Vali Günaydın'dan SFC Grev Açıklaması

Vali Şehmus Günaydın, SFC Entegre Orman Ürünlerinde 45 gündür devam eden grevin yakın zamanda çözülmesini beklediklerini söyledi.

  • 1082
Vali Günaydın'dan SFC Grev Açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Vali Günaydın, Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin Belediye Nikah ve Konferans Salonunda gerçekleştirdiği 58. Olağan Genel Kuruluna katıldı.
Genel Kurulda konuşan Vali Günaydın, esnafların, toplumun çok önemli bir kesimini ilgilendiren bir durum olduğunu ifade ederek, “Esnafımızın durumunun iyi olması, birçok kesiminin durumunun iyi olmasına vesile oluyor. Esnafımızın, tarihten gelen çok önemli bir esnaf kültürü var. Bu, birçok ülkede yok. Bugün esnafımızı ayakta tutan bu gelenekler, bu görenekler, bu kültürdür. Aynı zamanda ortaya koymuş oldukları prensiplerle günümüzde de birçok olayda toplumda bütünleşen esnaflarımız, Kastamonu’da da yapmış olduğu birçok çalışmada da aramızda yer alıyor” dedi.

Esnafların durumunun daha iyi olabilmesi için mutlaka pastayı büyütmesi gerektiğine dikkat çeken Vali Günaydın, “Daha fazla büyüyebilmemiz için, daha fazla istihdam oluşturabilmemiz için mutlaka pastayı büyütmemiz gerekiyor. Pastayı da daha fazla çalışarak, daha fazla enerji harcayarak, daha fazla gayret göstererek büyüteceğiz. Bunun yolu turizm potansiyelimizi harekete geçirmekle olur. Yeraltında olan madenlerimizi, harekete geçirmek, orman varlıklarımızı harekete geçirmek, böyle yaptığımız zaman esnafımızın durumu daha da gelişecek, pasta daha da büyüyecek, bundan da herkes nasibini alacaktır. Esnafımızda gelişen koşullar karşısında durumunu gözden geçirmesi gerekiyor. Bunu birçok arkadaşlarımızla konuştuk. Özellikle yemin törenlerinde asker aileleriyle olan münasebetlerde ortaya çıkan aksaklıklarda sağ olsunlar başkanımız ve yönetim kurulu üyelerinin çalışmalarıyla esnaflarımızla görüştük. Bu sayede bizde, bize gelen şikayetleri kendilerine iletme imkanı bulduk. Böyle yaptığımız zaman bundan bir sonuç alabiliyoruz” diye konuştu.

“SFC’de işçilerin grevinde 45’inci güne giriyoruz” diyen Vali Günaydın, şöyle konuştu: “Bu kadar yeter diyoruz, taraflara da buradan çağrıda bulunmak istiyoruz. Her iki tarafla da görüşüp inşallah, yapmış olduğumuz çağrılara kısa sürede cevap vereceklerdir. İnşallah yakın zamanda çözüm alabileceğimizi düşünüyorum. Biran önce bu grevin sona erdirilmesi gerekiyor. Çünkü grevin sadece orada çalışan işçi kardeşlerimizi değil, aynı zamanda esnafımıza, nakliye yapan esnafımıza da çok önemli kayıplara neden olduğunu düşünüyorum. Bu kayıpların giderek ilimiz ekonomisi için ve gerek ülke ekonomisi için daha büyük konumlara gelmemesi için herkesten fedakarlık bekliyoruz. İnşallah yakın zamanda sizlere müjdeli haberi veririz dişe düşünüyoruz”

“GENEL HİZMETLER GELİRSE, ESNAFIN SORUNU AZALIR”
Esnaf ve sanatkarların durumlarını ve sorunlarını çok iyi bildiğini belirten Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Esnafların ne istediklerini hem konuşup hem tartışıyoruz. Bir ilin gelişmesinde en önemli katkısı olan Esnaf ve Sanatkarlar odasıdır. Öncelikle genel hizmetle karşısında birlik ve beraberlik içerisinde esnafıyla, sanatkarıyla, iş adamıyla, siyasetçisiyle, sivil toplumuyla, odasıyla, Valisiyle hep birlikte beraber memleketimizin tüm yatırımlarını takip etmek zorundayız. İl seçildiğim gündem beri en çok uğraştığım konu genel hizmetlerdir. Şuna inanıyorum genel hizmetler ne kadar çok gelirse gelişmişlik artar. Esnafın sorunları azalır. İstihdam çoğalır. Bunun içinde ciddi mana da çabalar gösteriyoruz, çalışmalar yapıyoruz. İnşallah bunların sonuçlarını da memleket olarak, millet olarak alırız” diye konuştu.

