UMKE'den kamp ve tatbikat

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Pınarbaşı'nda geniş katılımlı kamp ve eğitim tatbikatı düzenleyecek.

  • 548
UMKE'den kamp ve tatbikat

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), afetlerde ve olağanüstü durumlarda görev alıyor ve yıllık faaliyetleri kapsamında yeni UMKE gönüllüleri kazandırmak amacıyla eğitimler düzenliyor.

UTEP (Umke Temel Eğitim Programı) kapsamında bu yıl, Pınarbaşı ilçesinde ilçe belediyesine ait kamp alanında, 9 Mayıs'ta eğitim kampı ve akabinde 10 Mayıs'ta JAK, Jandarma Köpekli Arama Kurtarma Unsuru, İHH Arama Kurtarma ve Kadask'ın katılımıyla geniş kapsamlı bir tatbikat düzenlenecek.

Tatbikata 58 UMKE personeli, 10 AFAD, 7 JAK, 1 Köpekli Arama Kurtarma personeli, 7 İHH Arama Kurtarma personeli ve 7 KADASK personeli ile toplam 90 personel katılım sağlayacak.

Pınarbaşı'ndaki Horma Kanyonu girişinde gerçekleştirilecek olan tatbikatın senaryosu şu şekilde açıklandı:

"Pınarbaşı ilçemizde anayol üzerinde kimyasal madde taşıyan tanker ile sivil otomobil çarpışması akabinde tanker dereye yuvarlanacaktır ve Horma Kanyonu içerisinden geçen dere suyunda bulaş meydana gelecektir. Vatandaşın ihbarı üzerine suya gerekli inceleme yapmak üzere uzman ekip gelecek, kanyon içerisinde ilgili ekipler incelemelerde bulunurken, asma köprü üzerinde ekiplerin çalışmalarını izleyen meraklı kalabalık dolayısıyla ağırlığı kaldıramayaran asma köprünün kopması neticesinde 10 vatandaşımız kanyon içerisine düşecek ve yaralanacaktır. Olayların üzerine Arama Kurtama ve UMKE ekiplerine bilgi verilerek ilgili arama kurtarma çalışmaları başlatılacaktır. Geniş kapsamlı başlatılan operasyon ile KBRN vakalarına müdahale ve kanyon içi iple kurtarma icra edilecektir. Kurtarılan bir vatandaşımız hava ambulansı ile Ankaraya sevki yapılacaktır."

Söz konusu tatbikatla, göreve yeni başlayan ekiplerin ildeki risklere karşı hazırlıklı olması sağlanırken, paydaş kurumların afetlerde iş birliği ve uyumunun artırılması hedefleniyor.