Selin üzerinden bir yıl geçti

Kastamonu, Sinop ve Bartın'ı vuran selin üzerinden bir yıl geçti.

  • 1706
Selin üzerinden bir yıl geçti

Kastamonu, Sinop ve Bartın'da 11 Ağustos 2021'de yaşanan ve 97 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin üzerinden bir yıl geçti.

Kastamonu'da 11 Ağustos 2021'de şiddetli yağışların ardından Bozkurt'ta Ezine Çayı taştı.

Felaketin yaşandığı ilçede, insanlar, araçlar sel sularına kapıldı, su binaların ikinci katına kadar ulaştı. Evlerinde, iş yerlerinde mahsur kalanlar, çatılara çıkıp yardım bekleyenler helikopter, iş makinesi ve botlarla kurtarıldı.

Ezine Çayı'nın kenarında bulunan Ölçer Apartmanı tamamen yıkılırken yanındaki öğrenci yurdunun da bir bölümü çöktü. Öğrenci yurdunda mahsur kalan öğrenciler helikopter ve vatandaşların yardımıyla kurtarıldı. Ölçer Apartmanı'nın enkazında arama çalışmaları günlerce sürdü.

Felaketin ilk gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında ilçede kriz merkezi oluşturuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 13 Ağustos'ta ilçeye gelerek incelemelerde bulundu.

Bozkurt'ta 65 kişi selde hayatını kaybetti. Şiddetli yağışlar sonucu oluşan seller Küre, İnebolu ve Çatalzeytin ilçelerinde de can kayıplarına yol açtı. Küre'de 4, İnebolu'da 2 ve Çatalzeytin'de bir kişi yaşamını yitirdi. Kastamonu'da toplam 72 kişi sel nedeniyle hayatını kaybetti. Selde kaybolan Bozkurt'ta 7, İnebolu'da ise bir kişiye halen ulaşılamadı.

Türkiye'nin birçok ilinden yardımların yağdığı Bozkurt'ta, 10 bine yakın personel hayatın normale dönebilmesi için görev aldı. Türkiye'nin farklı illerinden getirilen yüzlerce iş makinesi aralıksız çalıştı.

Kızılay ve Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, hem sel felaketinden etkilenenlerin hem de ilçenin yaralarını sarmaya gelenlerin yemek ihtiyacını karşıladı. Jandarma ve AFAD ile birçok sivil toplum kuruluşu selin ardından ev ve iş yerlerindeki balçığın temizlenmesinde görev aldı.

Elektriksiz kalan köylerin elektrik ihtiyacını karşılamak için helikopterle jeneratör dağıtımı yapıldı.

Birçok iş yerinin sel nedeniyle kullanılamaz hale geldiği ilçede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla iş yerlerinin yenilenmesi için çalışma başlatıldı.

Ezine Çayı'nın üzerinde bulunan köprünün selden yıkılması nedeniyle, 16 Ağustos'ta Yatay Kaydırmalı Zırhlı Araç Aşırma Köprüsü (ZAAK) ile ilçenin iki yakasının bağlantısı yeniden sağlandı.

Selin ardından başlatılan taşıma çalışması kapsamında yüzlerce kişinin eşyası askeri araçlarla il içi ve il dışı adreslere taşındı. Eşyalarını koyacak yeri olmayanların eşyaları da jandarma tarafından depolara özenle yerleştirilerek koruma altına alındı.

Bahçesi ve bodrum katı su altında kalan Devlet Hastanesi kısa sürede temizlenerek hastalara hizmet vermeye başladı, seyyar eczane hizmeti de devreye sokuldu.

Bazı dükkanlar yıkılıp yerine yenilerinin yapılması için çok kısa sürede temeller atıldı, hizmet vermeye devam edecek dükkanların dış cephesi ve içinde onarım çalışması başlatıldı.

Ekiplerce iş yerlerinin onarılması ya da tamamen yıkılıp yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmalar devam ederken, bu süreçte ticari hayatın olumsuz yönde etkilenmemesi için yaklaşık 40 konteyner dükkan oluşturuldu.

Kastamonu'daki seller nedeniyle 244 köyde 33 bin 445 dekar tarım arazisinde zarar oluştu.

Selde yıkılan Çatalzeytin-Türkeli arasındaki köprünün açılışı 28 Ekim'de yapıldı.

Bu süreçte 5 bin 258 kişiye psikolojik destek verildi.

Selin ardından ilçe şantiye alanına döndü, iş makineleri durmadı.

Selin üzerinden bir yıl geçti

Selin üzerinden bir yıl geçti

Selin üzerinden bir yıl geçti

Selin üzerinden bir yıl geçti