'Sınava girmeyin' çağrısı yapanlar sınava girdi'

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 'Öğretmenlere 'sınava girmeyin' çağrısı yapıp sahayı provoke edenler sınava girip başöğretmen oldular.' dedi.

  • 2474
'Sınava girmeyin' çağrısı yapanlar sınava girdi'

Eğitim-Bir-Sen 17. Türkiye Buluşması, şube yönetimleri ve ilçe temsilcilerinin katılımıyla Antalya’da yapıldı.

Eğitim Bir-Sen Kastamonu Şubesi olarak İl Yönetim Kurulu ve İlçe Başkanları ile toplantıya katıldıklarını ifade eden Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, 17. Türkiye Buluşması için geldikleri Antalya'da Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'la birlikte istişarelerde bulunduklarını, üyelerin ziyaretlerde bildirdikleri talepleri bizzat genel başkana ilettiklerini, alanda yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak üyelerin beklentilerini belirttiklerini ifade etti.

Genel Başkana, sözleşmeliye kadro, 3600 ek gösterge, ÖMK gibi gündeme dair konuların kazanıma dönüşmesinde gösterdikleri çabalardan ve kararlı duruşlarından dolayı teşekkür ettiklerini belirten Şube Başkanı Sancaktaroğlu, Eğitim Bir-Sen olarak çözümün ve umudun adresi olmaya devam edeceklerini, elde edilen kazanımların daha dün hayal gibi görüldüğünü ama kazanıma dönüştüğünü ve altında Eğitim Bir-Sen’in imzası olduğunu, bundan sonra da bir kazanım elde edilecekse altında Eğitim Bir-Sen’in imzasının olacağını vurguladı.

17. Türkiye Buluşması’nı düzenleyen Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başta olmak üzere Genel Başkan Yardımcılarına, toplantıya katılan il yönetim kurulu ve ilçe başkanlarına teşekkür eden Sancaktaroğlu, sendikaya üye olarak güç katan ve safları sıklaştıran tüm üyelere şükranlarını sundu.

Ayrıca 17. Türkiye Buluşmasında bu yıl 5’ncisi düzenlenen "Eğitimden Bir Kare Fotoğraf Yarışması"nda Türkiye ikinciliği ödülünü kazanan Ceritoğlu Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni Özgür Hüseyinbaş’a Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Ali Yalçın ödülünü takdim etti.

"103 kazanım sağladık"

Sendikal çalışmalar ve eğitim gündemi ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığı toplantının açılışında konuşan Ali Yalçın, cesareti sermayesi, inancı iradesi, idealleri enerjisi olan bir teşkilat olduklarını kaydederek, “Şanlı bir tarih, kararlı, soylu bir mücadeledir hikâyemiz. Türkiye’nin entelektüel birikimi, yeni ve büyük Türkiye’nin, adil bir dünyanın müjdesidir mücadelemiz. Türkiye’de değişimin öznesi, emperyalizme karşı medeniyet stratejisi, ‘Sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu yerde, gerçekleri söylemek devrimci bir eylemdir’ diyerek neoliberalizm düzenine karşı helal ekmek mücadelesidir gayemiz. Gelir dağılımında adaleti, sermeye karşısında emeği, sapkın lobilere karşı aileyi, deizme, ateizme, nihilizme karşı inancı savunmaktır varlığımız. Darbe düzenine karşı millet iradesini, vesayete karşı bağımsız Türkiye’yi savunmaktır varlık nedenimiz. Kapitalist kültürün bize dayattığı rollere, çarpık küresel emek düzenine, insanlığa giydirilmek istenen deli gömleği ideolojilere, siyonizme, emperyalizme, kapitalizme ‘hayır’ diyen, kadim bir ruhla özgün bir duruşu temsil eden teşkilatımıza selam olsun. Sesi kısıkların çığlığı, gözü yaşlıların sesi, mağdurların, mazlumların, mahrumların nefesi olanlara; Arakan’ın, Doğu Türkistan’ın, Suriye’nin, Filistin’in, Kudüs’ün, Aksa’nın müdafilerine selam olsun. Moğol kasırgası kapıya dayanınca ne yapmak gerektiğine dair fetva isteyenlere, ayağa kalkıp kılıcını çekerek ‘Bugün fetva günü değil, kan verme günüdür’ diyen İmam Takuyiddin gibi, 15 Temmuz gecesi fetva ve sufle beklemeden, gün bugündür, an bu andır, dem bu demdir, diyerek 1 dolara vatanı satanlara, alçak uçuşlarla ölüm kusanlara direnen serdengeçtilere selam olsun. Temel hak ve özgürlükleri savunan, mali, sosyal ve özlük haklarını artıran, sağladığı 103 kazanımla eğitim çalışanlarının hakkının, itibarının, emeğinin, alın terinin teminatı olan bu muhteşem teşkilata helal olsun." dedi.

