Soğuk hava ceviz ağaçlarını vurdu

Kastamonu'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte ceviz ağaçlarının çiçekleri kurudu.

  • 4514
Soğuk hava ceviz ağaçlarını vurdu

Kastamonu’da geçen hafta hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu ceviz ağaçlarının açan çiçekleri kurudu.

Yıllık 6 bin ton civarında ceviz üretimi yapılan Kastamonu’da, il merkezi başta olmak üzere Araç, Azdavay, Ağlı, Daday, Devrekani, Küre, Taşköprü, Hanönü, Tosya, İhsangazi, Pınarbaşı, Şenpazar ve Seydiler ilçesinde çiçek açan ceviz ağaçlarının çiçekleri soğuktan kurudu.

10 yıl önce Kastamonu’daki 20 bin dönüm arazisine 3 bin civarında ceviz fidanı dikerek ceviz yetiştirmeye başlayan Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli’nin yetiştirdiği ceviz ağaçlarının da tamamı soğuk havadan etkilendi.

"Bahçemizde 3 bine yakın ceviz bulunuyor"

Soğuk hava sebebiyle yetiştirdikleri ceviz ağaçlarının çiçeklerinin tamamının etkilendiğini söyleyen Serdar İzbeli, "10 yıl önce Ankara’ya gitmiştim. Bir alışveriş merkezini gezerken ceviz ağaçlarını gördüm. Fidanların altında küçük bir yazı ile açıklamasını yazmışlar. Yazıyı okuduğumda şok oldum, meğer bu fidanlar Şili’den gelmiş ülkemize. Cevizin, kirazın anavatanı olan ülkemize Şili’den ceviz fidanı gelmesi benim kanıma dokundu. Bende Kastamonu’ya döndükten sonra araştırma yaptım. Allah razı olsun Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü projemize sahip çıktı. Boş arazimize 3 bine yakın ceviz diktik. İlk 2-3 yıl cevizde rekolte çok iyiydi. Hatta 12-13 Mayıs'a kadar cevizlerimiz çiçek açmıyordu. Bu sefer iklim değişikliğinden ötürü soğuk havalar geriye doğru gitmeye başladı. Şu anda cevizlerin hali belli, yazık oldu, 3 bine yakın ceviz bulunuyor. Ama ülkemizde iklim değişikliğinden ötürü bizler gibi bu şekilde mağduriyet yaşayanlar var. Allah çiftçimizin, Türk insanının yardımcısı olsun. Şu anda tarım sigortaları bulunuyor, TARSİM var, bu sigortalarla karşılığı alınıyor." dedi.