Şükür "Telli Turnaların Yaşamları Tehdit Altında"

Rıdvan Şükür, Türk kültürünün hüzün taşıyan kanatlısı Telli turnaların bolluk ve bereketin simgesi olarak bilindiğini söyledi.

  • 468
Şükür &quotTelli Turnaların Yaşamları Tehdit Altında"
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Eskiden olduğu gibi artık Anadolu’nun dört bir tarafında yaşamayan telli turnaların Yaşamları tehdit altında olduğunu söyleyen Dağcı ve Doğa sporcusu Rıdvan Şükür, Türk kültürünün hüzün taşıyan kanatlısı Telli turnaların bolluk ve bereketin simgesi olarak bilindiğini söyledi.

Anadolu’da Şarkılarımıza, türkülerimize konu olan; yarimize haber gönderdiğimiz veya yardan haber beklediğimiz turnaların geleceklerinin tehdit altında olduğunu söyleyen dağcı Şükür, Anadolu’daki yaban hayatı tehdit eden yasak avcılığının da önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ülkemiz Turnalar için önemli..

Sığ sulak alanlarda kuluçkaya yatan Turnalar, kışı besinin zengin olduğu daha ılıman sulak alanlar veya açık tarım arazilerinde geçirirler. Türkiye, turnaların kuluçkaya yattığı, kışladığı ve göç sırasında konaklama alanı olarak kullandığı çok nadir yerlerden biridir. sulak alanlardaki kurutma çalışmalarının Turnaların yaşam alanlarını daralttığını söyleyen Şükür,
Günümüzde sulak alanların giderek yok edilmesiyle birlikte yaşam alanları daralan turnalar için tehlike çanlarının çaldığını dile getirdi. Anadolu türkülerinin esin kaynağı turnalar artık yok olayla karşı karşıya bulunuyor. Yapılan araştırmalar, Turnaların tahmin edilenden çok daha hızlı yok olduğunu ortaya koydu. Doğanın ve kültürün birlikte yok olduğunun en büyük göstergesi turnadır. İnsan olmadan turna olmaz, turna olmadan insan olmadığını terk edilen tarım yapılmayan bölgelerde turnaların yaşayamadığıdır.