Vidinlioğlu, Uğurlu ve Ballıdağ hastanelerini anlattı

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu 'Pandemide pik devam ediyor' dedi.

  • 3057
Vidinlioğlu, Uğurlu ve Ballıdağ hastanelerini anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu basın toplantısı düzenledi.

Başkan Vidinlioğlu toplantıda şu konulara değindi: "Pandemi sürecinde öğrendim ki basın mensuplarımızda da Kovid pozitif vakaları var. Hepsine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bizim de bazı birimlerimizde Kovid nedeniyle ciddi sayıda eksikliğimiz var. Esnek çalışmaya da geçtik, mesai saatlerini de ayarladık ancak halen vaka sayısında pik devam ediyor. Henüz durağan safhaya geçmedik. İnşallah en kısa zamanda bunu da atlatmış oluruz."

"'BENDEMİŞTİM'DEN ÖTE YAPMIŞTIM"

"Basında yer yer rastlıyorsunuz. ‘Ben demiştim!’ diyen bir sürü kişiler ve siyasiler var. Fakat her halde bu konuda ben demiştim demeye en fazla hakkı olan benimdir diye düşünüyorum. Ben demiştimden ziyade ben zaten yapmıştım. Türkiye’de ilk vakanın çıkması 11 Mart iken Şubat ayının son haftası itibariyle çoktan tedbirleri alıp uygulamaya koymuştum. Tabi öyle oldu böyle oldu sonuçta bugünlere geldik. O sürecin hemen başlangıcında birkaç öneride bulunmuştum. Bu önerilerden bir tanesi özellikle sürecin buraya evrilme ihtimalini öngörerek hem sağlık çalışanlarımızı koruma adına hem de vatandaşlarımızı korumak adına Kovid hastalarıyla diğer poliklinik hastalarını ayırmak adına hastalarda taburcu edilmişken Rehabilitasyon Hastanesi’ni Devlet Hastanesi’nin poliklinik hizmetlerine tahsis edelim, Devlet Hastanesi’ni ise pandemi hastanesi olarak işlevlik kazandıralım demiştim. O günkü şartlarda bu öneri olmadı. Bu günden sonra olması da zor. Çünkü çok sayıda sağlık çalışanımız da tıpkı basın mensuplarımız ve belediye çalışanlarımız gibi Kovid pozitif durumda. Şu anda zaten sayı olarak iki hastaneyi birden çevirmek mümkün değil. Buradan vatandaşlarımıza uyarımızı yinelemek istiyorum, maske, mesafe ve hijyen kuralına uyalım."

"PANDEMİ BAŞINDAN BU TARAFA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK"

"Pandemi süreci başından bu tarafa olağan dışı durumlarda olağandışı şartlar geçerlidir. Biz kiraları öteledik. Bir kısmını hiç almadık. Meclis kararımız var. Su ile ilgili icra noktasında işleme konulmadı. Bu konu da 5 yıllık su borcu olan var. Bunu affetme yetkisi bende yok. Ferdi borç değil kamu borcu. Defaten uyarılarda bulunduk. İşlemler başladı ancak sular kesildi demek değil. Dosyalar şu an beklemede. Elektrik ödenmediğinde kesiliyor, doğalgaz ödenmediğinde kesiliyor. Bakın biz kesmedik ancak ödenecek bu borçlar. Yapılanmayı başlattık inşallah yapılandırır borcu olanlar da konu hızla çözülmüş olur. Tekrar söylüyorum kamu alacağını benim affetme gibi bir yetkim yok."

"PANDEMİ BAŞINDA UĞURLU VE BALLIDAĞ’IN İŞLEVLİK KAZANDIRILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİM"

"Pandemi başında yine Uğurlu Hastanesi ve Ballıdağ konusunda da buralara işlevlik kazandırılması gerektiğini gündeme getirmiştim. Şartları zorlayarak yeni yoğun bakım üniteleri oluşturmaya, yatak sayılarını arttırmaya çalışıyoruz. Tabi gönlüm istiyordu ki bu sürecin en başından itibaren bir önalınmışlık olsun. Şehir tek ses halinde bunları dile getirmiş olsun. Bu anlamda Uğurlu ve Ballıdağ’a bir ivme kazandıralım."

