TOGG ne kadar yerli?

TOGG ne kadar yerli? Yerli olmak için ne gerekiyor?

  • 2251
TOGG ne kadar yerli?

Proje duyurulduğu andan itibaren yerli otomobilin üretilemeyeceğini öne süren bazı kesimler daha sonra yerlilik oranı ile ilgili spekülasyonları devreye soktu. Peki, bir ürünün yerli olması tam olarak ne anlama geliyor? Bir otomobilin yerli niteliğine sahip olması için gereken ne? İşte detaylar...

Akşam'ın haberine göre, Türkiye, gurur projelerinden ve vizyon hamlelerinden birini daha hayata geçiriyor. TOGG hakkında yapılan dezenformasyonlara cevap geldi.

Türkiye'nin milli gururu olan TOGG ile övünmek için pek çok sebep var. Türk mühendisliğinin başarısını yansıtan bu markanın ortaya çıkması tarihi bir eşiğin aşılması anlamına geliyor.

YERLİ OLMAK İÇİN NE GEREKİYOR?

Peki bir ürünün yerli olması tam olarak ne anlama geliyor? Bir otomobilin yerli niteliğine sahip olması için gereken ne? İşte cevabı...

Fikri mülkiyet Türkiye'ye ait

Yerli otomobilin fikri mülkiyet hakları, yönetici kararları ve mühendisliği tamamen Türkiye'ye ait. TOGG'u yerli kılan ve Türkiye'nin göğsünü kabartmasını sağlayan nokta da tam olarak burası.

Fikri mülkiyet, bir kişiye veya kuruluşa ait olan fikir ürünüdür. TOGG, Türkiye'ye ait bir fikrin küresel bir markaya dönüşme sürecini yansıtıyor. Bu özellik, TOGG markasını 'bağımsız ve özgür' kılıyor. Otomobille ilgili kararlar Türkiye'deki merkezde veriliyor. Otomobilin kendine ait tüm özelliklerini Türkiye belirledi. TOGG tasarımları, Avrupa'dan Asya'ya kadar birçok ülkede tescil edildi. Ayrıca yurt dışında başarılara imza atan Türk mühendis ve tasarımcılar bu projede görev almak için 'tersine göç' ile Türkiye'ye geldi

Yüzde 51 şartı

Bir ürünün vidasından cıvatasına her şeyini ülke içerisinde yapmak mümkün değildir. Ancak olabildiğince bunu sağlamaya çalışmak önemlidir. Yerli otomobil için de bu durum geçerli. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı her yıl Türkiye'de üretilen motorlu araçların yerli katkı oranlarını açıklıyor. Türkiye'de bir sanayi ürünün yerli malı olarak kabul edilebilmesi için ürünün yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekiyor. Bunu sağlayan firmalara 'Yerli Malı Belgesi' veriliyor.

Bir ürünün yerli malı olması için zannedildiği gibi, yerlilik oranının yüzde 100 olması gerekmez. Hatta, yüksek katma değerli ürünlerde bu oranın pek bir anlamı yoktur.

Yani marka o ülkeye aitse, nerede üretildiği ve parçalarının nereden temin edildiği ikinci plandır. Önemli olan, üründen elde edilen getirinin ülkeye kazandırılmasıdır. Bir ürünün Ar-Ge'si Türkiye'de yapılmış ve üretime hazır hale getirilmişse, üretim haklarına bu marka sahip olacağı için, bu ürün 'yerli' olarak adlandırılabilir.

IPHONE ÖRNEĞİ

Yerli ürünlerde farklı yabancı parçaların bulunması ve farklı ülkelerde üretilmesi günümüz şartlarında son derece doğaldır. Örneğin Iphone Amerikan markası olarak Çin'de üretiliyorsa, bu markanın Çin malı olduğu anlamına gelmez.

Apple, Çin borsalarında işlem görmez ya da o ülkede kar-zarar açıklamaz. Apple, Amerikan markasıdır ve satılan her Iphone, Amerika'ya kar olarak geri dönmektedir.