Veliler, çocuklarıyla yaptıkları yöresel yemeklerle yarıştı

Kastamonu'da, 'Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarışması'nda aileler çocuklarıyla yöresel yemek yaparak rakipleriyle yarıştı.

  • 1327
Veliler, çocuklarıyla yaptıkları yöresel yemeklerle yarıştı

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarışması” düzenlendi.

Reşit Çubukçuoğlu İlkokulu ve Ortaokulu’nda düzenlenen yarışmada veliler, çocuklarıyla birlikte yaptıkları yöresel yemeklerle birinci gelebilmek için birbiriyle kıyasıya yarıştı.

Kastamonu’nun coğrafi işaretli ürünü olan siyez bulgurundan yapılan ekşili pilav, banduma, yaprak sarması, baklava gibi yöresel yemekler yapıldı.

Birbirinden lezzetli yöresel yemeklerin yarıştığı yarışmada jüri üyeleri, hem yemeklerin hikayesini hem nasıl yapıldığını yarışmacılardan dinledi.

Keyifli dakikalarında yaşandığı yarışmada hem veliler, çocuklarıyla birlikte yarıştı hem de yöresel ürünler gelecek nesillere aktarıldı.

Veliler, çocuklarıyla yaptıkları yöresel yemeklerle yarıştı

“Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarışması”nda velilerin öğrencilerle birlikte yaptıkları yemeklerin bulunduğu stantları gezen Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Kültürümünüzün en önemli öğelerinden birisi olan yöresel yemeklerimizin yapıldığı bir yarışma etkinliğindeyiz. Yemek insanların ihtiyacını gidermenin yanında aynı zamanda iletişimini, etkileşimini geliştiren toplumların etkileşim haline gelmesini sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesidir.” dedi.

"Kastamonumuz mutfak kültürü olarak da çok zengin"

Yemek kültürünün geleceğe taşınmasının çok önemli ve anlamlı olduğunu söyleyen Gümüş, “Yemekleri öğrencilerimiz anneleri ile birlikte ev ortamında yaptılar. Yöresel lezzetlerimizin geleceğe taşındığının en önemli işaretidir. Küçük yaşta öğrenmiş olmaları bunu bir eser olarak ortaya koymaları çok anlamlı. Bundan sonraki süreçlerde de bu ve bunun gibi etkinliklerle öğrencilerimizi tanıştıracağız. Yöresel lezzetlerimizin ve kültürümüzün geleceğe taşınması ve daha çok tanıtılması anlamında çalışmaları hep birlikte yapacağız. Kastamonumuz mutfak kültürü olarak da çok zengin. Bu kültürün geleceğe taşınması lazım. Bunun yolu da küçük yaştan itibaren çocuklarımızın öğrenmesinden geçiyor. Kaybedeni olmayanı bir yarışmadayız. Velilerimizin ve öğrencilerimizin yaptığı yemekleri okul idarecilerimizden oluşan jüri değerlendirecek. Bu yarışmada herkes kazanacak, sağlıklı olan yöresel lezzetlerimiz geleceğe taşınıyor.” diye konuştu.

Veliler, çocuklarıyla yaptıkları yöresel yemeklerle yarıştı

Annesiyle birlikte üzüm yaprağı sarması yaptıklarını belirten Hira Karsuoğlu, “Sarma yaptık. Yaprağını bahçeden topladık. İçerisine pirincini koyduk ve sardık. Annemle yaptım.” şeklinde konuştu.

Bahçeden topladıkları üzüm yaprağıyla dolma sardıklarını anlatan Hamza Necati Uğur da, “Annemle yaprakları topladık. Annem onu ıslattı. Pirinci kavurduk daha sonra da sardık. Annem izin verirse tekrar dolma sararım.” ifadelerini kullandı.

Veliler, çocuklarıyla yaptıkları yöresel yemeklerle yarıştı