"PANDEMİ ÇOK CİDDİ BİR KÜLFETTE GETİRİYOR"

"Pandemiyle mücadele çok ciddi bir külfette getiriyor. Belediye olarak bu mücadeleye ayırdığımız bütçeye hep ilave yapmak zorunda kalıyoruz çünkü yetmiyor. Sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte yine esnafımızdan sesler yükselmeye başladı. Yaşanan sıkıntılar dile getiriliyor. Biz hem Sosyal Market’imiz aracılığıyla hem de 153 çağrı merkezimize gelen talepleri değerlendiriyoruz. İmkanı olmayanlara Sosyal Market üzerinden yardım sağlıyoruz. Bu dönem itibariyle sıkıntı yaşayan esnaflarımıza da hayırseverlerden gelen yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz."

"UĞURLU HASTANESİ"

"Uğurlu Hastanesi’nin hukuki durumundan dolayı yaşanan bir sıkıntı var. Dolayısıyla bunu çözebilecek yegane irade de kamu iradesidir. Çözüm ancak devlet eliyle mümkün olur diye düşünüyorum. Sürecin bu yöne evrildiğini görüyorum. Hastane tekrar iflas masasından ihaleye çıkıyor. Hukukçularımıza sordum Uğurlu Hastanesi’nin hukuki boyutunun çok kolay çözülebilecek bir durum olmadığını öğrendim. İnşallah en kısa sürede bir ivme kazandırılır. Bu noktada yine Belediye’ye ne düşerse biz varız. Keşke geniş bir konsorsiyum halinde alınsa da işlevlik kazandırılsa. Ben Uğurlu Hastanesi’nin ilk başından beri emek sarf eden Atıf beyle de sık sık görüşüyorum. Benim de derdim Uğurlu’nun şehre kazandırılması. Burada anlatmak istediğim şu. Bir özel müteşebbis burayı aldığında itiraz söz konusu olduğunda kesin dava neticeleninceye kadar para bloke oluyor. Dolayısıyla özel işletmeci bu konuya yaklaşmak istemiyor. Yoksa şu ana kadar çözülmeyecek bir konu değildi. Onun için kamunun iradesi gerekli diyorum. Siyasi erkte zaten şu anda böyle bir irade oluşmuş noktada. İnşallah bu problem çözülür."

"BALLIDAĞ HASTANESİ"

"Ballıdağ Hastanesi’yle ilgili baştan bu tarafa söylediğim nokta geriatri merkezi veya huzur evi olabileceği yönünde. Pandeminin başında hastane olarak kullanılabilirdi. Bu noktada binanın sağlamlığı noktasında şüpheler vardı. Çok zor değil karot çalışması yapılır ve binanın sağlamlığı tespit edilebilir. İnşallah Ballıdağ’da en kısa sürede şehre kazandırılacak. Pandemi başında burayı canlandırabilseydik çok iyi olurdu. Ancak olmadı. Önümüzdeki süreç önemli. Ballıdağ içinde bizde üzerimize düşen ne varsa gerekli iradeyi göstermeye hazırız. İnşallah ihale ve satışlarda hızlı sonuç alınır ve şehrimize bu yatırımlar kazandırılır."

"ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI ZİYARET"

"Geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanımızı ziyaret ettik. Ziyaretten ben kendi adıma çok memnun ve hoşnut kaldım. Zaten yerel yönetimin ve merkezi yönetimin özellikle bu noktada birlikte hareket etmesinde şehir adına fayda var."

"BAKANLIĞA BAŞVURULARIMIZI YAPTIK"

"Millet Bahçesi mi kentsel dönüşüm mü? diye bir yazı oldu. Kentsel dönüşüm ile ilgili gerekli müracaatları bakanlığımıza yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ziyaretimiz de de Sayın Bakanımıza konuyu ilettim. Sürecin hızlanması adına. Sinanbey parkının oradan eski belediye binasını da içine alan  80 dönümlük bir alanda ilk kentsel dönüşümün projelerini hazırladık. Startı verdik. Prosedürler yürüyor. Burayı riskli alan ilan etmemiz gerekli. Bakanlığımızdan haber bekliyoruz. Rezerv alanla da ilgili bakanlığımızdan talebimiz oldu. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde bir yer tespiti yaptık. Yaklaşık 40 dönümün üzerinde bir yer. Rezerv alan başvurusun yaptık. Sayın Bakanımız konuyla ilgileneceğini bizlere iletti."

"SIFIR ATIK"

"Sıfır Atık kapsamında hazırladığımız yaklaşık 6 milyon TL değerinde bir projemiz var. Bu projemizle ilgili de bakanlığımızdan talebimiz olmuştu. Her kalem ayrı ayrı belirlenerek gerekli evraklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza sunulmuştu. Sayın Bakanımıza bu konuyu da hatırlattım. Bakanımız bu doğrultuda belirli bir desteğin belediyemize yapılacağını söylediler."