"Birçok kazanım elde ettik"

Son dönemde gündemden düşmeyen Öğretmenlik Kariyer Basamakları, 3600 Ek Gösterge, Sözleşmeli Personelin Kadroya Geçirilmesi gibi konulara dair açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3600 ek gösterge başta olmak üzere birçok kazanım elde ettiklerini belirterek, “Mevcut sorunların çözümünü sağlayacak olan da biziz. Diğerleri sorunları konuşadursun, biz bir bir sorunları çözdük, çözmeye devam ediyoruz. Toplu sözleşme hakkını alan, eksiklerine rağmen Öğretmenlik Meslek Kanunu için adım atılmasını sağlayan, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikte 600 bini bulan çerçeveyi genişleten, 3600 ek göstergenin mimarı biziz. Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini, nöbet görevine ücret ödenmesini sağlayan, öğretmen ve öğretim elemanlarının ek ödemelerini artıran, geliştirme ödeneğinin ödenmesine devam edilmesini, jüri üyelerine ücret verilmesini, sınıf öğretmenlerine haftada iki saat ilave ek ders ücreti ödenmesini, üniversite disiplin kurullarında sendika temsilcisinin yer almasını, toplu sözleşme ikramiyesi ile örgütlülüğü anlamlı kılan ve üyeye kazanç sağlayan yine biz. Dolayısıyla emeğimizi çaldırmayacak, emek hırsızlarına nefes aldırmayacağız.” diye konuştu.

"Öğretmenlere ‘sınava girmeyin’ çağrısı yapıp sahayı provoke edenler, kendileri sınava girip başöğretmen oldular"

Yalçın, söz konusu sürecin bir turnusol kâğıdı görevi de gördüğüne dikkat çekerek, “Ama dertleri üzüm yemek olmayanlar kanun üzerinden kargaşa çıkarmaya ve bizi köşeye sıkıştırmaya çalıştılar. Hamleleri ellerinde patladı. Utanmayı unutanların kızarmayan yüzleri, Bakanın, ‘Biz bakanlık olarak sadece yüksek lisans ve doktora yapanlar için uzman/başöğretmenlik düşünürken, Eğitim-Bir-Sen’in önerisiyle 614 bin öğretmenin uzman öğretmen-başöğretmen olmasının önü açıldı, Eğitim-Bir-Sen sınav yapılsın demedi’ açıklamasıyla da kızarmadı. Türkiye'de her şey olursunuz ama rezil olamazsınız, diye bir söz var; öğretmenlere ‘sınava girmeyin’ çağrısı yapıp sahayı provoke edenler, kendileri sınava girip başöğretmen oldular. Biz sınava karşı toplu sözleşme kararımızı savunduk, üyelerimizi yaklaşan sınava karşı hazırlamak için özet notlar ve denemeler sunduk. Sahanın sesini duyurmak için ders bırakıp basın açıklaması yaptık, mahşeri cümbüşçülerle aynı kareye girmekten de kaçındık. Çünkü biz, bir siyasi partinin fotoğrafa girdiği, başka bir partinin sufle verdiği, sınava dava açmayıp, açmış gibi algı yürütenlerin sözcülüğünü yaptığı, terör sevicilerin başköşeyi tuttuğu bir eylemi sendikacılık olarak görmedik, görmeyiz. Birileri kullanışlı aparat olmayı hazmedebilir ama biz Eğitim-Bir-Sen’iz, kimsenin değirmenine su taşımayız, bizim amacımız üzüm yemek, bağcı dövmek değildir.” ifadelerini kullandı.