Uzmanından TEOG Önerileri

Sosyolog Müjgan Gölçük Yağcı, bu hafta gerçekleştirilecek TEOG sınavı ile ilgili ailelere önerilerde bulundu.

  • 468
Uzmanından TEOG Önerileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Afyonkarahisar Sosyolojik Eğitim ve Araştırma Derneği (AFSEM) Başkanı ve Aile Danışmanı Sosyolog Müjgan Gölçük Yağcı, bu hafta gerçekleştirilecek TEOG sınavı ile ilgili ailelere önerilere bulunarak, “Sınavda başarı için aileler çocuklarının sınavdan önceki son günü huzurlu geçirmelerine dikkat etmeliler” dedi.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı ile ilgili ailelere öneriler bulunan Yağcı, anne ve baba olanın TEOG gibi zor zamanlarda bir kez daha gözüktüğünü ifade ederek, ailelere büyük görevler düştüğünü kaydetti. Ailelerin sınavdan önceki gün dikkat etmeleri gerektiği konularla da ilgili bilgiler veren Yağcı, “Olağanüstü davranmayın, sınav yokmuş gibi davranın. Çocuklarınızın gençlik döneminde olduğunu unutmayın, kitle iletişim araçlarından uzak tutun. Çocuklarınıza olumlu cümleler kurun, üstün beklentiler oluşturmayın, karşılaştırmalardan uzak durun ve kesinlikle sınavın kritiğini yapmayın. Sınava günü okula tüm aile birlikte gitmeyin, özellikle sınavdan bir gün önce sınav heyecanını artıracak konular konuşmaktan çekinilmeli” dedi.


“KİŞİNİN SINAV ANINDA KENDİSİ İLE İÇ DİYALOĞU ÇOK ÖNEMLİ”
Sınavda örencilerin ne yapmaları gerektiğini konusunda da önerilerde bulunan Yağcı şunları söyledi:
“Sınavdan önce sınava dair olumsuz düşünceleri kafanızdan çıkarın ve kendinize güvenin. Sınav süresince hazır olduğunuzu düşündüğünüzde sınava başlayın çünkü cevaplayabileceğiniz sorulardan başlamak en iyisidir. Yapabileceğiniz sorulardan başlamak sizi cesaretlendirir. Bir soruyu cevaplarken aklınıza başka bir soru ile ilgili bir bilgi ya da düşünce gelirse, başka bir kenara not edin; o sorunun cevabını düşünerek vakit kaybetmeyin ve dikkatinizi dağıtmayın. İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okuyun. Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir, bu sebeple uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır. En önemlisi asla ve asla soruları boş bırakmayın. Sınav kaygısına veya paniğe bağlı olarak, genellikle kişi kendi kendine ‘ben bu soruları yapamam, başarısız olacağım’ gibi olumsuz mesajlar yollar. Kişinin kendi iç diyalogunda neler söylediğinin, yaşadığı duygular ve performansına etkisi büyüktür. Bunun yerine, ‘sakin ol ve rahatla, ne var bu kadar heyecanlanacak, kaygılanma zamanı geçti, şimdi sınav zamanı’ gibi kendinizi rahatlatacak anahtar cümleleri tekrarlayın.”
Yağcı, ayrıca açıklamalarında sınava girecek bütün öğrencilere başarı dileklerini de iletti.

GÖKTEN CEYLAN (İHA)