"MİLLET BAHÇESİ"

"Millet Bahçesi’nin yer teslimini yaptık. Millet Bahçesi önceden var olan bir projeydi. Ancak dönümlerle ilgili sıkıntıları vardı. O dönümlerle ilgili sıkıntıyı biz çözdük ve eski proje beğenilmediğinden proje yenilenmesi için İstanbul TOKİ’nin talebi oldu. Bundan dolayı süreç biraz uzadı ancak bugün ihale bitti ve yer teslimi yapıldı. Millet Bahçesi bu dönem itibariyle startı verildi ve hızla bitirilecek. Sayın Bakanımıza bu projeden dolayı teşekkür ettik."

"ÇÖP KAMYONU VE YOL SÜPÜRME ARACI GELECEK"

"Sayın Bakanımız diğer taleplerimize de olumlu yaklaştı ve bu doğrultuda bir çöp kamyonu birde yol süpürme aracını Belediyemize göndereceğini iletti. Bu bizim açımızdan iyi bir haber. İhtiyacımız da vardı."

"MASLAK YAPI KOOPERATİFİ’NİN BAŞLANGIÇ NOKTASI BELEDİYEDİR"

"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ziyaretinde ben yoktum. Orada Maslak Yapı Kooperatifiyle ilgili bir görüşme oldu. Akabinde Maslak Yapı Kooperatifi yöneticileri bu konuda bir bilgi verdiler. Olayda şu özellikle 2. Etap kamulaştırma çalışmaları doğrultusunda daha önceki ziyarette netleşmiş bir rakam vardı. 21.5 Milyon TL civarındaydı. Sayın Naci Ağbal’ı ziyaretimizde dile gelmiş bir rakamdı. Ama o rakamın 2020 yılı içinde kullanılması gerekiyordu. Tabi kamulaştırma çalışmalarının bu süre zarfında bitmesi mümkün olmadığı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ziyaretinin sebebi buymuş. Dolayısıyla o 21.5 Milyon’un kullanılabilmesiyle ilgili davaların açılmış olması gerekliydi. Hakkımız bu yönde baki kalacağı yönünde bir teyit için ziyaret edilmiş. Bu hususta emeği geçen herkesten memlekete bir çivi çakan herkesten Allah razı olsun.

Maslak Yapı Kooperatif’in kamulaştırılması için ayrılmış bir meblağın Kastamonu’da kalması bizim içinde öncelikti. Bu nedenden dolayı belediye olarak üzerimize düşeni yaptık ve kamulaştırma davalarını açtık. Maslak Yapı Kooperatifi bir açıklama yaptı. Bu açıklamada dikkat çeken bir husus var. Özellikle onu söyleyeyim. Maslak Yapı Kooperatifi’nin başlangıç noktası belediyedir. Buranın startı Belediye tarafından verilmiştir. Bir önceki belediye başkanımız tarafından projelendirilmiştir. Bende kendisine her toplantıda bu işe ön ayak olduğu için teşekkür ettim.

Şunun bilinmesi gerekli Maslak Yapı Kooperatifi’nin bütün işlerini belediye yürütmektedir. Yani bir açıklamadaki ifade ‘Maslak Yapı Kooperatifi adına kamulaştırma çalışmaları belediyemizce yapılmaktadır’ ifadesi tamda öyle değil. Belediye başından sonuna Maslak Yapı Kooperatifi’nin içindedir ve Maslak Yapı Koopenratifi’nin kendisidir! Belediye olmadan Maslak Yapı Kooperatifi’nin varlığı soru işaretidir. Onun için her atılan adımdan belediyenin haberdar olması yetmez belediyenin her adımda öncü olması gerekir. Kafada bir tereddüt varsa o tereddüt ortadan kalkmalı. Yerel yönetim ve merkezi hükümet Maslak Yapı Kooperatifi’nde de birlikte hareket edecektir. Burada irade hem merkezi hükümette hem de belediyede dedir. Parasal kaynakların hayata geçirilmesi yerel yönetim tarafından hayata geçirilecektir."

