Toprak Ana Günü kutlandı

Slow Food Kastamonu, Toprak Ana Gününü kutladı.

  • 1730
Toprak Ana Günü kutlandı

Dünyadaki en büyük gıda örgütü olan Uluslararası Slow Food Hareketi’nin kuruluş günü olan 10 Aralık tarihi, dünyanın her yerinde "Terra Madre" (Toprak Ana) günü olarak kutlanıyor.

Bu tarihte dünyanın her yerindeki Slow Food Birlikleri ve Gönüllüleri, toprağın bereketini, doğurganlığı, biyoçeşitliliği kutsamak ve bilinç uyandırmak için çeşitli etkinlikler yapıyor.

Bu etkinlikler, Slow Food’un İtalya’daki genel merkezinin önerileri doğrultusunda her yıl farklı temalarla yapılıyor.

Bu senenin teması, "Onarıcı-İyileştirici Eylem" anlamına gelen "Regeneraction." Etkinliklerin odağında ise, genetiği bozulmamış, doğal yerel tahıl ve buğday türlerine vurgu yapmak var ve tüm Slow Food birliklerine kendi atalık buğdaylarını yüceltici etkinlikler yapmaları öneriliyor.

Bu doğrultuda Slow Food Kastamonu Birliği, siyez buğdayına adanmış bir etkinlik gerçekleştirdi.

Kastamonu Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Hendek Ertop’un sunumuyla "Tarladan Sofraya Kastamonu Siyez Buğdayı" konusu anlatıldı.

Daha sonra da onarıcı tarıma örnek olarak, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gül Aslı Aksu "Organik Atıklardan Kompost Üretiminin Sürdürülebilir Planlamadaki Rolü"nü anlattı.

Slow Food Kastamonu Birliği üyeleri daha sonra siyez bulguruyla yapılmış farklı yemekler yiyerek Toprak Ana Günü etkinliklerini sonlandırdılar.