“KIRIK BARAJI, YATIRIM PROGRAMINA ALINDI”
Kastamonu’nun önde gelen genel sorunları arasında başta Kırık Barajı’nın bulunduğuna dikkat çeken Tahsin Babaş, “Kırık Barajı’nın göreve geldikten sonra yakından takipçisi oldum. Defalarca Ankara’ya gidip görüşmeler yaptık. En sonunda Kırık Barajı’nın yatırım programına alınmasını sağladık. Dün bakanlıktan bir yazı geldi. Kırık Barajı, içme suyu bölümü 2015 yılının yatırım programına alınmış. Şimdi de, sulama için olan bölgenin yatırım programına alınmasını sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“YENİ SANAYİ SİTESİ İÇİN YER ARAYIŞI SÜRÜYOR”
Kastamonu Belediyesi’nin önümüzdeki günlerde yapmayı planladığı projeler hakkında bilgiler veren Tahsin Babaş, “Projelerimiz, Kastamonu’yu ileriye götürecek vizyon projelerdir. Bunun yanında mahalli idari olarak çalışmalarımız devam ediyor. Şehir parkı projemizin her şeyini tamamladık. 23 bin metre karelik alanda, 20 senedir bekleyen bir proje. Bu projemiz hem Kastamonu halkına, hem de esnaf ve sanatkarlarımıza yarayacaktır. Esnaf ve sanatkarlarımızın en çok beklediği konulardan biri de yeni bir sanayinin teşvik edilmesi. Bu konuda da yer arayışı içerisindeyiz. Yeni bir sanayi yapacağız ama en önemli sorun yer sorunu. Biz hazine arazisi gibi, ucuz maliyetli bir yer arıyoruz. TAŞIKO’nun üzerinde kent suyunun altında bir arazi var. Dün Orman Bölge Müdürüyle görüştük, kanuni mevzuatını inceleyip, bilgi verecek. Önceliğimiz sanayiyi kurmaktır. Ticaret Sanayi Bakanlığı’nın il teşvikleri var. Alt yapıda yüzde yüz, üst yapıda yüzde yetmiş beş teşvik var. Eğer yerini bir an önce bulursak, sanayi yapmamız kolay. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 58. Olağan Genel Kurulu hem esnaf kardeşlerimize, hem ilimize hayırlı uğurlu olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

“ESNAFLARIN SORUNLARININ ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI GEREKİYOR”
Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Dursun Ergin, “Esnaf kooperatifleri kıt sermayelerle iş yapan esnafımızın bankadaki krediye ulaşmasındaki engellerin aşılması için ciddi önem arz etmektedir. Bunun haricinde faizlerimiz düşük olması önemlidir. Başbakanımız geçen Ankara’daki toplantı da faizlerin yüzde 5 olarak devam edeceğini söylemişti. Bu yılda geçen yıllardaki olduğu gibi yüzde 5 faizle oranımız devam edecektir” şeklinde konuştu.

SFC Entegre’de sürmekte olan greve de değinen Dursun Ergin, grevin sadece çalışan işçileri ilgilendirmediğini ifade ederek, “Bu grev bütün Kastamonu’yu ilgilendiriyor. TAŞIKO’da bu gündeme geldi. Umarım kısa zamanda hem işçiler hem de işverenler ortak bir yol bulurlar ve bu grev sona erer. Kastamonu’da şoför esnafı ve şoför esnafına bağlı bütün yan kuruluşlar olmak üzere bu grevden etkilenmeyen hiçbir sektör yok. Bu grevin sonlanması için üzerimize bir görev düşerse biz yapmaya hazırız” diye konuştu.
Küçük sermaye ile çalışan esnafın gelişen Türkiye’ye ve teknolojiye ayak uydurmakta sıkıntılar yaşadığını belirten Dursun Ergin, şöyle konuştu: “Kendimizi yenilme adına ciddi sermayelere ihtiyacımız oluyor. Bunun zaman zaman kooperatifimiz üzerinden yapıyoruz. Fakat bunlar yeterli olmuyor. Özellikle KUZKA, KOSGEB ve TKDK gibi kurumların projeleri ile hibe destekleri var. Bu hibe desteklerinden bizim esnafımız yeterince yararlanamıyor. Bunun sebebi de buradaki mevzuatlar, KOBİ olarak ifade edilen, daha çok orta ve üst düzey ticaret yapan esnafların yerine getirebileceği türden. Küçük sermayeli esnafımız bu mevzuatları yerine getiremiyor. Elbette bir mevzuat olması gerekiyor. Bu mevzuatları küçük esnafların yerine getirebileceği şekilde yapılması gerekiyor. Bu hibelerden bizim küçük sermeyeli esnafımız yararlanırsa, kendini yenileme ve ileriye dönük işini devam ettirme imkanı bulur” dedi.

İŞGEM projesi hakkında da bilgiler veren Dursun Ergin, şöyle devam etti: “İşe yeni başlamış ya da başlayacak ve KOSGEB Girişimcilik Eğitimi almış insanlar, burada yer alacak. Buranın projenin aslına uygun çalışması bizim için önemli. Görevlilerimiz bu arkadaşlarımıza birçok konuda yardımcı olacak. Buradaki kiralar piyasadakinden daha ucuz olacak. Nisan ayında itibaren burada iş yapmak isteyen vatandaşlarımızın müracaatlarını kabul etmeye başlayacağız”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)