"GALERİCİLER SİTESİ’YLE İLGİLİ MÜJDE YAKIN"

"Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bazı beyanatlar olduğunu gördüm. Beyanat verenlerle görüştüm. Aslında öyle söylemek istemediklerini ilettiler. Biz galericilerimizle belediyemizde toplantı yaptık. Ve o gün Belediye Meclis Üyemiz Necati Atak kendisi bizzat bana teşekkür etti, belediyemize teşekkür etti. Çok olumlu cümleler kullanmıştır. Galericiler Sitesi’yle ilgili Başkan olduğum günden bu tarafa ciddi efor sarf ediyorum. Hükümet apartman altı galeriye 2008 yılında aldığı kararla izin vermiyor. 12 yıldır sürüncemede olan bir konuyu çözmeye çalışıyoruz. Biz bu konuda belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız dedik ve iradeyi gösterdik yeri bulduk. Hazırlıklarımız tamam yakında müjde vereceğiz. Suyu koyduğunuzda iki dakikada çay demleyemiyorsunuz. Yıllardır çözülmeyen bir konun 15 günde çözülmeyeceğini herkesin bilmesi gerekiyor. Ama bu konuda bir irade gösterdik. İnşallah en kısa sürede esnafımızla toplanacak ve müjdeyi vereceğiz.

Biz hatta ben bu maliyetin altından kalkamam diyen esnafımız olursa ileride onların alabilmesi şartıyla kiralama yoluyla mağduriyet yaşatmayacağız. Yani dükkan belediyenin olur esnaf kiralar. Parası olunca gelir belediyeden alır. Esnafımızın hiçbir zaman zor durumda kalmasını istemeyiz."

"KARAÇOMAK DERESİ ISLAHI VE BUDAMIŞ ALT YAPI ÇALIŞMALARI BİRLİKTE İLERLEYECEK"

"Olukbaşı Karaçomak Deresi’nin Islahı ve yeni mahallemiz Budamış’ın alt yapı ile üst yapısıyla ilgili bazı sıkıntılar vardı. Bu doğrultuda Budamış Mahallemiz ile ilgili İller Bankası’ndan bir talebimiz olmuştu. O talebimiz Genel Başkan Yardımcımız Sayın Sadir Durmaz bey, Sayın Genel Müdürümüzü arayarak randevu aldı ve bu randevu neticesinde Budamış’ın alt yapısına destek olunacağını söyledi. İller Bankası bizim kredimizi onayladı. Budamış Mahallemizin kanalizasyonu yapılırken dere yatağının o halde kalması doğru olmayacaktı. Burada çalışmaların eş güdümlü yürümesi için o dönemin DSİ Genel Müdürü’yle de görüştük. Konuyu anlattık. Dere yatağının ıslahı da projelendirildi ve oranın da ihalesi yapılarak yer teslimi gerçekleşti. Şimdi Budamış’ın kanalizasyon ve yağmur suyu hattı çalışmasıyla dere yatağı ıslah çalışması birlikte yürütülecek."

"TOSYA YOLU"

"Tosya yoluyla ilgili talepler geliyor. Bir iki defa dile getirdim konuyu ancak yineleyeyim. Tosya Yolu alt yapısı olmayan yerlerimizden! Dolayısıyla binalar dikilmiş ancak alt yapı çalışması oralarda yapılmamıştı. Orada bir yağmur yağdığında sıkıntı oluyordu. Biz üç yerde boydan boya bu mağduriyeti gidermek üzere bir çalışma yaptık. Ama bitti mi? Bitmedi. Şimdi burada Kargaz’ın, Telekom’un ve bizim alt yapı çalışmalarımız var. Şu haliyle oraya sıcak asfalt yapmamız mümkün değil. Yapamadığımız dan değil. Tosya Yolu’nun her iki tarafının da alt yapı çalışmalarının ihaleleri bitti. Tosya Yolu bu çalışmalar bittiğinde ihtişamlı bir görünüme kavuşacak. Konu bizden kaynaklanmıyor. Asfaltlamaysa yarın asfaltlayalım ancak asfalt ile problemler bitmiyor."

"SOSYAL MEDYA MESAJLARI"

"Sosyal Medya’dan bir cevap vermediniz veya mesajımı görmediniz diyen insanlar var. Mümkün olduğunda yetişmeye çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki sosyal medya çok geniş bir alan. Ekiplerimiz sosyal medyaları takip ediyor. Herkese mümkün olduğunca cevap vermeye çalışıyorlar. Benim sosyal medya mesajlarına yetişme şansım yok. Ancak arkadaşlarımız bunlara bakıyor ve raporluyor. Gözümüzden kaçan olduysa tekrar mesaj atmaktan imtina etmeyelim. Bizler her talebe yetişmeye her mesaja cevap vermeye çalışıyoruz. Pandemi sürecinde sosyal medya mesajlarında çok ciddi artış var. Dolayısıyla arkadaşlarım herkese yetişmeye çalışıyorlar. İstekleri talepleri ve soruları cevapsız bırakmamaya gayret ediyorlar."

