Vali Çakır "Kastamonu'ya nazar değecek diye korktum"
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulunu makamında konuk eden Kastamonu Valisi Avni Çakır, önemli açıklamalarda bulundu.
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Mustafa Balcı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, 9 Haziran 2020 tarihli ve 2020/274 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kastamonu Valiliğine atanan ve 17 Haziran'da ilimizdeki görevine başlayan Kastamonu Valisi Avni Çakır’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Vali Avni Çakır’a görevinde başarılar dileyen KGC Başkanı Mustafa Balcı, ilimizde bulunan yerel gazeteler ve Kastamonu basın tarihi hakkında genel bilgiler verdi.
Vali Avni Çakır, Kastamonu’daki basının önemli rol üstlendiğine dikkat çekerek; “Kastamonu’daki basın da, memuru, insanı gibi aynı kültür ve aynı bakış açısında. Kastamonu’daki basın bir mirastır. Her zaman için her türlü taleplerinize, önerilerinize açığız. Amacımız, kendi reklamımız değil, Kastamonu’da olduğumuz sürece, Kastamonu’yu biraz daha tanıtıp biraz daha ileriye taşımak olacaktır. Ankara’dayken, Aksaray’daki yerel gazeteleri okumadan güne başlamıyordum. Dışarıda 50 binin üzerinde Kastamonu’nun takipçisi vardır. Kültür elçilerimiz basındır” dedi.
Kastamonu’yu özel bir yer olarak tanımlayan Vali Çakır; “Kastamonu’ya nazar değecek diye korktum. Türkiye’yi karış karış gezdim. Mukayese etme şansımız var. Hizmet için de siz yeter ki koşturmak isteyin. Benim için yerleşim yerlerine gidip görülmesi önemli. Ben dönemim boyunca sorunlarla alakalı, Kastamonu’daki sivil toplum kuruluşları ve halkıyla çok güzel bir ortam yaratacağım. Bu uğurda elimden gelen çabayı da yapacağım. Elbette ki coğrafi yapının verdiği zorluklar var, ama Ankara ile ilgili zorluklar çözülmüş. Turizmin belli bir mecrası var, o mecrada zaten geliyor. Pandemiden dolayı olumsuz olayları fırsata çevireceğiz. Rota çizilip planlı bir çalışma olacak. Zenginliklerimizi bulacağız. Turizmle ilgili çalışan üniversite var. Turizm anlamında da çok ciddi yatırımlar yapılmış. Yurduntepe’ye gittim, muazzam yatırım yapılmış. Kastamonu evlerinin yapısı Doğu Karadeniz’den farklı.
Sosyal medyayı kullanamazsanız dünyanın en güzel coğrafyasına sahip olsanız işe yaramaz. Bununla alakalı, sosyal medyayı daha elverişli ve etkin kullanmak için gerekirse buradaki arkadaşlarımızın kurs almasını sağlayacağız. Gurbetteki insan yatırımdan ziyade kendisini ferahlatacak yer ister. Kanyon, deniz, sahildeki gün batımı, Kastamonu’daki doğal güzellikler Allah vergisi, saymakla bitmiyor. Amerika’da 6 ay kaldım, İngiltere’de 1 sene kaldım, Avrupa’da ve Amerika’da gezmediğim yer kalmadı. Türkiye’de 15 sene Türkiye kazan, ben kepçe gezdim. Ancak kısmet o ki, Kastamonu’ya hiç gelemedim. Demek ki Kastamonu’ya gelmek valiliğimizde kısmetmiş. Bolu’ya Yedigöllere, Abant’a gidiyoruz, hep aynı yer. Ankara’dan Kastamonu’ya sabah 07.30’da çıkıyorsun, güzel bir planlama ile öğlen kanyona git, akşama kadar ise Kastamonu’yu gez. En ideali ise Kastamonu’da bir gün konaklamak. Ertesi gün ise Kastamonu merkezi gezeceksiniz” diye konuştu.
Kastamonu’da bazı zamanlar yol boyunca yürüdüğünü ifade eden Vali Avni Çakır; “Saat 20.00 gibi yürümek için dışarı çıktım, Kastamonu’da her yer kapalı. Saat 20.00, iş yerlerinin yüzde 70’inin kapalı olması için erken bir saat. Yol boyunca yürümek benim için çok güzel. Akşam insanların kordon gibi yürüyeceği alanlar olabilir. Kastamonu’ya gezmek için gelenler sadece helva almamalı, hediye olarak buzdolabı süsü de alınabilir. Lakin Kastamonu’ya özgü buzdolabı süsü yok. Avrupa’da buzdolabı süsü, fazla alınıyor. Şehit Şerife Bacı, Saat Kulesi, vadi, dağ her şey buzdolabı süsünde olabilir.
Kastamonu tam yükselişe geçecekken pandemi yaşandı. Kastamonu aslında turizm alanımda da çok güzel yatırımlar yapmış, pandemi olmasaydı bunun yansımaları görünürdü. Kastamonu tam pist başı yapmış, uçacakmış. Allah’ın izniyle 5 sene sonra burada motosikletçiler, karavancılar, turlar gelecek. İnsanlar sürekli aynı yerleri gezmekten bıkmış. Biz bu süreci daha öne alabiliriz, onun çabasını gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.