atık su hattımız yenilenecek.

KAYNAĞIN BAŞKA BİR ALANDA KULLANILMASI SÖZ KONUSU OLMAYACAK

Fizibilite çalışmaları bu ay içerisinde bittikten sonra sözleşme imzalayacağız. Öyle zannediyorum 2024’ün ilk dört ayı içerisinde netice kazanır ve altyapı çalışmalarına başlarız.

Para Dünya Bankası’ndan geliyor. İller Bankası garantörü. Başka bir alanda kullanılması söz konusu değil. Müşavirlik ve yapım ihalesi yapılacak. Bu iki ihale yapıldıktan sonra onlara hak ediş bazlı ödemeler yapılacak. Yani bu para bize gelip bizden doğru bir ödeme söz konusu olmayacak. Başka bir alanda kullanılması da dolayısıyla söz konusu değil. Şehri büyük bir külfetten inşallah hep birlikte kurtaracağız.

ÇALIŞMA KIRIK BARAJI İSALE HATTINA BAĞLANACAK ŞEKİLDE YÜRÜTÜLECEK

Projenin Kırık Barajı’yla ilgili kısmı vardı. Onun için Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı da bu konuda duyarlılık gösterdi. Sağ olsun kendisi bizzat takip ediyor. İnşallah DSİ tarafından da içme suyu depolanma alanları yapılacak. Biz çalışmamızı Kırık Barajı isale hattına bağlanacak şekilde de yürüteceğiz."