'10 Aralık'ta Kastamonu kadını esarete başkaldırmıştır'

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitinginin 101'nci yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

  • 3072
'10 Aralık'ta Kastamonu kadını esarete başkaldırmıştır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Baltacı; "101 yıl önce bugün, daha Birinci Dünya Savaşı'nın yaraları sarılmadan, topraklarımızın işgaline karşı durmak için milletimizin kenetlendiği dönemin başlarında, Türk kadınının "ben de varım" haykırışı Kastamonu’dan tüm Dünyaya yankılanmıştır.

10 Aralık, kurtuluş mücadelesinde; cesur, fedakâr ve kahraman kadınlarımızın açtığı özel bir sayfa, bu sayfanın en muhteşem satırlarının Kastamonu’da yazıldığı tarihtir.

Vatanın işgal edilmeye başlandığı, kadına yönelik şiddetin en vahşi boyutlara vardığı, işgalcilerin insanlık dışı katliamlarına tüm dünyanın seyirci kaldığı o günlerde; eşini, oğlunu, sevdiğini cepheye gönderen kahraman Kastamonu kadını, 10 Aralık 1919’da Kastamonu Kız Öğretmen Lisesi bahçesinde toplanıp esarete başkaldırmış, işgali asla kabullenmeyeceğini, milletinin kurtuluşu için canını dahi vermekten geri durmayacağını tüm dünyaya ilan etmiştir.

Tarihe; İlk Türk Kadın Miting olarak geçen bu isyanla birlikte Kastamonu kadını Kurtuluş Savaşı’nda erkeklerinin yanında cephede saf tutmuş, mermi taşımış, mermi sıkmış ve çocuklarını kurtuluş için feda etmişlerdir.

Kastamonulu kadınlar tarafından gerçekleştirilen ilk kadın mitingini anmak ve gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcu, tarihin bize yüklediği en önemli sorumluluktur.

Dünyada ki kazanılmış savaşlar incelendiğinde kadın mücadelesinin önemi anlaşılmakta, kadınların hayatın her alanında her zaman yanımızda, çoğu zaman önümüzde oldukları daha net görülebilmektedir. Bu pencereden baktığımızda kadın ile erkeğin toplumda farklı konumlarının olduğu yanılgısı ancak ortadan kaldırılabilir.

Bugün daha yaşanabilir bir Türkiye, daha yaşanabilir bir dünya hayal eden kadınlar bu yolu 10 Aralık’ın ışığıyla kat etmekte, baskı ve şiddeti kollayan, kahkaha atmalarına bile tahammül edemeyen anlayışa karşı cesaretlerini, 101 yıl önce Kastamonu’da ölümsüzleşen o ruhtan almaktadır.

Bu duygularla başta; Şerife Bacı, Halime Çavuş ve Rahime Kaptan olmak üzere Milli Mücadelenin tüm kahraman kadınlarını saygıyla anıyorum. 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitinginin 101’nci yıldönümünü, kadınlarımızın gurur gününü kutluyorum."