Vatandaşın gündemi 'yağ'

Kastamonu'da vatandaşın gündemi 'yağ' olurken marketlerde 5 litrelik ayçiçeği yağı tükendi.

  • 3206
Vatandaşın gündemi 'yağ'

Rusya-Ukrayna savaşının etkileri Türkiye'ye yansımaya başladı. Ayçiçeği yağında arz sıkıntısı haberleri üzerine tüketiciler yağ almaya yöneldi.

Nasrullah Gazetesi'nin haberine göre, Kastamonu'da birçok zincir markette saatler içinde 5 litrelik ayçiçeği yağları tükendi. Hemen her tüketicinin kasadan yağ geçirmesi dikkat çekti. Diğer yandan raflarda 2 ile 3 litrelik ürünlerin bulunduğu gözlendi.

Ham ayçiçeği ithalatının büyük çoğunluğunun yapıldığı Rusya ve Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle yüklemelerin durması ve yükleme yapılan gemilerin çıkışına izin verilmemesi nedeniyle Türkiye'ye ham yağ ithalatı durdu.

Sektör temsilcilerinin Türkiye'nin stoklarında market rafları dahil olmak üzere 1-1,5 aylık yağ kaldığı açıklamaları medyada gündem olmasıyla birlikte tüketicileri yağ alımına yöneltti.

Marketlerde 2 adetten fazla 5 litrelik yağ satışı yapılmazken, markasına ve markete göre fiyatları 139 ile 180 lira arasında satışa sunuluyor.

15 günlük satış bir günde yapıldı

Ayçiçek yağının medyada gündem olması ve arzında daralma olacağına dair söylemlerin vatandaşı yağ alımına yönelttiğini belirten Mustafa Altunbilek, sorunun kaynağının ham yağ yüklemesi yapılan gemilerin savaştan dolayı denizde bekletilmesi ve gecikme olacağı haberlerinin müşterilerde tedirginlik yarattığını söyledi.

Türkiye’deki yağın 2 ila 3 aya yetecek kadar olduğunu bildiren Altunbilek, “Müşteriler medyadaki söylemlerden dolayı mağazalara akın etti. Tüketiciler yağ olmayacak diye kaygılı ve tüketici stok yaptı. Bugünkü yağ satışımız 15 günlük satışa denk geliyor. Müşterilerin stok yapması tehlikeli ve fiyatların yükselmesine de sebep olabilir” dedi.

Diğer yandan üreticilerde istenilen kadar malın olmadığını aktaran Altunbilek, "Hükümetin bu konuda kısa sürede çözüm bulacağını düşünüyorum. 11 gemi ham yağ yüklü şekilde bekliyor. Rusya izin verdiği takdirde 2 gün içinde Türkiye'ye ulaşacaktır" diye konuştu.

"Ayçiçek yağı stoku yeterli"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci twitter hesabından yaptığı açıklamada; "Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır. Ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyin. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir."