Toprak verimliliği ve hayvan sağlığı konuşuldu

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Tanrıkulu, toprağın iyileştirilmesiyle ilgili yapılan çalışmalar neticesinde toprağın veriminin arttırıldığını söyledi.

  • 680
Toprak verimliliği ve hayvan sağlığı konuşuldu

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Halk Eğitim Merkezi’nde "Tarımda Toprak Verimliliğinin Korunması ve Hayvan Sağlığı" konusunda panel düzenlendi.

Panele İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur ile çok sayıda davetli katıldı.

Panelde toprak verimliliği ve hayvan sağlığının arttırılması konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

"Toprağın iyileştirilmesiyle ilgili yapılan çalışmalarla verimlilik artmış"

Tarımda verimliliğin arttırılması için gerekli çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, "Tarım İl Müdürlüğü olarak bizim toprak verimliliği ile ilgili veya tarımsal verimlilikle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçilerimizle beraber sürekli eğitim ve toplantılarımız da devam ediyor. Çiftçilerimizi ve bizleri bir araya getirmesi bakımından bu panelin yapılmasını kararlaştırdık. Hocalarımızın sunumlarıyla ve çalışma arkadaşlarımızın vereceği bilgilerle bunları daha farklı bir boyuta taşıyacağız. Kastamonu tarımı için panelin getirdiği farklı projeler, hem üniversite hem de sizlerin getirdiği projeler imza altına alınmak için panel sonrası çalışmalara başlanacak." dedi.

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, "Toprak analizi ve verimliliği, hayvan sağlığı için düşündüğümüz bu programın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunları öğrenmek ve kaliteyi yakalamak gerekiyor. Bunların yolu da çok sorgulamaktan geçiyor. Tarımda, hayvancılıkta bu işi en güzel yaparak paraya çevirebilirsiniz. Bugün hayvan pazarına gittiğinizde 40 bine de buzağı var, 80 bine de buzağı var. Başka bir örnek verecek olursak yan yanda iki parsel birinde 1’e 4 diğerinde 1’e 8 yani vatandaş toprağına analiz yaptırıyor. O toprağın ihtiyacını, bakımını karşılıyor. En üst limiti kazancı böylece alıyor. Üretimde kaliteyi, verimliliği yakalamak için tüm çalışmalara devam edeceğiz. Toprak analizlerin maliyeti biraz yüksek ancak Özel İdaredeki analizlerin fiyatını İl Genel Meclisi belirlediği için rakamı düşük tuttuk. Ancak buna rağmen topraklarımızı tahlil yaptırmıyoruz. Eksiklerimiz var." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ziraat Mühendisi Uzman Tarım Danışmanı Sezgin Acar modaretörlüğünde, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Neriman Delge, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Savacı, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ali Ortaakarsu, Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Terzi’nin katılımıyla "Tarımda Toprak Verimliliğinin Korunması ve Hayvan Sağlığı" konulu panel gerçekleştirildi.