"KASMEK"

"Kastamonu Belediyesi Meslek Eğitimi Kursları (KASMEK) binamızda incelemelerde bulundum. Yılbaşına kadar bu projemiz bitmiş olacak. Burada Halk Eğitim’in Milli Eğitim’in kursları olacak. Müzik kursları olacak. Hepsi yapılabilir. Herkese hitap edecek ve halka açık bir yer olacak. Özellikle burada benim en çok yapmak istediğim şey ahşap birimini kurmaktı. Ciddi yol aldık. Ustalarımızı dahi belirledik. Konakların çok olduğu Kastamonu’muzda özel sektör aracılığıyla konak restorasyonları çok maliyetli oluyor. İlk başta bu işi eski Valimiz Enis Yeter başlatmıştı. O birim sonra dağıldı. Ben ahşap birimini tekrar hayata geçirmek istiyorum. Dışarıya da hizmet verebiliriz. Kendi bünyemizdeki konaklarında restorasyonlarını bu ekip yapacaktır. Tüm ekipmanın siparişleri verildi."

"CHP İL BAŞKANI HİKMET ERBİLGİN’E TABLET CEVABI"

"Muhalefet tabi ki yapılacak bu işin doğasında bu var. Bir iki çift laf söylemek mecburen hasıl oldu. Şimdi okuduğunu anladığını konuşulanı da duyduğunu iyi biliyorum. Hem okuduğunu anlıyor hem çok rahat duyuyor ancak tevil etmekte de üstüne yok. O gün Belediye Meclisi’nde denen laf kayıtlardadır. Belediye Meclis üyesi Sibel hanım Tablet konusunu gündeme getirdiğinde dediğim şuydu; Bizde bu yönde çalışma için Kültür Müdürümüze söylemiştim. Bu da iyi oldu. Hem teşekkür ettim. Bunu bir kampanyaya döndürelim dedim. Hayırseverlerimiz de zannediyorum ki duyarlı davranacaktır diye konuştum.  Bunda anlaşılmayan bir şey var mı? Başkan Yardımcımız Mehmet Yurt hocam iki tablet benden dedi ben iki tablet sözü verdim. Yine Adalet Kalkınma Partisi Belediye Meclis Üyesi Zeki Kebeci bey ise 10 tablet sözü verdi. Bunda da anlaşılmayan bir şey yok.

"Tabletler hemen elinizin altında değil. Benim aklım çok akla ihtiyacım yok. Ortak akıl söylediniz teşekkür ettim. Bir katkınız mı oldu? Bir tablette benden mi dediniz? Allah çok versin. İl Binanıza taşınıyorsunuz 1.5 Milyon TL para verdiniz. Güle güle oturun. Zekatını verseniz 40 tablet eder. Çıkarıp bir tablet benden mi dediniz? Ama maşallah lafa geldiğinde belediye yaptıydı belediye yapmadıydı…

Ben 100 tablet dağıttım. Hayırseverlerden alıp. İki hayırseverden de sen alıp dağıtsaydın. Ben hiç biryer de görmedim. Önümüzdeki hafta 100 tablet daha dağıtacağız. Bu konuda talep çok. Her talebe yetişmemiz mümkün değil. Sonuçta biz yerel yönetimiz. Gelen talepler çok fazla. Herkesin bu noktada çok hassas olması gerek. Her talebi değerlendiriyor ve gelirlerine kadar inceliyoruz. Ona göre dağıtımı gerçekleştiriyoruz.

Benden konuştuğum zaman nezaketli doktoru geri istiyorum diyen Sayın CHP İl Başkanı da sözlerinde aynı nezaketi lütfen göstersin. Çünkü ben kimseyi kıracak ifade kullanmıyorum. Ama dilinde kemiği yok. Konuşmak kolay iş icraata gelince zor. Gölge etmesin başka ihsan istemiyorum. 100 çocuğun yüzünü güldürdük mü? Hayırseverlerimizden Allah razı olsun."

10 ARALIK İLK TÜRK KADIN MİTİNGİ

"10 Aralık Türk Tarihi’nde önemli bir yeri vardır. Cumhuriyetimizin mihenk taşıdır. 3 bin Kastamonulu Türk Kadını’nın işgale karşı gelmesi ve bunu mitinge dönüştürmesi tarihte bir ilktir. Hepsini rahmet ve minnetle anıyorum. Mekanları cennet olsun. Bu doğrultuda bugün bize ne oldu dedirten kadına şiddeti asla kabul etmeyiz edemeyiz. Kadına şiddeti kınıyorum."